Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nový školní rok za několik dní začíná

MĚLNICKO - Několik doporučení rodičům na bezpečnou cestu dětí do školy 

Období prázdnin pomalu končí a nový školní rok za několik dní začíná. To, že prázdniny skutečně končí, si většina žáků uvědomuje, protože doma je zvýšená aktivita při nákupu různého oblečení a školních pomůcek. Začátek nového školního roku je významný pro děti, které jdou do školy poprvé, a rovněž tak i pro ty, kteří se po prázdninách do školy vracejí.

 

Zejména na začátku školního roku bývá cesta do školy i návrat domů spojena s mnoha riziky. Děti se pohybují v silniční dopravě a po prožitcích z prázdnin jsou ještě plni dojmů a nejsou dostatečně koncentrované a pozorné. Právě v tomto období dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod a úrazům způsobených dopravními nehodami. Je proto žádoucí, aby rodiče své děti poučili a vysvětlili jim rizika a stanovili pravidla, jak se mají chovat při cestě do školy a při jejich návratu domů. Není na škodu jim tato pravidla častěji připomínat. Na přechodech pro chodce v blízkosti škol dohlížejí na bezpečnost hlídky policie ČR, strážníci městské nebo obecní policie a někde i dobrovolníci z řad občanů, kteří usměrňují dopravu a pomáhají dětem při přecházení ulice. Je však i na řidičích, aby zejména v blízkosti škol a autobusových zastávek v ranních a odpoledních hodinách věnovali řízení zvýšenou pozornost a dodržovali rychlost jízdy.

 

Rodiče by měli před první cestou do školy dítě provést trasou, kudy bude do školy chodit a názorně mu ukázat, jak si má počínat a vysvětlit mu, čeho se má vyvarovat. K tomu je možno využít několika doporučení.

 

Cesta do školy začíná vstáváním a proto je vhodné dítě naučit vstávat včas, aby mělo dostatek času na přípravu a cestu do školy.

 

Je vhodné vybrat dítěti nejbezpečnější trasu (nemusí být nejkratší), tuto s ním několikráte projít, ukázat mu kde a na co si má dát pozor, jaké kde hrozí nebezpečí. Pokud jezdí hromadnou dopravou, vysvětlit mu jak se chovat v dopravních prostředcích (za jízdy se držet, nepřecházet vozovku před nebo za autobusem, vždy vyčkat jeho odjezdu a až potom přejít).

 

Vybrat nejbezpečnější místo k přecházení, upozornit ho, aby přecházelo pouze po přechodu, nepřecházelo mezi zaparkovanými vozidly, vysvětlit mu, že než vstoupí do vozovky, musí se zastavit a rozhlédnout se na obě strany, a až po té přejít.

 

Důležitým prvkem je viditelnost, a proto by dítě mělo mít na sobě pestré oblečení. Je vhodné používat reflexní prvky na oblečení.

 

Při první samostatné cestě do školy dítě zpovzdálí sledujte, jak využívá znalosti, které jste s ním procvičovali, na chyby jej upozorněte a znova mu vysvětlete, co udělalo špatně.

 

Je dobré dětem připomenout i téma cizí osoby.

 

Aby se nebavily s cizím člověkem a nesdělovali informace o sobě.

 

Aby nikam nechodily s cizím člověkem, i kdyby jeho nabídky byly sebevíce lákavé.

 

Nikdy nesedat k cizímu člověku do auta ani se k němu nepřibližovat nebo auta stopovat.

 

Od nikoho si nebrat žádné věci nebo sladkosti.

 

O setkání s cizím člověkem vždy informovat rodiče, učitele, starší sourozence apod.

 

Všechna tato pravidla mají za cíl naučit dítě, aby je dodržovalo a dostalo se bezpečně do školy a vrátilo se v pořádku domů.

 

 

Josef Houžvic

oddělení tisku a prevence

P ČR Mělník

24. 8. 2016

vytisknout  e-mailem