Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

O prázdninách je nutné věnovat pozornost dětem

TŘEBÍČSKO: Při pádu ze stožáru se zranil chlapec  

V pátek 29. července přijali policisté po deváté hodině večer na tísňové lince 158 oznámení o zranění mladistvého chlapce, který na Třebíčsku spadl ze sloupu vysokého napětí. Na místo okamžitě vyjela zdravotnická záchranná služba a také policejní hlídka. Zraněný chlapec byl převezen do brněnské nemocnice. Policisté zjistili, že je pod vlivem alkoholu, kdy měl 0,69 promile alkoholu v dechu. O události byli informováni rodiče zraněného chlapce. U sloupu, kde ke zranění došlo, s ním byli ještě jeho kamarádi. Jeden z hochů byl rovněž pod vlivem alkoholu, u zbývajících byla dechová zkouška negativní. Na základě prvotního šetření policisté zjistili, že mládež přišla na pole ke sloupu vysokého napětí a chlapec na něj zkoušel vylézt. Mladistvý hoch ale ze sloupu spadl do obilí, jeden z jeho přítomných kamarádů přivolal zdravotnickou záchrannou službu a další mu začal poskytovat první pomoc. Policisté místo události ohledali a zadokumentovali. Přítomné mladé lidi si převzali jejich rodiče. Příčinu a veškeré okolnosti pádu chlapce ze sloupu policisté prošetřují. Zjišťují také, kde se osoby mladší osmnácti let dostaly k alkoholu. O události policisté informovali rovněž odbor sociálně právní ochrany dětí. Případem se dále zabývají.

 

Vzhledem k této nešťastné události policisté opět připomínají, aby rodiče věnovali svým dětem patřičnou pozornost. O prázdninách se riziko zranění dětí, vzhledem k množství volného času, kterého mají, zvyšuje a nebezpečným situacím je nutné co nejvíce předcházet. Rodiče by měli mít vždy přehled o aktivitách, kterými se jejich dítě o svém volném čase zabývá. Zvláště ti starší bývají mnohdy bez dohledu dospělé osoby a to s sebou nese riziko, že se dostanou do nebezpečných situací, při nichž může být ohroženo zdraví a někdy i život mladých lidí.

Je důležité, aby rodiče zavčas upozornili své děti na rizika a zásady bezpečného chování při manipulaci s plynem, elektřinou a hořlavinami. Pozornost je nutné věnovat také chemikáliím, kyselinám a čisticím prostředkům, které může dítě vypít nebo se s nimi potřísnit. Děti je nutné poučit o bezpečném chování při návštěvě koupališť. Obzvláště nebezpečné je skákání do rybníků s neznámou hloubkou vody. Vážné zranění si lze například snadno přivodit při skoku do místa, kde je rybník mělký nebo je dno kamenité. Před skokem do vody je v teplém počasí také důležité se předem zchladit a hlavně je nutné nepřeceňovat své síly.

Děti by se měly vyhýbat neobydleným, opuštěným ulicím, neosvětleným a tmavým místům. Nebezpečné jsou i zchátralé nebo opuštěné objekty a rozsáhlé areály firem. Upozornit zejména starší děti je nutné na rizika spojená s autostopem, měly by znát správný postup při nálezu nebezpečného předmětu jako je munice, zbraně nebo třeba použitá injekční stříkačka. Znát by měly také zásady bezpečného chování ve vztahu k neznámým lidem, kteří by je případně oslovili nebo by jim cokoli nabízeli.

Rodiče by měli vždy vědět, jakým způsobem, s kým a kde jejich dítě tráví volný čas. Zvláště mladiství mají tendence experimentovat s alkoholem, cigaretami a nezřídka také s drogami, nejčastěji s marihuanou, je proto vhodné kontrolovat, v jakém stavu se dítě vrací domů. Zaměřit by se rodiče měli na fyzický ale i aktuální psychický stav dítěte.

Nutné je také poučit své dítě a připravit ho, jak má zareagovat a postupovat v případě, že se dostane do situace, kdy bude někdo potřebovat pomoc.

Je velmi důležité, aby si rodiče občas na své děti udělali dostatek času, který budou věnovat opravdu jen svému potomkovi, aby trpělivě a pozorně vyslechli všechny jeho zážitky i starosti.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

1. srpna 2016

vytisknout  e-mailem