Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Novorozenec cestuje zpět do Dánska

BRNO: U předání chlapečka byl osobně konzul dánského velvyslanectví. 

Od středy 15. července pobýval v Dětské nemocnici Brno až do sobotního poledne malý dánský chlapeček, který byl do zdravotnického zařízení umístěn po zadržení podezřelých z trestného činu únosu. Chlapec jim byl hned po narození odebrán, protože podle dánských úřadů nejsou schopni zajistit základní péči. Podle dánských kolegů byl dvoutýdenní chlapec ohrožen na životě. Celému případu  policisté od počátku věnovali maximální pozornost.

Pro bezpečné předání a transport miminka byla přijata ze strany Policie ČR spíše preventivní a dohledová opatření. Policisté cítili odpovědnost za řádný a bezproblémový odjezd chlapce i s doprovodem. Ten tvořila:  zdravotní sestra z Dánska, zástupkyně vedoucího z městského úřadu v Tonder a konzul dánského velvyslanectví pan Heninga Nielsena.

Chlapec byl předán z rukou zdravotnického personálu Dětské nemocnice v Brně a pracovnice Orgánu sociálně právní ochrany dětí Úřadu městské části Brno - Střed. Koordinaci předání dítěte zaštítila zástupkyně Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně. Dohledové preventivní opatření Policie České republiky bylo plně podřízeno dítěti a nastaveno citlivě s ohledem na bezpečí miminka a také dalších dětí, které se v Dětské nemocnici léčí a potřebují klid a bezpečí.

Zvukový záznam: dánský chlapeček.mp3

Přes přítomnost a očekávání médií se dánská strana kontaktu s nimi striktně vyhýbala. K faktické i administrativní proceduře předání dítěte došlo patnáct minut po čtrnácté hodině odpolední a vše proběhlo bez problémů a v klidu. Klidný byl i chlapeček a po dobu předání byl vzhůru.  Jeho bezpečí zajišťovala v sobotu odpoledne desítka policistů Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje v Brně, pod vedením ppor. Jiřího Nachtnebla. Policisté zajišťovali prostory nemocnice a přilehlého okolí. Součástí preventivního opatření byl i dohled nad dopravou. Ulice Černopolní je jednosměrnou komunikací, a proto byl prioritou také bezpečný výjezd vozidel z areálu Dětské nemocnice. V souvislosti s požadavky dánské strany bylo zajištěno vozidlo taxi služby, které následně odjelo prázdné. Po odjezdu pana konzula se během asi čtyřiceti minut rozjela i dvě policejní vozidla, z nichž jedno převáželo obě ženy i s miminkem. Policejní vozidlo osádku vysadilo u dalšího připraveného osobního vozu. Následně již policisté zajistili vozidlu pouze bezpečný výjezd na dálniční přivaděč. Policisté úkol splnili v klidu, s ohledem na dítě, jeho bezpečí a anonymitu.

Zvukový záznam: dánský chlapeček II.mp3

Podezřelí, kteří byli ve středu zadrženi, byli vzati rozhodnutím Krajského soudu v Brně do předběžné vazby v rámci předávacího řízení. K předání do Dánska by mělo dojít ve velmi krátké době - konkrétní termín je odvislý od dodání překladů evropských zatýkacích rozkazů do Českého jazyka Krajskému státnímu zastupitelství v Brně. Po rozhodnutí soudu budou mít pak SIRENE obou států deset dní na realizaci předání.

Případ je důkazem profesionální mezinárodní policejní spolupráce, kdy se od začátku roku českým policistům   prostřednictvím Schengenského informačního systému SIS podařilo vypátrat 39 pohřešovaných dětí a téměř 300 hledaných zločinců. Navíc jde o ukázkový příklad uplatnění doporučení k posílení využívání SIS a SIRENE při ochraně dětí, které byly přijaty za českého předsednictví EU (média si mohou najít dostupné závěry z Rady ministrů justice a vnitra z června tohoto roku).

Zvukový záznam: dánský chlapeček III.mp3

Zpracovali:
mjr. PhDr. Soňa Svobodová
pplk. Mgr. Pavla Kopecká

Odkazy do noveho okna

boční východ

boční východ 

Detailní náhled

nemocnice

nemocnice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem