Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

O víkendu se příliš nebouralo, zato se fetovalo a pilo

NÁCHODSKO – Potíže nepůsobilo počasí, ale nezpůsobilí řidiči. 

Víkend poznamenaný rozmary zimního počasí přinesl policistům v Náchodě nečekané výsledky. Dopravních nehod zaznamenali výrazně méně, než opilých a zdrogovaných řidičů.
 
policiePět nehod, třikrát řidiči ujeli 
Za pátek, sobotu a neděli 9.,10. a 11. ledna 2015 policisté vyráželi pouze k pěti dopravním nehodám, které všechny skončily bez zranění. V pátek 9. ledna 2015 odpoledne v obci Zdoňov nezvládl řidič Seatu Leon jízdu na sněhu a neovladatelný vůz narazil do ocelového zábradlí. Nehodu odnesla pouze karoserie a zábradlí se škodou 33.000 korun. Další nehodu nemělo na svědomí počasí, ale nešika za volantem, který navíc ujel. Při couvání v ulici Weyrova v Náchodě poškodil zadní roh jiného vozidla a z místa bez ohlášení ujel. Stejně nečestně se zachoval také dosud nezjištěný řidič v sobotu obci Pěkov, který s vozem plným slámy zavadil o sloup telefonního vedení a přelomil jej. Pak z místa bez oznámení události jednoduše ujel. Poslední nahlášenou nehodou z neděle bylo také nezvládnuté couvání, a to v Hronově. Nezjištěný řidič za volantem škodovky při nočním couvání narazil do zábradlí před jedním z domů u parkoviště.
 
Hříšné motoristy netolerovali
Volné dny se protiprávním jednáním za volantem jen hemžily. Kromě již zmíněných nehod policisté pořádkové i dopravní policie přistihli desítky hříšníků za volantem, kteří jeli rychleji, než měli, nebyli připoutáni, neměli v pořádku doklady a v neposlední řadě řídili automobil pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek. Dopravní policisté uložili 29 blokových pokut za 9 a půl tisíc korun, sedmkrát předali složenku za celkových 2,6 tisíc korun a jedenkrát musel řidič složit kauci ve výši 6 tisíc korun  za neoprávněnou jízdu na převozních značkách.
 
test na drogy
Drogy a alkohol
Zdrogované řidiče za víkend policejní kontroly odhalily celkem pětkrát, opilce čtyřikrát. Řidiče pod vlivem alkoholu přistihly během víkendu hlídky v Jaroměři, Broumově, České Skalici a Náchodě. 
 
Zdrogovanou ženu chytili dvakrát po sobě
Poměrně alarmujícího výsledku víkendových kontrol dosáhly náchodské policejní hlídky. Jim totiž náležely všechny kontroly řidičů pod vlivem drog. Nepovoleně omámené řidiče za volantem přistihli náchodští muži zákona pětkrát, z toho místní ženu ve věku 21 let dokonce dvakrát po sobě. Jednou v páteční odpoledne, podruhé v sobotu v noci. Při obou kontrolách seděla na místě řidiče pod vlivem pervitinu, orientační test na drogy jí totiž v obou případech vyšel pozitivní na přítomnost amfetaminů. Páteční večer ještě muži zákona přistihli 31letého muže na parkovišti na Plhově, který zase řídil pod vlivem marihuany. Jeho drogový test vykazoval v organizmu přítomnost THC. Další dva řidiče, tentokrát muže ve věku 22 a 36 let odhalili náchodští policisté při kontrolách v neděli večer, jednoho kolem deváté a druhého okolo jedenácté hodiny. Staršímu z nich vyšel drogový test pozitivní na marihuanu, mladšímu dokonce i na pervitin, tedy vykazoval v jeho těle jak přítomnost THC, tak i amfetaminů.
 
Nezpůsobilí řidiči za volant prostě nepatří
Další zajímavostí bylo, že minimálně čtyři řidiči nemohli předložit svůj řidičský průkaz, neboť se jejich doklad nacházel v tzv. archivním zákazu řízení motorových vozidel. To znamená, že jim uložený zákaz řízení sice již vypršel, ale řidiči si nezažádali o znovuvydání. Jenže tím pádem nesplnili zákonem stanovené podmínky a pro řízení motorových vozidel jsou stále nezpůsobilí. Pro opětovné vydání řidičského oprávnění by totiž řidiči museli v závislosti na konkrétních podmínkách například složit zkoušky z pravidel, psychotesty a další. Teprve po jejich absolvování jim bude  řidičské oprávnění znovu vydáno a oni opět nabydou způsobilosti k řízení motorových vozidel. Mít uplynulý zákaz řízení tedy pro znovuzískání oprávnění k řízení nestačí.
 
Ilustrační foto/Policie ČR
 
por. Mgr. Eva Prachařová
12. 1. 2015 v 14.30 hodin

 

vytisknout  e-mailem