Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

O prázdninách zodpovědně a bezpečně

KRAJ VYSOČINA: Preventivní program zaměřený na děti a jejich bezpečné chování 

Policisté Krajského ředitelství kraje Vysočina realizují preventivní projekt, který je zaměřený zejména na děti základních škol a na rizika spojená s jejich prázdninovými aktivitami.

Jedná se o prevenci zaměřenou na oblast bezpečného chování dětí v době prázdnin a volného času. V období letních prázdnin mají děti více času, jsou častěji bez dohledu dospělých, nedokážou se zabavit a chtějí zkoušet nové věci. Často podnikají cesty za dobrodružstvím a lákají je místa, která pro ně můžou být velice nebezpečná. Navíc jsou děti uvolněnější a méně obezřetné, nebezpečí kolem sebe tolik nevnímají a mnohdy ani nedomýšlejí následky svého jednání.

Pro účely tohoto projektu nechalo Krajské ředitelství policie kraje Vysočina vyrobit preventivní tiskovinu v podobě skládací kartičky „Prázdninové průkazky“. Pořízení těchto informačních materiálů bylo financováno z prostředků Ministerstva vnitra České republiky v rámci podaného projektu vnitroresortního programu prevence kriminality, které pro tyto účely poskytlo finanční částku ve výši dvanáct tisíc korun.

Prázdninová průkazka je určena dětem základních škol. Obsahuje několik částí, přičemž hlavní část je věnována informacím o bezpečném chování a upozorňuje na rizika, se kterými se děti můžou setkat při jejich prázdninových činnostech (koupání v přírodních koupalištích, cesty za dobrodružstvím v podobě návštěv opuštěných objektů, nález nebezpečných předmětů, kontakt s cizími psy a setkání s neznámými lidmi). V další části mají děti prostor pro namalování obrázku z jejich nejlepšího zážitku a také kalendárium. Dětem se tak do ruky dostane tiskovina, kde si budou moci v kalendáři dopředu poznačit, co je o prázdninách čeká a průběžně zapisovat všechny své zážitky. Navíc budou mít celé dva měsíce po ruce informace varující je před nebezpečím, se kterým se můžou při svých hrách a výletech setkat. Kartička obsahuje také mapu České republiky s vyznačením jednotlivých krajů, kde si děti mohou vyznačit místo svého výletu.

První prázdninové průkazky si odnesly děti základních škol, které se ve středu 27. června, účastnily největší preventivní akce pro veřejnost pořádané Krajským ředitelstvím policie kraje Vysočina ve spolupráci se statutárním městem Jihlava. Nad preventivní akcí s názvem Bezpečný život na Vysočině převzal záštitu hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek a primátor statutárního města Jihlavy PaedDr. Ing. Rudolf Chloupek.

Prázdninovou průkazku si z této preventivní akce odnesly domů stovky dětí. V předávání průkazek budou policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina nadále pokračovat i během prázdnin v rámci letních akcí pro děti.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

28. června 2018

Odkazy do noveho okna

prázdniny

prázdniny 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem