Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nový ředitel ÚOKFK

Plk. Mgr. Bc. Milan Komárek se ujme Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV (dále jen ÚOKFK). 

Náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Václav Kučera od 14. června 2013 ustanoví na služební místo ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV plk. Mgr. Bc. Milana Komárka. Na uvedené služební místo bylo vyhlášeno nabídkové řízení, které plk. JUDr. Václav Kučera vyhlásil 29. dubna 2013. Pro zdárné absolvování uvedeného řízení museli uchazeči splnit odborné a další požadavky. „základním požadavkem byla pětiletá praxe ve vedoucích pozicích i v rámci služby kriminální policie a vyšetřování,“ uvedl plk. JUDr. Václav Kučera a dodal „uchazeči museli navíc absolvovat podrobné psychologické vyšetření, hodnocení metodou Assessment center a předložit vlastní koncepci organizace a řízení ÚOKFK.“ O výběr uchazečů se starala devítičlenná komise odborníků, která plk. Kučerovi předložila výsledky nabídkového řízení.

Plk. Komárek do současné doby působil jako náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství Středočeského kraje. Zkušenosti v rámci trestního řízení získal během své téměř dvaadvacetileté policejní praxe.  Od roku 1991, kdy nastoupil do služebního poměru, působil převážně jako vyšetřovatel a od roku 2000 v různých řídících funkcích. „Převážnou část své kariéry se věnuji trestnímu řízení a službě kriminální policie a vyšetřování“ uvedl plk. Mgr. Bc. Milan Komárek a dodal: „v průběhu služby jsem poznal, že dodržování zákonnosti, je nezbytným předpokladem úspěchu v činnosti policie.“ Podle jeho slov chce zkušenosti, které získal ve vyšetřování, současně s důrazem na dodržování zákonnosti uplatnit v pozici ředitele ÚOKFK. „Post ředitele tohoto útvaru považuji za velkou výzvu,“ zdůraznil plk. Komárek.
 
Nový ředitel si stanovil tři priority, s nimiž do své funkce nastupuje. „Chci, aby útvar zpracovával méně kauz, ale více závažnějších,“ uvedl plk. Komárek. Vyšetřování nezávažnějších případů korupce, daňové problematiky, závažné hospodářské trestné činnosti či trestné činnosti související s dotacemi EU považuje za nejsložitější a podle jeho slov jejich řešení vyžaduje kvalifikovaný a týmový přístup. Druhá priorita je věnována kvalitě jednotlivých procesních úkonů. „Vyšetřování, ale i jednotlivé procesní úkony musí probíhat striktně podle zákona,“ doplňuje plk. Komárek. Jako třetí prioritu si plk. Komárek stanovil spolupráci a vzájemnou podporu s ostatními útvary Policie ČR. Součástí uvedených priorit je nastavená spolupráce se stáním zastupitelstvím. Podle plk. Komárka má státní zástupce v přípravném řízení klíčovou roli a zásadně ovlivňuje činnost policie. „Naším úkolem bude vytvořit maximální podporu státnímu zástupci pro úspěšné uplatnění obžaloby před soudem a garanci toho, že činnost útvaru v jednotlivých kauzách nebo úkonech nebude moci být zpochybněna,“ doplnil plk. Komárek.
 
Podle policejního prezidenta plk. Mgr. Martina Červíčka má plk. Milan Komárek obrovské množství zkušeností v oblasti trestního řízení i v různých řídících funkcích služby kriminální policie a vyšetřování. Navíc díky své osobní zkušenosti s plk. Komárkem je přesvědčen, že má všechny předpoklady zajistit zákonnost a odpovídající kvalitu trestního řízení v případech spadajících do kompetence ÚOKFK.
 
plk. Mgr. Pavla Kopecká
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
13. června 2013

vytisknout  e-mailem