Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zajímavosti - archiv

 

29. října 2009
Vloupání do chalupy
Do jedné z rekreačních chalup v Mlázovicích se vloupal během posledních několika dnů dosud neznámý pachatel. V žádném případě se nejednalo o nějakého „zoufalce“, který by kradl z hladu, ale o zloděj, který měl krádež určitě dobře promyšlenou. Uvnitř totiž odcizil elektrický boiler, elektrickou domácí vodárnu, hliníkový třídílný žebřík, peřiny s povlečením, soupravu plastového zahradního nábytku, příslušenství ke křovinořezu, rychlovarnou konvici, nádobí a další věci. Majitel vyčíslil škodu na částku nejméně 33 tisíc korun. Případ šetří novopačtí policisté jako trestný čin krádeže a porušování domovní svobody.

Krádež elektrického kabelu
V noci z úterý na středu 28. října vnikl dosud neznámý pachatel na soukromý pozemek u jednoho z rodinných domů ve Staré Pace. Zde následně odcizil z palety volně položené   elektrické problužovací kabely. Jednalo se celkem o  tři, několik desítek metrů dlouhé, kabely s různými průřezy a koncovkami. Celková škoda byla vyčíslena na 32 tisíc korun.
nprap. Hana Klečalová

12. října 2009
Řidič s hlídkou nepočítal
V neděli 11. října kontrolovala policejní hlídka v Nové Pace v  Gebauerově ulici osobní motorové vozidlo Alfa Romeo, které řídil místní, šestadvacetiletý muž. Během kontroly policisté zjistili, že má rozhodnutím Městského úřadu v Jičíně vysloven do roku 2010 zákaz řízení motorových vozidel. Z tohoto důvodu si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na šest měsíců nebo peněžitý trest.

Dopravní nehoda
V sobotu 10. října jel v dopoledních hodinách jednadvacetiletý řidič s nově zakoupeným osobním vozidlem Honda Civic ve směru od Nové Paky na Úlibice. V daném úseku přejel z dosud nezjištěných příčin do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím osobním vozidlem Seat Cordoba. Při nehodě byla lehce zraněna řidička ze seatu a její spolujezdec, stopař, byl s blíže neurčeným zraněním transportován leteckou záchrannou službou do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Alkohol u řidičů byl na místě vyloučen dechovou zkouškou a celková škoda byla vyčíslena na 70 tisíc korun.  foto 1 , foto 2, foto 3, foto 4
nprap. Hana Klečalová
5. října 2009

Ztracený školák v Nové Pace
Dne 24. září 2009 v podvečerních hodinách přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení desetiletého školáka z Nové Paky, který přijel vlakem na zastávku ČD v Nové Pace a nevěděl,  jak se má  dostat domů. Na místo ihned vyjela hlídka, která se od chlapce dozvěděla, že právě přijel do babičky  a dále, že na něj měli čekat rodiče, kteří tu však nejsou.Z tohoto důvodu ho policisté naložili do vozidla  a odvezli  domů. Zde ho předali matce, která uvedla, že měl přijet předchozím spojem. Vzhledem k tomu, že nepřijel, tak se domnívala, že zůstal u babičky, a  proto již na něj u dalšího vlaku nečekala. 

Údajné napadení v obci Roškopov
Dne 27. září 2009 ve večerních hodinách oznámila na Policii ČR čtyřiašedesátiletá žena z Roškopova, že k ní přišla třiasedmdesátiletá sousedka s tím, že měla být ve svém domě fyzicky napadena neznámými muži. Na místo ihned vyjela policejní  hlídka, která zjistila, že se údajně napadená žena chová nějak zmateně. Dále velmi nesrozumitelně komunikovala a navíc  nejevila  známky  jakéhokoliv poranění. Vzápětí se na místo také dostavil vnuk poškozené, který policistům sdělil, že jeho babička trpí psychickými poruchami, projevující se zejména halucinacemi. Z tohoto důvodu věc více nešetřili. 

