Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nultá hodina autoškoly

KRAJ - Projektový den BESIP pro mladé budoucí či začínající řidiče. 

Zástupci BESIP pro Liberecký kraj, Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby a Českého červeného kříže a také zástupci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje a dopravní psycholog se v první polovině týdne sešli na Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci, kde byl pro studenty připraven celodenní výukový program  v rámci projekového dne BESIP s podtitulem "Nultá hodina autoškoly".

8
Pro účastníky akce bylo připraveno několik stanovišť složek Integrovaného záchranného systému s mnoha zajímavými informacemi, které by jim měly být přínosem ve chvíli, kdy usednou za volant jako řidiči, ale také i třeba jen jako spolujezdci nebo jiní účastníci silničního provozu. Cílovou skupinou projektu jsou zejména mladí lidé, kteří již buď jsou držiteli řidičského průkazu, nebo jimi do budoucna budou.

Na stanovišti Policie ČR si pro ně preventisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje připravili množství důležitých informací z oblasti dopravy. Například zásady správného chování v roli řidiče, kdo je považován za řidiče, aktivní a pasivní prvky bezpečnosti, seznámení s průběhem běžné dopravní kontroly řidiče, informace o tom jaké doklady musí kontrolovaný řidič předložit a mít při sobě, informace o tom, jaké tresty hrozí, když usednou za volant bez řidičského oprávnění a také jak se správně a bezpečně chovat, pokud dojde k dopravní nehodě a především jak se chovat odpovědně, abychom se vůbec do rizikových situací nedostali. 

Na jiných stanovištích se studenti dozvěděli například, jak se chovat prvních 8 minut na místě dopravní nehody, když se tam nacházejí zraněné osoby nebo jak se správně pohybovat v silničním provozu a umět zareagovat na vozidla s právem přednosti v jízdě, správně utvořit záchranářskou uličku, pravidlo zipu nebo co dělat, když začne vozidlo hořet, ale také například, jak si správně vybrat autoškolu a jak je důležitá pozornost a věnování se řízení za volantem. Cílem projektu je, aby si mladí lidé uvědomili odpovědnost nejen sami za sebe, ale i za své kamarády, známé,  které budou vozit, ale i odpovědnost za zdraví a životy ostatních účastníků silničního provozu.

Jednalo se o pilotní den a v průběhu podzimu budou pokračovat tyto výukové dny i na jiných středních školách v rámci Libereckého kraje. 


16. 6. 2023
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem