Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nové Oddělení hlídkové služby v Jablonci nad Nisou

JABLONEC NAD NISOU - Dnes bylo za přítomnosti ředitele Ředitelství služby pořádkové policie plukovníka Martina Hrinka slavnostně otevřeno Oddělení hlídkové služby v Jablonci nad Nisou. 

Dnes odpoledne v budově Obvodního oddělení policie v Jablonci nad Nisou v ulici 5. května proběhlo slavnostní otevření nově vzniklého Oddělení hlídkové služby. Tohoto aktu se osobně zúčastnil ředitel Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezídia plukovník Martin Hrinko, ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, plukovník Vladislav Husák, vedoucí Územního odboru v Jablonci nad Nisou plukovník Pavel Langr, primátor města Jablonec nad Nisou pan Milan Kroupa a další významní hosté.

K přítomným nejprve promluvil plukovník Vladislav Husák, plukovník Martin Hrinko a poté i primátor města Milan Kroupa. Všichni tři vyjádřili spokojenost s tím, že se v Jablonci nad Nisou podařilo zřídit Oddělení hlídkové služby. „Jedná se o policisty, kteří by měli devadesátpět  procent své služby vykonávat v ulicích města a působit v nich nejen represivně, ale také preventivně,“ uvedl plukovník Martin Hrinko.

Poté plukovník Martin Hrinko společně s panem primátorem před vchodem na Oddělení hlídkové služby slavnostně přestřihli stuhu. Všechny přítomné tímto oddělením provedl jeho vedoucí podporučík Ondřej Mastník. Dva policisté, kteří jsou na tomto oddělení zařazeni ve službě, zájemcům ukázali i služební vozidlo a seznámili je s jeho výbavou pro výkon hlídkové služby.

Oddělení hlídkové služby jsou zřizována ve větších městech, a proto i v Jablonci nad Nisou. Jsou určena speciálně k plnění úkolů hlídkové služby, která je nejviditelnější činností pořádkové policie. Policisté z Oddělení hlídkové služby při výkonu služby předcházejí a zabraňují přestupkům a trestným činům, odhalují je a zakročují proti jejich pachatelům. Provádějí také prvotní opatření na místě činu a pátrají po hledaných a pohřešovaných osobách i věcech. V přestupkovém a trestním řízení se zaměřují především na drobnou majetkovou kriminalitu a další delikty, které patří mezi nejrozšířenější a veřejnost nejvíce obtěžují. Stejně je zaměřena také jejich preventivní činnost. Jejich úkolem je tedy i svojí přítomností v ulicích města preventivně působit na občany páchající protiprávní jednání.

Cílem činnosti hlídkové služby je tedy chránit bezpečnost osob a jejich majetku, předcházet a zabraňovat porušování veřejného pořádku a páchání trestné činnosti, zakročovat proti osobám dopouštějícím se protiprávního jednání, řešit přestupky a dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu a činit opatření při porušení zákona.

V současné době je na jabloneckém oddělení hlídkové služby zařazeno celkem devět policistů včetně vedoucího. V nadcházejícím období je záměr toto oddělení doplnit o další policisty a do budoucna by zde mohlo vykonávat službu až 14 policistů. „Byl bych velmi rád, kdyby se nám podařilo volná místa obsadit co nejdříve a být tak v plné síle pro výkon hlídkové služby na území celého města Jablonce nad Nisou,“ řekl vedoucí Oddělení hlídkové služby podporučík Ondřej Mastník. V Libereckém kraji jsou v součané době tři oddělení hlídkové služby - v Liberci, České Lípě a nově tedy i v Jablonci nad Nisou.


7. 2. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem