Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Novela zákona o střelných zbraních a střelivu

Tábor – „Zbraňové amnestie“ již využilo 10 osob. (hl. schránka 974238116) 

           Od 1. 2. 2009 je účinná novela č. 484/2008  zákona č. 119/2002 „o střelných zbraních a střelivu“. V souvislosti s účinností novely zákona dochází k tzv. amnestii neregistrovaných zbraní. Zákon stanoví lhůtu šesti měsíců od dne 1. února 2009, kdy trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A, B nebo C, nebo hlavní část zbraně této kategorie a dobrovolně ji v uvedeném období odevzdá do úschovy kterémukoliv útvaru policie.

            Do dnešního dne využilo na Táborsku této „zbraňové amnestie“ 10 osob, které odevzdaly celkem 11 zbraní.  Jednalo se celkem o 2 pistole a 9 dlouhých loveckých zbraní. Takovéto právní úpravy není použito poprvé. V roce 1996 bylo na Táborsku tímto způsobem zlegalizováno 53 zbraní a v roce 2003 pak celkem 36 zbraní.  

            Zákon dále stanoví, že osoba, která v uvedené době předá zbraň nebo část zbraně dobrovolně do úschovy kterémukoliv útvaru policie, obdrží potvrzení o převzetí. Následně ten, kdo zbraň nebo její hlavní část odevzdal, může ve lhůtě 2 měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů k legálnímu držení zbraně. Pokud o vydání dokladů nezažádá, bude dále postupováno dle výše uvedeného zákona (převedení vlastnictví zbraně na jiného oprávněného držitele, požádání o znehodnocení nebo zničení zbraně, a tak dále). Amnestie se nevztahuje na munici, tu je třeba vždy oznámit policii jako nález.

zbraň.jpg

vytisknout  e-mailem