Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Novela zákona o zbraních přinese řadu změn

BENEŠOVSKO – Podstatnou z nich bude spuštění centrálního registru zbraní a také tzv. „zbraňová amnestie“. 

Od 1. července 2014 nabude účinnosti zákon č. 170/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu. K nejpodstatnějším změnám přitom bude patřit spuštění centrálního registru zbraní a tzv. „zbraňová amnestie“.
 
Proč vlastně centrální registr zbraní vznikl?
 
Důvod je zcela jednoduchý. Hlavním cílem je získat ucelený, komplexní přehled o všech evidovaných zbraních držitelů zbrojních licencí na území našeho státu, a také dopodrobna zmapovat historii každé zbraně od doby jejího vyrobení, anebo od okamžiku, kdy byla dovezena na území České republiky. V evidencích přitom bude procházet až do chvíle, kdy bude zničena, znehodnocena, anebo vyvezena ze země. V registru budou zaznamenány všechny změny, kterými zbraň projde, například změny o jejím vlastníkovi, jejich technických parametrech, údajů o jejím ověření, apod.
 
Zareagovat na tuto skutečnost budou muset v první řadě podnikatelé v oboru zbraní a střeliva. Těm nastane od 1. července 2014 nová povinnost, a sice vkládat údaje do CRZ o veškerých zbraních a střelivu, které vyrobili nebo dovezli do České republiky, důsledně zaznamenávat jejich vzájemné převody a také údaje o prodeji konečným zákazníkům - novým vlastníkům zbraní. Díky tomu jim ale odpadne tzv. papírové vedení evidenčních knih zbraní a střeliva
i povinnost pravidelného měsíčního hlášení příslušným útvarům policie o převodech zbraní.
 
S novelou zákona o zbraních přichází i tzv. „zbraňová amnestie“, tedy dočasný zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování.
 
Lidé tak mohou vracet zbraně nebo střelivo, které drží nelegálně. Nabízí se jim naprosto beztrestná legalizace zbraní kategorie A, B, C, D, jejich hlavní částí nebo střeliva, které přechovávají bez povolení. Amnestie bude vyhlášena dnem 1. července 2014 a potrvá do 31. prosince 2014. Po celou tuto dobu se tedy lidé, kteří mají ve vlastnictví nelegálně držené zbraně, mohou obrátit na kterýkoliv útvar Policie ČR a tam zbraň dobrovolně odevzdat do úschovy. Samozřejmě na základě vydaného potvrzení.
 
Bezprostředně poté provede specializované pracoviště odborné zkoumání, které je nezbytné k tomu, aby bylo vyloučeno podezření, že byl s konkrétní zbraní spáchán trestný čin. V případě pozitivního výsledku se bude muset držitel zbraně, který ji odevzdal, osobně dostavit na příslušný odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál a podat tam náležité vysvětlení. V opačném případě dostane naopak možnost, požádat si do šesti měsíců o vydání příslušných dokladů, které ho budou k držení této zbraně opravňovat. Pokud si nepožádá, anebo mu nebude možné doklady vydat, například proto, že není držitelem zbrojního průkazu příslušné skupiny, má několik dalších možností, jak se zbraní naložit. Může například přenechat zbraň nebo střelivo ve prospěch státu, převést vlastnictví ke zbrani kategorie A, B nebo C na jiného oprávněného držitele, anebo požádat příslušný útvar policie o povolení ke znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu takové zbraně. V této souvislosti se ale může obrátit i na jinou osobu, která je k této činnosti oprávněna, anebo požádat příslušný útvar policie, aby zbraně kategorie A, B nebo C, nebo střelivo k nim, předala podnikateli v oboru zbraní a střeliva za účelem jejího prodeje nebo úschovy.
 
nprap. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
27. června 2014
 

vytisknout  e-mailem