Poškození porostu řepky olejky v Nové Pace
Dne 29. září 2009 v odpoledních hodinách oznámil zástupce místní zemědělské společnosti, že v uplynulých čtrnácti dnech došlo k poškození porostu řepky olejky na poli na okraji města Nové Paky. Šetřením bylo zjištěno, že dosud neznámý pachatel pravděpodobně opakovanou jízdou se soupravou nákladního vozidla a přípojného vozidla na okraji předmětného pole poškodil zde již vzrostlou řepku v pruhu o délce 60 metrů a šíři 7 metrů. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na částku 6000,- Kč. Případ je šetřen jako trestný čin poškozování cizí věci.

Údajný nález  dítěte v Nové Pace
Dne 30.září 2009 v pozdních odpoledních hodinách oznámili na policii v Nové Pace  zaměstnanci nádraží ČD ve Staré Pace, že má na trase mezi  Novou Pakou a Starou Pakou ležet v poli vedle trati  nějaké dítě, které se nehýbe. Po upřesnění  na místo vyjela hlídka, která však v daném prostoru žádné dítě nenašla. Na poli se pouze nacházel traktor, který zde prováděl orbu. Traktorista uvedl, že si žádného ležícího dítěte na poli nevšiml, že pouze u nedalekého přejezdu si hráli  děti, které již  odešly.

Pachatel krádeže mobilního telefonu zjištěn
Novopackým policistům se v těchto dnech podařilo doobjasnit případ krádeže mobilního telefonu  Nokia N95 8GB, který odcizil  29. srpna 2009 v průběhu motokrosových závodů ve Štikovské rokli neznámý pachatel. Jako podezřelý z této krádeže byl v těchto dnech  zjištěn čtyřiatřicetiletý muž ze Staropacka. Odcizený mobilní telefon se však u něj již nepodařilo  zajistit, neboť ho po krátkém užívání zahodil.  Odborným ohodnocením byla hodnota mobilního telefonu vyčíslena na částku 6.500 korun. 
npor. Bc. Josef Kordík

 
23. září 2009
Motocyklista skončil na zemi
V úterý 22. září jel v odpoledních hodinách šestadvacetiletý řidič na motocyklu Kawasaki 900 v Nové Pace ulicí Pražskou ve směru na Jičín. Po projetí mírné levotočivé zatáčky nesprávně zareagoval, zřejmě vlivem rychlé jízdy, na odbočující vozidlo Iveco a s  motocyklem upadl na zem, kde poté narazil do zadní části uvedeného vozidla. Při nehodě utrpěl motocyklista lehké zranění, se kterým byl převezen na ošetření do jičínské nemocnice. Alkohol u řidičů byl na místě vyloučen dechovou zkouškou a celková škoda byla vyčíslena na 28 tisíc korun.foto
 
Jízda pod vlivem alkoholu v Nové Pace
Dne 12.9.2009 v brzkých ranních hodinách v centru Nové Paky řídil pětadvacetiletý muž osobní motorové vozidlo pod vlivem alkoholu. Policisté u něho při dechové zkoušce přístrojem Dräger naměřili hodnotu přesahujicí jednu promile alkoholu.  Řidič se následně odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Policisty byl tomuto muži na místě zadržen řidičský průkaz a nyní bude po zásluze nějaký čas chodit pěšky.
 
Odcizení MP3 přehrávače v Lázních Bělohradě
Dne 14.9.2009 oznámil na zdejším oddělení sedmnáctiletý mladík z Jilemnicka, že mu byl dne 9.9.2009 ve večerních hodinách z volně přístupného neuzamčeného pokoje na internátu v Lázních Bělohradě odcizen jeho MP3 přehrávač v hodnotě tisíc korun.
 
Ohrožení pod vlivem návykové látky v Nové Pace
Dne 15.9.2009 v nočních hodinách v centru města Nová Paka řídila jednatřicetiletá žena z Jilemnicka osobní motorové vozidlo ve značné opilosti. Provedenou dechovou zkouškou přístrojem Dräger jí byla naměřena hodnota přesahující dvě a půl promile alkoholu v krvi. Nyní se bude žena zodpovídat z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a delší dobu si pravděpodobně za volant nesedne.
 
