Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

O nás - Kraj Vysočina

Vítejte na Krajském ředitelství policie kraje Vysočina 

Krajské ředitelství policie kraje VysočinaKrajské ředitelství policie kraje VysočinaKraj Vysočina leží v oblasti Českomoravské vrchoviny a rozkládá se na rozloze 6 796 km2. Zabírá zhruba devět procent celkové rozlohy České republiky a je pátým největším krajem. Kraj je proslulý velkým množstvím kulturních památek i přírodními krásami.

Metropolí je Jihlava, nejstarší horní město českých zemí, které patřilo ve středověku k nejbohatším městům českého království, a to především díky těžbě stříbra. Administrativně se kraj člení na pět okresů a sídelní struktura je rozdrobena do 704 obcí, z nichž je 35 měst.

Na Vysočině se nachází celá řada strategických objektů, které jsou významné z hlediska zajištění bezpečnosti obyvatel. Patří mezi ně Jaderná elektrárna Dukovany, vrtulníková základna Náměšť nad Oslavou, dále například věznice ve Světlé nad Sázavou a v Rapoticích, ČEPRO ve Šlapanově, DIAMO  - uranové doly v Dolní Rožínce, Řízení letového provozu na Buchtově kopci a muniční sklad v Dobroníně.

1. ledna 2010 vzniklo v Kraji Vysočina Krajské ředitelství policie kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě. V předchozí době spadala policejní okresní ředitelství v Jihlavě, Třebíči a Žďáru nad Sázavou pod působnost Jihomoravského kraje, Havlíčkobrodsko náleželo Východočeskému kraji a Pelhřimovsko Jihočeskému kraji, a to do konce roku 2008. Na začátku roku 2009 se územní odbory Policie České republiky v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově na jeden rok připojily ke Krajskému ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Území kraje je rozděleno na pět policejních územních odboru (Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou), pod které spadá dvacet obvodních oddělení a sedm policejních stanic. Policisté dosahují stabilně vynikajících výsledků a Vysočina se proto dlouhodobě řadí mezi nejbezpečnější regiony v republice.

Kraj protíná strategická dálnice D1, která prochází Vysočinou téměř 93. kilometry. Na bezpečnost a plynulost provozu zde dohlížejí policisté z dálničního oddělení Velký Beranov. Důležitý objekt - Jadernou elektrárnu Dukovany bedlivě chrání policejní speciální jednotka, která je zde dislokována a ochrana elektrárny je jejím prvořadým úkolem.

Policisté na Vysočině chrání také množství památek, z nichž tři jsou zařazeny mezi světové kulturní dědictví UNESCO. Patří sem historickém centru Telče, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou a Židovské město s bazilikou sv. Prokopa v Třebíči. Památky policisté střeží s hrdostí a dohlížejí, aby se zachovaly i dalším generacím. Vysočina je místem, které láká velké množství návštěvníků. Kraj ve světě proslavil zejména zimní sport – biatlon. Aréna v Novém Městě na Moravě hostila již několik prestižních závodů, včetně mistrovství světa. O věhlas Vysočiny se stará také Pelhřimov – město rekordů.

Nejvyšším vrcholem Vysočiny je Javořice s nadmořskou výškou 837 m. Mezi romantická místa patří Sedlická přehrada – vodní dílo na řece Želivce s unikátní kamennou hrází. Nedaleká vodní nádrž Švihov je důležitý zdroj pitné vody, pravidelně proto vodní hladinu a okolí střežíme i s pomocí policejních psů. K rekreačním účelům slouží Dalešická přehrada, na jejíž hladinu pravidelně na ochranu rekreantů vyrážejí policisté s policejním plavidlem.

vytisknout  e-mailem