Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nové zastavovací pásy

Ukázky funkce zastavovacích pásů se s policejním prezidentem zúčastnil i ministr vnitra 

Policie České republiky má nové zastavovací pásy. V rámci centrálního nákupu na základě výběrového řízení jsme pořídili celkem 240 zastavovacích pásů „POLICE ROAD BLOCK“. Polovina z tohoto množství je určena službě dopravní policie, druhá polovina pořádkové policii.
 
Nové zastavovací pásy představil za účasti ministra vnitra Milana Chovance policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý. Na letištní ploše v Panenském Týnci jsme simulovali jednak situaci pronásledování vozidla s následným použitím zastavovacího pásu další policejní hlídkou a ve druhé dynamické ukázce pak ovladatelnost vozidla po propíchnutí pneumatik zastavovacím pásem při slalomové jízdě mezi kužely. K první ukázce, pronásledování ujíždějícího vozidla, ministr vnitra Milan Chovanec uvedl: Takový zátah jsem naštěstí zažil poprvé a doufám, že i naposledy. Kdybych nehrál pachatele, měl bych ambici hned zastavit. Nejde moc prchat, auto se třese. Musíte jet zkrátka pomaleji. Na ujíždění to není.“

Pásy „POLICE ROAD BLOCK“ jsou dlouhé 4,7 m, tvoří je mříž z pružného plastového materiálu, která je osazena 110 dutými ocelovými hroty z nerezové oceli o délce 45 mm a průměru 3 mm. Vrchní část hrotů je pokryta plastovou krytkou pro běžnou manipulaci. Zastavovací pásy lze přepravovat v černé plastové schránce a do potřebné délky je možné je nastavit pomocí spojovacích šroubů. Cena za soupravu je 7.915 Kč bez DPH a 9.577 Kč s DPH. Celková cena za 240 ks činí 2.298.516 Kč s DPH. Součástí zakázky bylo nejen samotné dodání zastavovacích pásů, ale i proškolení policistů v jejich použití.
 
„Už v průběhu listopadu proškolili zástupci dodavatelské firmy šest desítek policistů z celé republiky v použití tohoto konkrétního typu zastavovacích pásů. Tito policejní školitelé dále proškolili policisty jednotlivých organizačních článků, kteří jsou těmito pásy vybaveni a budou je používat jako donucovací prostředek k násilnému zastavení vozidla,“
popsal policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.
 
Zastavovací pás je z pohledu zákona číslo 273/2008 Sb. o Policii České republiky donucovacím prostředkem uvedeným v § 52 a jeho použití je dále upraveno v § 55 tohoto zákona. Policisté zastavovací pásy mohou použít především k zastavení vozidla, jehož řidič na výzvu k zastavení vozidla automobil nezastaví. „Každá situace pronásledování ujíždějícího vozidla je specifická a nejen na koordinaci jednotlivých hlídek náročná. Policisté však vědí, kdy a jakým způsobem mohou zastavovací pás použít,“ doplnil policejní prezident. Zpravidla bývá důvodem k takovému chování řidiče například jízda pod vlivem alkoholu, návykových látek, jízda přes zákaz řízení nebo další závažná trestná činnost. Je to jeden ze způsobů, jak takové zločince dostat ze silnic. Slíbili jsme před nedávnem, že se o takové zařízení zasloužíme a podařilo se. Není to ale samospásné, jde o střípek do skládačky, který bude pomáhat tomu, abychom zločince dostali ze silnice,“ dodal ministr vnitra.
 
Fotografie z předvedení nově nakoupených zastavovacích pásu si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

6. února 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem