Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Občané odevzdejte nelegálně držené zbraně

J. Hradec – Zánik trestnosti je možno využít do konce roku 2014.  

Od 1. července 2014 platí novela zák. č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu. Tímto dnem začalo platit přechodné ustanovení zákona o zbraních, podle kterého zaniká trestnost nedovoleného ozbrojování u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A, B, C a nebo D, její hlavní část nebo střelivo, jestliže je dobrovolně ve lhůtě 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona předá kterémukoli útvaru policie do úschovy nebo přenechá ve prospěch státu.   
Ten, kdo této možnosti využije a nelegálně drženou zbraň, její hlavní část nebo střelivo odevzdá, nemusí podávat žádné vysvětlení o jejich původu. Po provedeném šetření, zda se nejedná o zbraně pohřešované, nebo s nimi byl spáchán trestný čin, se osoba, která je odevzdala stává jejich vlastníkem. Toto přechodné ustanovení zákona platí do 31. prosince 2014.
 
Při zániku trestnosti nedovoleného ozbrojování v roce 2009 bylo u Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje   Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, pracoviště Jindřichův Hradec odevzdáno celkem 112 zbraní všech kategorií.
Od 1. července k  dnešnímu dni občané přinesli policistům na pracoviště v J. Hradci prozatím   60 nelegálně držených zbraní. Z toho 30 krátkých střelných zbraní, 28 dlouhých střelných zbraní a 2 noktovizory na noční vidění. Do vlastnictví státu   bylo předáno 8 zbraní,  již 20 zbraní policisté vrátili vlastníkům. Střelivo občané odevzdali v 11 případech o celkovém počtu 410 kusů. 
 
Účelem tohoto ustanovení je snížit počty nelegálně držených zbraní a umožnit jejich držitelům tyto zbraně legalizovat.
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz   
18.prosince 2014
 
 
 

vytisknout  e-mailem