Veřejné pohoršení v Nové Pace
Dne 20.9.2009 v dopoledních hodinách řešili novopačtí policisté ve spolupráci se strážníky městské policie případ podnapilého osmačtyřicetiletého muže, který ležel bezvládně na chodníku v prostoru sídliště a u sebe měl agresivního psa. Pes byl strážníky odchycen a úmístěn do provizorního zařízení městského úřadu. U podnapilého muže byla dechovou zkouškou zjištěna hodnota přesahujicí tři a půl promile alkoholu krvi a proto byl muž policisty převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Hradci Králové. Muž se dále bude zodpovídat z přestupku proti veřejnému pořádku.
npor. Bc. Josef Kordík

 

11. září 2009
Zranění motokrosového jezdce ve Štikovské rokli
V sobotu 29. srpna přejížděl   v podvečerních hodinách ve Štikovské rokli sedmačtyřicetiletý muž  s motokrosovým speciálem po účelové komunikaci mezi závodištěm a depem závodních strojů, tak nešťastně, že z motocyklu spadl, přičemž se udeřil do temení části hlavy. Vzhledem k tomu, že muž jel bez ochranné přilby, tak utrpěl vážné poranění hlavy. Z tohoto důvodu byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
 
Poškození kaktusu v Nové Pace
V pondělí  31. srpna oznámil na policii místní podnikatel, že mu někdo  poškodil rostlinu Americké Agáve, která byla umístěna u vchodu do jeho firmy. Šetřením policistů bylo zjištěno, že  dosud neznámý vandal uřazel z rostliny 15 listů, čímž ji značně poškodil.
 
UPOZORNĚNÍ - pro obyvatele panelových domů v Nové Pace
V poslední době policisté v Nové Pace zadokumentovali několik případů vloupání do koláren v panelových domech v Nové Pace, kdy pachatel do těchto prostor vnikl po rozlomení zámkové vložky FAB. K prvnímu případu došlo dne 31.8.2009, kdy dosud neznámý  pachatel odcizil z kolárny trekingové pánské jízdní kolo, šedé barvy, v hodnotě 4.000,- Kč. K dalším třem případům došlo v období od 7. do 9.9.2009, kdy dvě kolárny pachatel prohledal, ale nic z nich  neodcizil. Z poslední kolárny odcizil trekingové jízdní kolo, zlaté barvy, v hodnotě 15.000,- Kč. Z tohoto důvodu policie upozorňuje obyvatele panelových domů, aby věnovali zvýšenou pozornost pohybu cizích osob. V případě podezření z jakéhokoliv protiprávního jednání, IHNED informujte policii.
 
Vloupání do provozoven v Lázních Bělohradě
Dne 4.9.2009 v brzkých ranních hodinách se dva pachatelé maskovaní motocyklovými helmami nejprve vloupali do prodejny tabáku na náměstí v Lázních Bělohradě, kdy nezjištěným předmětem rozbili skleněnou výplň a po té jeden z pachatelů vnikl do prodejny. Při tomto svém jednání byli vyrušeni majitelkou obchodu, a proto aniž by něco odcizili, z místa ujeli na malém motocyklu. Toto jim však nestačilo, neboť následně se vloupali opět po rozbití skleněné výlohy do místní Benzínové čerpací stanice, kde odcizili tabákové výrobky v hodnotě 16.000,- Kč.
 
Vloupání do rodinných domů v Nové Pace
V noci ze 7. na 8.9.2009 se dosud neznámý pachatel vloupal do dvou rodinných domů v Nové Pace. Do domů pachatel vnikl tak, že v přízemí u terasových plastových dveří navrtal otvor, pomocí kterého následně dveře odjistil a otevřel. Po té prohledal přízemí obou domů, kdy v jednom případě odcizil pouze finanční hotovost a ve druhém případě majitelé nezjistili odcizení žádných věcí. Pachatele v jeho drzém počínání neodradilo ani to, že v obou domech v horním patře spali jejich majitelé.
 
Pokus odcizení dodávkového vozidla v Lázních Bělohradě
Dosud neznámý pachatel se pokusil v nočních hodinách z 9. na 10.9.2009 v Lázních Bělohradě odcizit dodávkové vozidlo  Peugeot Boxer. Při tomto jeho jednání došlo k odstranění a následném odcizení zámku dveří spolujezdce a zámku spínací skříňky. Dále pachatel odpojil konektory od řídící jednotky a následně s touto neodborně manipuloval, čímž došlo k poškození jejího plastového krytu. Vozidlo se mu však nastartovat nepodařilo. Majitel  vyčíslil škodu na částku 16.000,- Kč.
npor. Bc. Josef Kordík
 
2. září 2009
Krádež peněz
Jednu z prodejen v Kumburském Újezdu navštívil ve čtvrtek 27. srpna dosud neznámý zákazník, který si chtěl koupit jedno pivo v plastu. S tímto odešel k pultu, kde platil pětitisícovou bankovkou. V okamžiku, kdy mu prodavačka vracela nazpět peníze, začal si vymýšlet. Najednou měl u sebe několik pětisetkorunových bankovek, které chtěl po ní vyměnit za „tisícovky“ . Obsluhující pracovnice mu ochotně vyšla vstříc a na pult mu vyrovnala požadované bankovky. Podvodník pochopitelně nechtěl nic směnit, pouze potřeboval prodavačku zmást, a poté jí peníze odcizit. To se mu také nakonec podařilo. V  nestřeženém okamžiku jí z pultu odcizil 8 tisíc korun a následně prodejnu rychle  opustil. Zmatená prodavačka na krádež přišla až po jeho odchodu. To už ale bylo pozdě. Případ šetří novopačtí policisté jako trestný čin krádeže, kteří zároveň varují ostatní obchodníky, aby na podobné směny nikdy nepřistoupili. Pouze tak mohou předejít případnému okradení.  
nprap. Hana Klečalová
 
21. srpna 2009
Krádež horského jízdního kola v Lázních Bělohradě
Na cyklistický závod MTB Podrkonošský maratón, který se konal v sobotu 15. srpna od ranních hodin v Lázních Bělohradu, vyrazilo několik desítek závodníků. Mezi nimi byl i  dosud neznámý pachatel, který v využil nepozornosti jednoho z účastníků a  v nestřeženém okamžiku mu odcizil neuzamčené horské jízdní kolo Specialized Epic. Majitel vyčíslil jeho hodnotu na částku 70 tisíc korun.

Nebezpečný had v zahradkářské kolonii v Lázních Bělohradě
V neděli 16. srpna vyděsil v odpoledních hodinách jednoho z občanů v Dolní Nové Vsi v zahrádkářské kolonii had. Se svým zážitkem se okamžitě svěřil policistům,  kterým uvedl, že se zřejmě jednalo o zmiji obecno a dále že má vážné obavy, aby někoho neuštkla.  Na místo se dostavila hlídka policie, které se však již nepodařilo hada nalézt. Dle podrobného popisu učiněného oznamovatelem policisté usoudili, že se s největší pravděpodobností jednalo o užovku obojkovou.

Polapený lapka v zahradním domku v Nové Pace
Nepříjemné  překvapení v podobě vykradeného zahradního domku čekalo v pondělí 17. srpna  na jeho majitele v Nové Pace. Ten se v ranních hodinách vydal na jeho obhlídku a přitom zjistil, že má rozbité okno vedoucí na verandu. Následně na to pojal podezření, že se   zloděj ukrývá uvnitř. Na nic nečekal a okamžitě vše oznámil na policii. Hlídka na místě  zadržela pětatřicetiletého bezdomovce z Kopidlenska, který si vyslech ve zkráceném přípravném řízení podezření z tresného činu krádeže a porušování domovní svobody. Než se však dostal před soudce Okresního soudu v Jičíně, trávil čas v policejní cele, kde dostal pravidelnou stravu. Nakonec se přece jen dočkal a následující den si vyslechl rozsudek, kterým byl odsouzen k podmínečnému trestu odnětí svobody.

