Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Novojičínsko - 2. 6. 2009

Včelín v plamenech; Pomluva; Řídil pod vlivem, Krádeže, "Lhal" 

Včelín v plamenech

Neznámý pachatel úmyslně zapálil volně stojící včelín v katastru obce Jestřábí.
 
Stalo se tak 1. 6. 2009 před třetí hodinou odpolední. Společně se včelínem uhořelo též 14 včelstev a byl zničen med za 5 tisíc korun. Na místě zasahovaly jednotky HZS z Nového Jičína a SDH Fulnek. Při požáru naštěstí nedošlo ke zranění osob. Šestašedesátiletý majitel vyčíslil celkovou škodu na 43 000 korun.
Za trestný čin poškozování cizí věci stanoví trestní zákon až jednoroční trest odnětí svobody.
 

Pomluva 

Dne 1. 6. 2009 zahájili novojičínští kriminalisté trestní stíhání sedmasedmdesátiletého muže z Havířova, pro trestný čin pomluvy.
 
Výše zmíněný muž se měl tohoto trestného činu dopustit ve dnech 17. 4. 2009 a 18. 5. 2009. V těchto dnech totiž odeslal prostřednictvím elektronické pošty dvě zprávy. Ve zprávách odesílatel označil tři osoby z Nového Jičína, Brna a Strakonic, za exekutorskou mafii, která jej měla nepravomocnou, fiktivní a smyšlenou exekucí okrást o 173 668 korun. Tímto jednáním se měli dopustit trestných činů krádeže a zneužití pravomoci veřejného činitele. Tento sdělený údaj mohl ohrozit vážnost těchto tří osob a mohl je též poškodit v zaměstnání a narušit jejich rodinné vztahy či jim způsobit jinou vážnou újmu.
Za trestný čin pomluvy hrozí muži trest odnětí svobody až na jeden rok.
 

Řídil pod vlivem

Z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky je podezřelý osmatřicetiletý muž z Ostravy.
 
Toho zastavila policejní hlídka, v rámci silniční kontroly, na ulici Ostravské v Bílovci, dne 1. 6. 2009 ve tři hodiny ráno. Muž řídil osobní motorové vozidlo Škoda Fabia Combi po předchozím požití alkoholických nápojů. Dechová zkouška, kterou u něj policisté provedli byla pozitivní. Řidiči byla naměřena hodnota 2, 92 promile alkoholu v dechu. Řidič s těmito naměřenými hodnotami souhlasil a nežádal lékařské vyšetření spojené s odběrem krve.
Muži hrozí za spáchání výše uvedeného trestného činu až na jeden rok.

Krádeže

Dosud neznámý pachatel odcizil v Kopřivnici dne 25.5.2009, v době od 09.30 hodin do 11.00 hodin, mobilní telefon zn. Sony Erisccon. Škoda byla předběžně vyčíslena na zhruba 8 300 korun. Ke krádeži telefonu mělo dojít v "nestřežené chvíli" a pachatel měl věc odcizit z kapsy oděvu 15letého poškozeného. Skutek byl oznámen policistům Obvodního oddělení policie Frenštát pod Radhoštěm dne 1.6.2009 a bude dále postoupen k prověřování kopřivnickým kolegům. Policisté k objasnění skutečností tohoto činu zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádež, pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
 
Oderští policisté prověřují trestný čin krádež a neoprávněné držení platební karty, kterého se dopustil neznámý pachatel dne 1.6.2009, v době od 12.00 hodin do 12.50 hodin. Neznámý rozbil okno motorového vozidla zn. Mitsubishi Pajero Sport, odstaveného na komunikaci v obci Klokočůvek. Z vozidla pak odcizil kabelku s dalšími věcmi a bohužel také platební kartou. Protiprávním jednáním vznikla škoda, jenž byla předběžně vyčíslena na zhruba 12 500 korun (z toho škoda způsobená krádeží 8 500 korun, 4 000 poškozením vozidla). I v tomto případě platí apel na občany, aby v proskleném prostoru vozidla nezanechávali (pokud možno) žádné věci, které se tak mohou stát "lákadlem pro nenechavce". 
 
"Lhal" 
 
22letý muž policistům oznámil telefonicky dne 19.5.2009 v 04.20 hodin, že byl v Kopřivnici přepaden čtyřmi mladíky, kteří mu měli násilím odcizit pěněženku s platební kartou (i dalšími věcmi). Při intenzivním prověřování označil oznamovatel kriminalistům jednoho z "pachatelů". V průběhu prověřování však bylo zjištěno, že oznamovatel si měl věc vymyslet a motivem měla být msta právě 23letému muži, kterého oznamovatel původně označil. Policisté k objasnění skutečností zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin křivé obvinění. Viníkovi tohoto trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. Ani závěr této zprávy by neměl být prostý upozornění dalším podobným "obětem", aby bezdůvodně nezatěžovali policisty trestnými činy, ke kterým nedošlo. V případech podezření z tzv. násilné trestné činnosti, při spáchání skutku bylo k získání majetku užito násilí (nebo pohrůžky užití bezprostředního násilí), jde o nebezpečné protiprávní jednání. Původně oznámený skutek byl kvalifikován pro trestný čin loupež. Viník trestného činu loupež může být potrestán trestem odnětí svobody až na deset let (i v přísné sankci je patrná zmíněná nebezpečnost činu pro společnost, užití násilí). Kriminalisté v těchto případech konají prověřování s nasazením všech sil i prostředků. Zákonitě by tak mohli chybět na jiných místech, kde došlo ke spáchání činu.

 

vytisknout  e-mailem