Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

O víkendu jezdili na alkohol

Nyní budou chodit pěšky. 

V síti policejních kontrol uvízlo mnoho řidičů pod vlivem alkoholu. Podnapilé řidiče policisté na Mladoboleslavsku objevovali již od pátečního večera. Jeden dokonce na křižovatce třídy V. Klementa a ulice Laurinova způsobil dopravní nehodu. Nikdo při ní nebyl naštěstí zraněn, ale viník nehody nadýchal téměř dvě promile. Kolem půl deváté dopravní hlídka v Jiterním Vtelně zastavila v rámci silniční kontroly Škodu Octavia Combi. Šedesátiletý řidič předložil pouze doklady od vozidla a občanský průkaz s tím, že údajně řidičský průkaz zapomněl doma. Z řidiče byl cítit alkohol, ale to, že by před jízdou popíral. Jako argument poukazoval na to, že v autě veze i malé dítě, že by je přeci svou nezodpovědností neohrozil. Opak byl ale pravdou. Při první dechové zkoušce mu policisté naměřili 1,24 promile a při druhém měření ještě o desetinu promile více. V evidencích pak policisté zjistili, že má od letošního dubna již potřetí uložen zákaz řízení všech motorových vozidel. Tentokrát soudem až do letošního listopadu. Nyní může počítat nejenom s dalším zákazem řízení, ale také s dalším trestem za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Za ten pachateli dokonce hrozí až tři roky odnětí svobody.
            Hodinu před páteční půlnocí zastavila policejní hlídka z Mnichova Hradiště v Sovenicích vozidlo Škoda Felicia Combi. Sedmapadesátiletý řidič také nadýchal 1,28 promile a čelí nyní podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Cesty „veselých vrahů“, jak opilé řidiče s nadsázkou označují v jedné z českých komedií, pokračovaly i nadále. V sobotu nad ránem kontrolovali policisté z Mladé Boleslavi v Kosmonosích na Průmyslové ulici řidiče Volkswagenu Passat. Dvaadvacetiletý muž nadýchal také výrazně přes jedno promile, ale vzhledem k vysokým rozdílům hodnot mezi různými měřeními, byl převezen do nemocnice na odběr krve. Také tento řidič je podezřelý z ohrožení pod vlivem návykové látky.
            Defekt pneumatiky se stal osudným dalšímu dvaadvacetiletému řidiči. V sobotu kolem půl osmé ráno jel s vozidlem Škoda Felicia po třídě V. Klementa a odbočoval do ulice U Stadionu. V důsledku defektu předního kola narazil do betonového obrubníku. Policisté na místě provedli u řidiče opakované dechové zkoušky, při kterých mu naměřili 2,32 a 2,34 promile alkoholu. Řidič přiznal, že bezprostředně před jízdou údajně vypil dvě dvanáctistupňová piva. Podle odborných tabulek by ale průměrný řidič – muž neměl po dvou „dvanáctkách“ řídit nejméně pět a půl hodiny, žena dokonce devět hodin.
            To ostatně zřejmě už bude vědět i sedmatřicetiletá řidička. Ta v neděli kolem půl třetí ráno nadýchala také přes 2,2 promile, když ji ve vozidle Škoda Roomster zastavila dopravní hlídka na Jičínské ulici v Mladé Boleslavi. Žena uvedla, že vypila jen dvě deci vína, Ovšem to víno by na takové množství alkoholu muselo být neuvěřitelně „silné“. I tak tabulky uvádějí, že řidička - žena by po dvou decilitrech vína neměla usednout za volant čtyři hodiny.
            V neděli prakticky v pravé poledne kontrolovali policisté v Bakově nad Jizerou řidiče Škody Favorit. Čtyřiačtyřicetiletý cizinec nadýchal 1,7 a 1,87 promile alkoholu. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a cizinci na Obvodním oddělení v Mnichově Hradišti sdělili podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten pachateli hrozí až rok odnětí svobody, peněžitý trest nebo také zákaz řízení.

            Kolem druhé odpoledne policisté v Mladé Boleslavi, Jičínské ulici kontrolovali řidiče vozidla Mazda 323. Třiadvacetiletý muž za volantem nepředložil řidičský průkaz a ani nemohl, protože má mladoboleslavským magistrátem od května vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel, a to až do listopadu. Tím, že usedl za volant, zákaz porušil a čelí nyní podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Navíc u řidiče provedli policisté orientační zkoušku na přítomnost drog, která skončila s pozitivním výsledkem. Odběr krve řidič ale odmítl. Všechny případy policisté šetří ve zkráceném přípravném řízení.

komisař Bc. Ladislav Mareš

18.7.2011

vytisknout  e-mailem