Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Obchod s cizím pozemkem

Kriminalisté obvinili muže, který se ve dvou případech pokoušel prodat cizí pozemek za sedm milionů korun. 

Pro trestný čin podvod ve stádiu pokusu obvinili kriminalisté prvního policejního obvodu v uplynulých dnech šestatřicetiletého muže z Jihomoravského kraje. Muž podle zjištění policistů nabízel v průběhu minulého roku neoprávněně k prodeji pozemek v obci na Praze – západ. Pozemek nabízel i přesto, že skutečný majitel neměl o prodeji svého pozemku ani zdání. Obviněný umístil inzerát s nabídkou na známý internetový portál zabývající nákupem, či prodejem a čekal, zdali se někdo ozve. Na začátku září kontaktoval inzerenta první zájemce, a  aniž by tušil, že nejedná s právoplatným majitelem, společně se prostřednictvím SMS domluvili na ceně pozemku. Ta dosáhla sedmi milionů korun s tím, že polovina částky bude uhrazena osobně při podpisu smlouvy o koupi, a zbývající část bude doplacena při přepisu pozemku na katastru nemovitostí. Zájemce o pozemek následně kontaktoval advokáta, aby připravil potřebné dokumenty. K prodeji a následnému zápisu do katastru nemovitostí však již nedošlo. Zájemci - poškozenému se totiž povedlo zkontaktovat se skutečným majitelem pozemku, který zjistil, že se jedná o podvod, a celá událost tak skončila v rukou pražských kriminalistů.

V jejich rukou skončil i další případ podvodu tohoto obviněného. O čtrnáct dní později se obdobným způsobem pokusil prodat stejný pozemek jiné zájemkyni, jen s jedním rozdílem. Částka při podpisu smlouvy byla o dvě stě padesát tisíc korun menší oproti prvnímu případu. Ani druhý pokus však podvodníkovi nevyšel a na vše se včas přišlo.

Kriminalisté po muži zahájili rozsáhlé  pátrání a postupně zjistili informace, které je dovedly na  stopu dotyčného. V průběhu ledna ho zadrželi v podzemních garážích. Zákrok v garážích byl spojen i s domovní prohlídkou, neboť muž při páchání této činnosti nebyl žádným nováčkem a za obdobnou trestnou činnost byl opakovaně souzen. Naposledy ho soud v roce 2012 poslal do vězení na několik let.

Pokud bude vazebně stíhaný muž odsouzen, hrozí mu za tento skutek vzhledem ke spáchání značné škody ve výši skoro sedmi milionů až osmiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Jan Rybanský - 25. leden 2021 

vytisknout  e-mailem