Nenechavý zloděj osobních motorových vozidel Volkswagen 
V noci z pondělí na úterý 18. srpna se pokusil odcizit dosud  neznámý pachatel ve Staré Pace osobní motorové vozidlo  Volkswagen New Beetle, což bylo ovšem nad jeho síly. Se svým neúspěchem se nechtěl smířit, a tak vyrazil do centra Nové Paky. Zde se opět neúspěšně pokusil odcizit osobní motorové vozidlo Volkswagen Passat. Po tomto nezdaru vyrazil do Heřmanic, kde už slavil úspěch. Před jedním z domů odcizil zaparkované osobní motorové vozidlo Volkswagen Golf, se kterým odjel neznámo kam.

Svérázný hotelový host v Nové Pace
Ne zrovna běžný  způsob zvolil pro svůj návrat do hotelového pokoje ve středu 19. srpna jednadvacetiletý host v Nové Pace.  Když se  večer vracel do  hotelu, zjistil, že někde ztratil klíče. Po tomto zjištění telefonicky kontaktoval pracovníka recepce hotelu, kterému vylíčil, co se stalo. Ten mu ochotně otevřel dveře a čekal až host přijde. Tomu se zřejmě venku zalíbilo, a tak místo do hotelu zamířil do jednoho z nočních podniků, kde  se zdržel. Recepční už na něj nečekal a opět hlavní dveře uzamkl. S tím mladý muž nepočítal, a když se konečně dostal k hotelu, zjistil, že je zamčeno. V tu chvíli ho nenapadlo nic lepšího, než že rozbil  skleněnou výplň dveří, kdy vzniklým otvorem vešel dovnitř. Zde pak následně rozbil okno u recepce, ze které si vzal klíč od pokoje. Tam už ale nedošel. Zmožen alkoholem usnul přímo ve vestibulu hotelu, kde byl také  nalezen  provozovatelem podniku.  Ten na nic nečekal a vše oznámil na policii. Nakonec přivolaná hlídka mladíka převezla na vystřízlivění do Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové.

Pohřešování staršího muže v Lázních Bělohradě
Pohřešování svého  sedmdesátiletého otce nahlásila  ve čtvrtek 20. srpna na Obvodním oddělení v Nové Pace jeho dcera. Starý pán odjel den předtím ráno  na jízdním kole ze svého bydliště v Horní Nové Vsi a od té doby o sobě nepodal žádnou zprávu.  Policisté ihned rozjeli rozsáhlé pátrání v Lázních Bělohradu a  jeho přilehlém okolí. Prováděli  kontrolu restaurací, heren, obchodů, parků a dalších veřejně přístupných míst. Dále prověřili zdravotnické zařízení, jeho známé a příbuzné, avšak bez úspěchu. Nakonec přece jen vše dobře dopadlo. Důchodce se totiž v  odpoledních hodinách vrátil sám do svého bydliště s tím, že byl nakupovat v Novém Bydžově. Policisté mu alespoň řádně domluvili a vysvětlili, aby příště o svém výletu informoval někoho z rodiny.
npor.Bc. Josef Kordík
 
11. srpna  2009
Odcizení jízdního kola v Lázních Bělohradě
V úterý dne 4.8.2009 v odpoledních hodinách oznámil na Policii ČR pětačtyřicetiletý muž z Bělohradska, že jeho nezletilému synovi bylo přes víkend v Lázních Bělohradě z volně přístupné chodby domu na náměstí odcizeno uzamčené pánské sportovní jízdní kolo zn. Peugeot, stříbrné barvy, v hodnotě 10 tisíc korun.
 
Krádež motorové nafty ve Valdově
V noci ze 4. na 5.8.2009 došlo ve Valdově v místním zemědělském objektu k odcizení 290 litrů motorové nafty ze čtyř zde zaparkovaných zemědělských strojů. Poškozený vyčíslil škodu na částku v minimální výši  5.800,- Kč.
 
Jízda pod vlivem alkoholu v Lázních Bělohradě
Dne 5.8.2009 v podvečerních hodinách v Lázních Bělohradě řídil dvaadvacetiletý slovensky hovořící muž osobní motorové vozidlo pod vlivem alkoholu, což bylo prokázáno pozitivní dechovou zkouškou. Jmenovanému řidiči policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a nyní se bude zodpovídat z přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích.
 
