Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

O víkedu zemřeli při nehodách tři lidé

KRAJ VYSOČINA: Při akci TISPOL policisté zkontrolovali 1229 vozidel 

Od začátku letošního roku do včerejšího dne vyšetřovali policisté v našem kraji 1688 dopravních nehod, což je o dvanáct procent více než za stejné období loňského roku. Při nehodách letos zahynulo pětadvacet osob, dalších 128 bylo těžce zraněno a 730 bylo zraněno lehce. V počtu úmrtí jde sice o pokles o dvanáct procent, neboť za stejné období loňského roku zemřelo 28 osob, ale v případě těžkých zranění jde o nárůst téměř padesát procent.
 
Od začátku letošních prázdnin do 28. srpna 2011 se stalo v Kraji Vysočina 489 dopravních nehod, při kterých za toto období zemřelo devět lidí a 42 jich bylo těžce zraněno. Počet nehod se za stejné období roku 2010 o pět procent zvýšil, počet obětí je stejný a počet těžkých zranění se zvýšil o 40 procent.
 
Velice tragický byl bohužel poslední prázdninový víkend, kdy v našem kraji zemřeli při dvou nehodách tři lidé. V jednom případě sehrála hlavní roli nepřiměřená rychlost. Navíc řidič osobního vozidla, které havarovalo v sobotu Humpolci, nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem. Při nedělní tragické nehodě v obci Nové Dvory na Žďársku policisté u pravděpodobného viníka dopravní nehody zjistili, že před jízdou požil alkoholický nápoj. Dechová zkouška prokázala 2,13 promile alkoholu. Stejně tragický byl v našem kraji na silnicích také první víkend v červnu, kdy v neděli 5. června zemřeli při dopravních nehodách na Třebíčsku tři lidé.
 
I když po celé období letních prázdnin probíhala v celé České republice i v našem kraji celá řada dopravně bezpečnostních akcí, bilance dopravní nehodovosti je tragická. Uplynulý týden se policisté v našem kraji zapojili do mezinárodní dopravní akce TISPOL, která byla prioritně zaměřena na kontrolu dodržování nepřiměřené rychlosti. Paradoxem tedy je skutečnost, že obě víkendové tragické nehody mají právě jako společného jmenovatele nepřiměřenou rychlost. Navíc v jednom případě ještě v kombinaci s alkoholem u řidiče.
 
Do mezinárodní akce TISPOL, která se konala celý uplynulý týden také v našem kraji, se zapojila stovka policistů, kteří v průběhu týdne zkontrolovali 1229 vozidel. Při dopravních kontrolách zjistili 296 přestupků, za které uložili 285 pokut v blokovém řízení v celkové výši přesahující 202 000 korun. Celkem 143 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost, 34 řidičů nepoužilo při jízdě bezpečnostní pás a 37 řidičů vyjelo s vozidlem, které nemělo v pořádku technický stav.
 
Ani sebevětší počet dopravně preventivních akcí bohužel nezabrání tragickým nehodám, pokud se řidiči nezačnou za volantem chovat zodpovědně. Obě tragické víkendové nehody v Kraji Vysočina a tři zmařené lidské životy při nich, byly zcela zbytečné.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
30. srpen 2011

vytisknout  e-mailem