Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

O fenku se nestarali, ta nakonec uhynula

JESENICKO - V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí mimo jiné trest odnětí svobody až na šest měsíců. 

Kriminalisté územního odboru Jeseník obvinili 51letého muže a jeho o čtyři roky mladší  manželku ze spáchání přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti.

Kriminalisté viní muže z toho, že začátkem loňského září po tom, co opustil společné bydliště v obci na Jesenicku, zde zanechal svou přibližně čtyřletou fenku křížence. Ta měla pobývat přivázaná na třímetrovém kovovém řetězu u dřevěné boudy za domem, bez možnosti volného pohybu. V rámci prověřování kriminalisté zjistili, že muž psa nedocházel kontrolovat, o kvalitu žití fenky a její zdravotní stav neměl neprojevovat žádný zájem. Přístup jeho manželky, která v domě i nadále bydlela, neměl být o moc lepší. Psovi měla postupně přestat dávat potravu a vodu a také mu neumožňovala volný pohyb. V důsledku dehydratace, výrazné vyhublosti a v kombinaci s nepříznivými klimatickými podmínkami, fenka krátce před loňskými Vánocemi uhynula. O skonu psa měla vědět žena, která však uhynulého tělo zvířete ponechala více jak měsíc ležet na řetězu u boudy. Kadáver psa nakonec nalezl až počátkem února pracovník Krajské veterinární správy.

Trestní stíhání obou obviněných probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí mimo jiné trest odnětí svobody až na šest měsíců.

por. Bc. Petra Vaňharová
24. března 2023
 

vytisknout  e-mailem