Jízda pod vlivem alkoholu v Nové Pace
Dne 6.8.2009 krátce po půlnoci v Nové Pace řídil jednatřicetiletý muž dodávkové vozidlo pod vlivem alkoholu, což bylo prokázáno pozitivní dechovou zkouškou, kdy byla jmenovanému naměřena jedna promile alkoholu v krvi. Na výzvu se odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojeném s odběrem žilní krve. Řidiči policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a nyní se bude zodpovídat ze svého protiprávního jednání.
 
Jízda pod vlivem alkoholu v Nové Pace
Dne 8.8.2009 v brzkých ranních hodinách v Nové Pace řídil devatenáctiletý mladík osobní motorové vozidlo pod vlivem alkoholu, což bylo prokázáno pozitivní dechovou zkouškou, kdy mu byla naměřena hodnota dosahující téměř jedné promile alkoholu v krvi. Následně se mladík odmítl  podrobit lékařskému vyšetření a odběru krve. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz, a nyní se bude zodpovídat z přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních konumikacích.
 
Jízda pod vlivem alkoholu v Nové Pace
Dne 9.8.2009 krátce po půlnoci v Nové Pace na sídlišti policisté kontrolovali jednadvacetiletého mladíka, který řídil osobní motorové vozidlo pod vlivem alkoholu, kdy provedenou dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota přesahujicí jednu promili alkoholu v krvi. Policisté mladíkovi na místě zadrželi řidičský průkaz a nyní se bude zodpovídat z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.                                                                                   
npor. Bc. Josef Kordík

 

10. srpna 2009
Krádež peněženky
O svoji peněženku přišla v pátek 7. srpna obsluha jedné z prodejen v Nové Pace. Dosud neznámý pachatel využil v dopoledních hodinách nepozornosti prodavačky, vnikl do volně přístupného skladu, kde následně odcizil koženou peněženku, ve které se nacházely osobní doklady, platební karta a větší finanční hotovost. Celková škoda byla vyčíslena na 25 tisíc korun.
nprap. Hana Klečalová

 

3. srpna 2009
Krádež mobilního telefonu při cestě vlakem
Dne 29.7.2009 oznámil na místní oddělení Policie ČR osmnáctiletý mladík z Lázní Bělohrad, že mu byl dne 25.7.2009 při cestě vlakem  ze žst. Nová Paka do žst. Lázně Bělohrad odcizen z volně loženého batohu jeho mobilní telefon zn. NOKIA E50, v hodnotě 4.000,- Kč.
 
Poškození zaparkovaných vozidel v Nové Pace
V noci z 29. na 30.7.2009 došlo v Nové Pace, ulici Legií k poškození dvou zaparkovaných vozidel. Dosud neznámý pachatel u vozidla Renault Megane vylomil anténu a u vozidla Škoda 105 L vyhnul  kovovou lištu a vytrhl gumové těsnění okna levých zadních dveří, dále vytrhl světýlko nad dveřmi u řidiče a dále vytrhl přívodní kabely ke spínací skříňce. Tímto byla majitelů vozidel způsobena škoda v celkové výši 2.500,- Kč.
 
Krádež crossového jízdního kola v Nové Pace
Dosud neznámý pachatel v noci z 30. na 31.7.2009 v Nové Pace na sídlišti v jednom zde zde stojících panelových domů  nezjištěným způsobem překonal uzamčení dveří kolárny a odtud následně odcizil uzamčené crossové jízdní kolo zn. Author Hooha, čímž jeho majiteli způsobil škodu ve výši 9.100,- Kč.
 
Drobná krádež potravin v marketu v Nové Pace
V sobotu dne  1.8.2009 v ranních hodinách se třiačtyřicetiletý muž z novopacka pokusil v Nové Pace v místním marketu odcizit tři kusy sýra. Po průchodu pokladnou byl personálem prodejny zadržen a následně předán do rukou policistů. Odcizené zboží v neporušeném stavu bylo vráceno zpět do prodejny. Vzhledem k tomu, že se nejedná o první prohřešek tohoto muže proti zákonu, bude se nyní  zodpovídat z trestného činu krádeže.
 
