Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

O seniorské obálky je velký zájem

Jihočeský kraj - Projekt seniorská obálka pokračuje distribucí seniorům, o obálky již projevili zájem některé obce. Chtějí je pro své seniory. 

Seniorská obálka je projekt, který se pozvolna rozjíždí v Jihočeském kraji, byl představen široké veřejnosti prostřednictvím zástupců médií na tiskové konferenci v pondělí 26. listopadu 2018. Jedná se o obálku výrazné reflexní červené barvy, která se bude prostřednictvím složek IZS distribuovat po dobu několika let do domácností převážně osaměle žijících seniorů.

Obálka obsahuje tiskopis určený lidem staršího věku, především pak těm, kteří žijí osamoceně, nebo hůře komunikují či se již plně neorientují v reálném čase. Seniorská obálka má za cíl pomoci v tísni, v ohrožení zdraví, či života. Může pomoci především záchranářům a policistům, kteří zasahují u seniora, který není schopný sdělit potřebné údaje.

Tiskopis či informace, které senioři (i za pomoci příbuzných nebo svého praktického lékaře) vyplní do karty v obálce, pomohou všem, například kontaktovat příbuzné a sdělit jim co se  seniorovi stalo. Senioři vyplní základní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích (včetně dávkování) i kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře. Údaje pak budou umístěny na viditelném místě v bytě (na dveřích lednice nebo vnitřní straně vchodových dveří) v reflexní červené plastové obálce tak, aby si jich záchranáři i policisté všimli a mohli s údaji pracovat.

Zájemci mohou obálku získat buď z rukou policistů preventistů na jednotlivých okresech, nebo cestou koordinátorky projektu paní Aleny Bártíkové po objednání emailem. Informace či formulář je také možné stáhnout z portálu http://socialniportal.kraj-jihocesky.cz/?seniorska-obalka.

Zatím proběhlo první kolo přímé distribuce, a to 26. 11. 2018 v rámci kulatého stolu Prevence v seniorském věku. Další přímá distribuce bude probíhat průběžně po všech okresek Jihočeského kraje, a to prostřednictvím policejních preventistů z oddělení tisku a prevence  Krajského ředitelství policie ČR, dle zájmu obcí či organizací i jednotlivců, také například při policejních besedách se seniory.  

V příštím roce je počítáno s dalším „dotiskem“ Seniorské obálky pro všechny zájemce. Uvedený kontakt slouží pro bližší informace a objednávky kompletní sady Seniorské obálky: tiskopis, plastovou obálku a klips.

Kontaktní osoba pro další informace a objednávky:

Alena Bártíková, koordinátorka pro Jihočeský kraj

mobil: 770 14 79 23 e-mail: alena.bartikova@mpsv.cz 

detašované pracoviště: Žižkova 12, České Budějovice, 370 01

kpt. BC. Lenka Krausová - PČR

krpc.pio@pcr.cz

vytisknout  e-mailem