Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nový způsob zastavování vozidel Policií ČR

Spatřit za sebou ve zpětném zrcátku policejní vozidlo, může u některých řidičů vyvolat nepříjemný pocit. Co teprve, když policisté rozsvítí majáky, ozve se známý zvuk policejní sirény a mezi majáky se rozbliká červený nápis STOP. Ne každý řidič přesně ví, co má v tuto chvíli udělat! Je to znamení k zastavení pro něho, nebo řidiče jedoucího za policejním vozem? 

 K provádění dohledu nad bezpečností a plynulostí provozu na pozemních komunikacích, zastavování vozidla a provádění silničních kontrol opravňuje Policii ČR § 124/9b z.č. 361/2000 Sb. - o provozu na pozemních komunikacích ve znění pozdějších předpisů. Způsob, jakým mají policisté dávat znamení k zastavení vozidla je obsažen v § 79/2 stejného zákona. Naše motoristická veřejnost byla dlouhé roky zvyklá na zastavování stavěcím terčem, při kterém policista vstoupil do vozovky a stavěcím terčem a pohybem paží dával znamení k zastavení. Tento způsob se nemění !

Při zastavování vozidla za jízdy obvykle policisté předjeli zastavované vozidlo, rozsvítili nápis STOP a kontrolované vozidlo zastavilo za nimi. Tento způsob se bude používat i nadále. Zkušenosti zahraničních policejních sborů, zvyšující se agresivita řidičů, nové technické prostředky i nové taktiky policejních zákroků přidali druhou, bezpečnější variantu zastavování vozidel za jízdy. Podobně jako v zahraničí policisté i u nás dají zastavovanému vozidlu pokyn k zastavení a kontrolované vozidlo zastavuje před nimi. Nová policejní vozidla jsou vybavena zastavovacím nápisem STOP vpředu i vzadu. Nově jsou také vybavována kamerou sledující pohyb před policejním vozidlem. Samotné spáchání dopravního přestupku, zastavování vozidla i průběh silniční kontroly mohou být nahrávány, což chrání jak policisty, tak i řidiče. Tento způsob zastavování policisté používají již delší dobu, můžete se s ním setkat například v nočních hodinách. Jaký způsob hlídka k zastavení vozidla zvolí, ovlivňují konkrétní okolnosti na místě.

Pokud tedy příště uvidíte za Vámi jedoucí policejní vozidlo, které rozsvítí majáky, ozve se zvuk policejní sirény a rozbliká nápis STOP, znamená to, že Vás policisté chtějí zkontrolovat. Stačí sundat nohu z plynového pedálu, dát znamení o změně směru jízdy a zastavit na vhodném místě u pravého okraje vozovky. Dále už je to běžná silniční kontrola, kterých jste určitě jako řidiči zažili mnoho.

Autor článku: 
nprap. Ladislav Beránek - preventivně informační oddělení

 

 

 

 

 

Odkazy do noveho okna

Vozidlo- stop

Vozidlo- stop 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem