Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

O 15 milionů podvedli 111 firem

Jihočeský kraj - Kriminalisté specializující se na nejzávažnější hospodářské zločiny obvinili dvojici jednatelů z podvodů za 15 milionů korun.  

Montovali dřevostavby a nezůstala jim obrazně ani střecha nad hlavou. Tak by se dala popsat situace dvou obviněných mužů, jednatelů společnosti ze Strakonic. Stačili však svým podnikáním poškodit více jak sto deset obchodních partnerů a způsobit jim škodu za více jak 15 milionů korun. Přestože sídlila firma ve Strakonicích, výrobní závod fungoval na Prachaticku. Společnost vyráběla dřevostavby, ale pravděpodobně poklesem odbytu se dostala do platebních problémů.


Jak zjistili jihočeští kriminalisté specializující se na podobné hospodářské podvody, jednatel společnosti (38 let) z Prahy si pravděpodobně místo ukončení podnikání zvolil cestu podvodníka. Od července roku 2010 do února 2011, vědom si nepříznivé situace společnosti a její neschopnosti plnit či hradit závazky, dál sám, či prostřednictvím svých zaměstnanců, uzavíral smlouvy, objednával zboží a služby, přestože věděl, že je nedokáže uhradit. Zboží a služby objednával od smluvních partnerů z celé České republiky.


Od února roku 2011 do července 2012 společně s dalším jednatelem, devětašedesátiletým mužem ze Slovenska, v této praxi pokračoval s úmyslem společnost obohatit. Oba jednatele věděli, že společnost není schopna dostát svým závazkům.


Dopustili se tak podle kriminalistů zločinu podvodu. Vyšetřovatel v uplynulých dnech oba muže obvinil. V případě prokázání viny hrozí obviněným trest odnětí svobody v délce pěti až deseti let. Muži jsou vyšetřováni na svobodě.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

11. července 2014

vytisknout  e-mailem