Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nový preventivní projekt na ochranu majetku

Projekt „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“ představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání. Má za cíl v co nejširším měřítku informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech řešení zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů. Nabízí návod, jak správně postupovat a čeho se vyvarovat při výběru zabezpečovacích komponent a jak vytvořit co nejefektivnějším způsobem skutečně účinnou ochranu majetku. 

zabezpečte se.pngzabezpečte se.pngOdbor tisku a prevence a Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR ve spolupráci s Odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR připravily preventivní projekt zaměřený na problematiku majetkové kriminality s názvem „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“ v „Programu Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality pro rok 2018“. Spolupracujícími subjekty jsou Pražské arcibiskupství, Českomoravská myslivecká jednota, Cech mechanických zámkových systémů, vzdělávací zařízení Policie ČR Pardubice a další partneři podílející se zejména na propagaci projektu (ČRo Regina DAB Praha, rádio Dechovka, www.sousede.cz apod.)

Projekt byl iniciován potřebou informovat veřejnost v nových trendech vloupání do obydlí, které se objevily v okolních sousedních státech, a nově již překročily i hranice České republiky. Projekt je proto koncipován jako souhrnné opatření v činnosti Policie ČR a osvěty obyvatel České republiky o nových účinných způsobech ochrany majetku, o technickém a elektronickém zabezpečení a jeho vhodné kombinaci. Jeho cílem je snížit nápad majetkové trestné činnosti v případech odcizení např. legálně držených, zejména loveckých, střelných zbraní, krádeže zahradního vybavení, součástí a doplňků bytů a domů, cenností apod.

Projektem chceme probudit u majitelů domů a bytů zodpovědnost k vlastnímu majetku a zájem o jeho zabezpečování, ale i zvýšit zájem o dění v bezprostředním okolí. Nedílnou součástí projektu je vzdělávání policistů specializujících se na majetkovou trestnou činnost v nejnovějších technologiích zabezpečení majetku a v mechanických a elektronických zámkových systémech.

Hlavními nástroji projektu jsou mobilní aplikace pro občany „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody pro zabezpečení majetku, rozhlasové spoty určené do medií, ale i do rozhlasů obcí a měst a video spoty.  Dále tištěné i audio výstupy v periodikách církve
a Českomoravské myslivecké jednoty a účast na pravidelných setkáních, včetně úzké spolupráce s představiteli spolupracujících subjektů. Nedílnou součásti projektu jsou také semináře pro specialisty, vzdělávání a instruování myslivecké stráže, účast preventistů na krajských
a obecních jednání občanů se samosprávou, realizace kontrolních a bezpečnostních akcí apod.

Projekt ukazuje, vysvětluje, doporučuje a nabízí občanům správná a relevantní řešení zabezpečení jejich majetku pomocí nezbytného základu zabezpečení každého bytu, domu či jiného objektu prostřednictvím mechanických zábranných prostředků. Zdůrazňuje důležitost certifikace výrobků a služeb a podporuje využívání norem prevence kriminality řady ČSN EN 14383 při výstavbě budov.

Lidé se na základě projektu zabezpečí pouze kvalitními certifikovanými produkty, což významným způsobem snižuje riziko překonání takovýchto produktů a odrazuje pachatele od jejich napadení.

Podrobné informace jsou občanům k dispozici v mobilní aplikaci „Zabezpečte se“ dostupné v App Store či na Google Play, na sociálních
a webových portálech Policie ČR a spolupracujících subjektů.

pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová
koordinátorka prevence
29.11.2018

vytisknout  e-mailem