Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

O víkendu počítejte s častějšími kontrolami

KRAJ VYSOČINA: Stále více řidičů usedá za volant pod vlivem alkoholu nebo drog 

Policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina zaznamenávají v poslední době výrazný nárůst počtu řidičů přistižených při řízení pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek. Na tento negativní vývoj proto policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina reagují vyhlášením dopravně bezpečnostní akce. Akce bude probíhat po celý nadcházející víkend na území celého kraje a policisté se zaměří především na kontrolu řidičů, zdali nepožívají před jízdou alkoholické nápoje nebo neusedají za volant pod vlivem jiných návykových látek.
 
Ze statistických údajů vyplývá, že při policejních kontrolách v roce 2014 policisté zjistili celkem 1 533 řidičů, kteří řídili vozidlo pod vlivem alkoholu nebo pod vlivem omamných a psychotropních látek. Ve srovnání s rokem 2013 se jednalo o nárůst o 313 řidičů, což představuje nárůst o více než jednu čtvrtinu. V loňském roce policisté při vyšetřování dopravních nehod v našem kraji zjistili, že celkem 211 viníků dopravních nehod  před jízdou požilo alkoholické nápoje nebo byli pod vlivem omamných a psychotropních látek.
 
Bohužel ani v letošním roce není situace s podnapilými řidiči nijak příznivá. Navíc jsme při vyšetřování letošních dopravních nehod (období od 1. ledna do 28. února zjistili, že celkem 25 viníků nehod bylo pod vlivem alkoholu nebo drog. Další řidiči, kteří byli v silně podnapilém stavu, byli přistiženi policisty, kteří prováděli běžný výkon služby. Pro názornost, že se jedná o silně podnapilé řidiče uvádíme zři případy z letošního března.
 
Policisté z obvodního oddělení Třebíč kontrolovali v neděli 1. března časně ráno po druhé hodině v Třebíči čtyřiadvacetiletou řidičku osobního vozidla Škoda Felicia. Žena projížděla po ulici Jelínkova a Mládežnická ve stavu vylučujícím způsobilost. Policisté u ženy provedli dechovou zkoušku. První dechová zkouška vykázala pozitivní výsledek - 1,93 promile alkoholu v dechu, opakovaná dechová zkouška vykázala hodnotu 2,05 promile alkoholu v dechu. Řidička s naměřenými hodnotami souhlasila a policistům doznala požití alkoholu před jízdou. Policisté ženě zakázali další jízdu a zadrželi na místě její řidičský průkaz.
 
Ve středu 4. března přistihli policisté při jízdě řidičku, která usedla za volant pod vlivem drog. Po osmé hodině večer zastavili v Jihlavě na ulici Vrchlického vozidlo BMW, které řídila třiadvacetiletá žena. Policisté provedli u řidičky test na zjištění ovlivnění návykovou látkou s pozitivním výsledkem na amfetamin. Dechová zkouška byla u ženy negativní. Řidička se podrobila lékařskému vyšetření, při kterém jí byl odebrán biologický materiál. Policisté ženě další jízdu zakázali a na místě jí zadrželi řidičský průkaz. Žena je podezřelá ze spáchání dopravního přestupku, který policisté dále šetří.
 
V úterý 10. března zastavila policejní hlídka v Jihlavě vozidlo Ford Mondeo, které jelo po ulici Brněnská. Při kontrole policisté zjistili, že řidičem je dvaatřicetiletý muž ze Žďárska, který je zjevně opilý a nevlastní řidičské oprávnění. U řidiče provedli dechovou zkoušku a naměřili mu hodnotu 2,41 promile alkoholu. Požití alkoholu před jízdou muž přiznal. Policisté mu další jízdu zakázali a opilého řidiče převezli na oddělení policie. Muž je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté dále prověřují okolnosti, za kterých pozbyl řidičské oprávnění, zde se dnešní jízdou nedopustil ještě dalšího trestného činu, a to maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
Proto se do dopravně bezpečnostní akce o nadcházejícím víkendu zapojí dopravní i pořádkoví policisté z celého krajského ředitelství, kteří se zaměří na kontroly nejen na dálnici D1 a silnice prvních tříd, ale také na ostatní komunikacích všech tříd v našem kraji, a to i na silnicích, které vedou do menších obcí kraje. V průběhu celého víkendu, zejména v noční době, budou policisté kontrolovat všechny účastníky silničního provozu, zda dodržují všechna platná ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Při zjištění přestupků musí řidiči počítat s přísnými sankcemi.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
18. březen 2015

vytisknout  e-mailem