Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

O víkendu se policisté zaměřili na cyklisty

KRAJ - Během uplynulého víkendu probíhala na území celého Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce, tentokrát prioritně zaměřená na cyklisty. 

V souvislosti s koronavirovou pandemií si stále více lidí pořizuje jízdní kolo a vydává se na cyklovýlety. Zájem o tento dopravní prostředek je v posledním roce velký a mnohdy sehnat jízdní kolo podle svých přání je velmi náročné. 

3Vzhledem k tomu, že cyklisté patří mezi skupinu nejzranitelnějších účastníků na silnicích, měli by si uvědomovat možné následky nebo nebezpečí, která na ně v provozu číhají. 

Policisté v Libereckém kraji věnují těmto účastníkům zejména během cyklistické sezóny nemalou pozornost. 

Cílem dopravně bezpečnostních akcí, ale i preventivních akcí je eliminovat dopravní nehodovost s účastí cyklistů a upozorňovat cyklisty na základy jejich bezpečného pohybu na pozemních komunikacích, na důležitost používání cyklistických přileb, na povinnou výbavu jízdního kola a nebo také na důležité pravidlo "být viděn". 

O uplynulém víkendu se mohli cyklisté na několika místech v kraji setkat s dopravními i pořádkovými policisty, kteří se zaměřili prioritně na tuto skupinu účastníků silničního provozu. Kontrolovali, jak dodržování pravidel silničního provozu, tak i povinnou výbavu jízdního kola, používání přileb a reflexních pomůcek, ale i řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. 

Akce nebyla zaměřena pouze na tyto účatníky silničního provozu, ale policisté kontrolovali i řidiče motorových vozidel a motocyklisty. Při akci se zaměřili i na sledování problematiky spojené s ilegální migrací, pašováním drog a ilegální přepravou zbraní, pátrání po odcizených motorových vozidlech a hledaných osobách a věcech. 

1V loňském roce jsme v Libereckém kraji řešili celkem 165 dopravních nehod s účastí cyklistů (o 42 více než v roce 2019). Pozitivní je, že při nich nikdo nepřišel o život, přesto 9 lidí bylo zraněno těžce a 143 utrpělo lehká zranění. Skoro u třetiny nehod, které loni cyklisté způsobili, hrál roli alkohol. V Česku stále platí nulová tolerance alkoholu. Vliv alkoholu u cyklistů je podobný jako u řidičů aut. Snižuje vnímání, zpomaluje reakce, zhoršuje schopnost řídit. V letošním roce od ledna do konce dubna vyjížděli dopravní policisté celkem k 17 nehodám s účastí cyklistů (o 11 méně než za stejné období v roce 2020), bohužel v jednom případe přišel cyklista o život. Nikdo nebyl zraněn těžce a 16 osob utrpělo lehká zranění. Ve 2 případech hrál roli alkohol. 

Do víkendové akce bylo zapojeno více jak tři desítky policistů. Pozitivní výsledek byl, že téměř všichni kontrolovaní cyklisté měli vše v pořádku a pouze v jednom případě byl kontrolavaný cyklista pod vlivem alkoholu. Nikdo nebyl pod vlivem jiných návykových látek. Policisté zjistili pouze dva přestupky cyklistů.

Zato ostatní účastníci silničního provozu si nevedli již tak dobře. Tam policisté zjistili více jak čtyři desítky přestupků, které te týkaly nejčastěji porušení povolených rychlostních limitů, bezpečného poutání, technického stavu vozidel a nesprávného způsobu jízdy. Během akce policisté zkontrolovali více jak tři stovky účastníků silničního provozu. 


8. 6. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem