Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nové výcvikové středisko pro služební psy v Dobroticích

Policie ČR má další specializované pracoviště. 

Ve Zlínském kraji bylo vybudováno nové specializované pracoviště pro metodu pachové identifikace, kde mimo jiné působí policejní kynologové.

Momentálně probíhá na tomto pracovišti výcvik a atestace sedmi služebních psů, výuka dvou nových policistů a další se na tuto činnost připravují. „Příprava pejska je běh na dlouhou trať a jedná se o věc velmi psychicky náročnou jak pro samotného služebního psa tak psovoda “, sdělil ředitel Ředitelství služby pořádkové policie plk. Petr Sehnoutka.
Metoda pachové identifikace je nepřímý důkaz, který lze použít při vyšetřování trestných činů. Slavnostního otevření nového pracoviště se zúčastnili mimo jiné také zástupci Ústavního soudu, Nejvyššího státního zastupitelství a další významní a vzácní hosté.
V současnosti je pro metodu pachové identifikace využíváno na celém území České republiky v pracovištích dislokovaných na osmi krajských ředitelstvích Policie České republiky cca 40 služebních psů.  
Ředitelství služby pořádkové policie intenzivně pracuje na zvýšení počtu psovodů specialistů a  služebních psů potřebných pro naplnění aktuálních požadavků orgánů činných v trestním řízení. Provádíme výuku psovodů a dalších policistů s cílem zvyšování jejich odbornosti. Od roku 2016 probíhají rekonstrukce středisek provádějících metodu pachové identifikace, jejichž cílem je modernizace prostředí ve kterém probíhá pachová komparace podle nově nastavených parametrů provádění této kriminalistickotechnické metody. Součástí modernizace je mimo jiné zkvalitnění dokumentace průběhu porovnávání, která je jedním z důležitých faktorů posilujících objektivnost metody pachové identifikace.
Náklady na rekonstrukci střediska v Dobroticích činili více než 9 milionů korun. Vzhledem k již existujícímu zázemí pro výcvik MPI v areálu Dobrotice byla rozšířena o dva porovnávací sály MPI, pozorovatelnu, sterilnu s přípravnou pachových konzerv  a byla provedena rekonstrukce veterinární ordinace.

V současné době je u PČR využíváno více než  740 služebních psů s platnou kategorií použití. U krajských ředitelství policie a útvarů s celostátní působností je v současné době zařazeno do výkonu služby 432 psů hlídkových, výjezdových a strážních a 308 psů specialistů. Psovodi se služebními psy jsou zařazeni na oddělení služební kynologie u všech krajských ředitelství policie, službě cizinecké policie, ochranné službě.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
1. září 2022

vytisknout  e-mailem