Pokus o pořádání malé technoparty
V sobotu 1.8.2009 v dopoledních hodinách hlídka novopacké policie společně s hlídkou z Jičína a z Lomnice nad Popelkou řešila pokus skupiny cca 20 mladých lidí o uspořádání malé technopárty v zatopeném lomě pod zříceninou hradu Kumburk. Vzhledem k tomu, že přítomní účastníci k pořádání takové akce neměli žádné povolení, byli policisty vyzváni aby akci ukončili, místo uklidili a neprodleně opustili. Všichni účastníci toto splnili a odpoledne již bylo místo prázdné a uklizené.
npor. Bc. Josef Kordík 

 

28. července 2009
Fyzické napadení v Nové Pace
Dne 24.7.2009 ve večerních hodinách došlo v Nové Pace před místním barem k fyzickému napadení osmnáctiletého mladíka z Nové Paky dosud neustanoveným mužem, který poškozeného několikrát udeřil rukou, čímž mu způsobil drobný hematom pod levým okem a uvolnění dvou zubů.Věc je policisty šetřena jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Nezaplacení útraty v restauraci v Nové Pace
Svérázný dvacetiletý mladík ze Semilska dne 27.7.2009 v odpoledních hodinách navštívil jednu z místních restaurací v Nové Pace, přestože neměl u sebe žádné peníze. Následně zde hojně pojedl a popil. Když se dosyta poměl, tak se personálu přiznal, že nemá na zaplacení. Policisté věc řeší jako přestupek proti majetku.
 
Jízda pod vlivem alkoholu ve Staré Pace
Dne 27.7.2009 krátce před půlnocí ve Staré Pace policisté kontrolovali třiatřicetiletého muže, který řídil malý motocykl. Následnou kontrolou bylo zjištěno, že muž nevlastní řidičský průkaz a že motocykl řídil pod vlivem alkoholu. Orientační dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota přes dvě promile alkoholu v krvi. Nyní se bude muž zodpovídat z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a ohrožení pod vlivem návykové látky.
npor. Bc. Josef Kordík
   
24. července 2009
Vloupání do lékárny
Během noci ze středy na čtvrtek 23. července se vloupal dosud neznámý pachatel do jedné z lékáren v Nové Pace. Uvnitř následně odcizil příruční trezorek s finanční hotovostí a dále si vzal z provozních pokladen několik tisíc korun. Celková škoda byla vyčíslena na 100 tisíc korun.
nprap. Hana Klečalová
  
21. července 2009
Nebezpečná jízda na jízdním kole
Dne 18.7.2009 kontrolovala v nočních hodinách policejní hlídka  v Nové Pace  silně podnapilého,  sedmatřicetiletého cyklistu, který jel  takovým způsobem, že bezprostředně ohrožoval nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Na výzvy policistů reagoval hrubými urážkami, kdy dále odmítl prokázat svoji totožnost a rovněž se nechtěl podrobit orientační dechové zkoušce na alkohol. Následně nato se dokonce pokusil policistům i utéct. Z tohoto důvodu byl zajištěn a předveden na místní oddělení. Nyní se bude muž zodpovídat z přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. 
 
Pokus o sebevraždu
Dne 20.7.2009 se v časných  ranních hodinách rozhodl  v Nové Pace před místní hernou skončit se svým životem  šestatřicetiletý muž, který tak řešil rozchod se svojí přítelkyní. Do  žíly na pravé ruce si zavedl  injekční jehlu s kanylou, kterou nechal volně vytékat krev na chodník. Naštěstí v této době kolem projížděla policejní hlídka, která si muže všimla. Z tohoto důvodu  ihned zastavila a  poskytla mu první pomoc. Na místo vyjela i rychlá záchranná služba, která muže   odborně ošetřila. Vzhledem k jeho silné podnapilosti ho nebylo možné  umístnit v  nemocnici v Jičíně. Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové byla uzavřena, a tak policisté muže zajistili a následně převezli na místní oddělení, kde se vyspal do částečného vystřízlivění. 
npor. Bc. Josef Kordík

 

14. července  2009
Z trestu si nic nedělal
V pondělí 13. července kontrolovala v ranních hodinách policejní hlídka ve Staré Pace osobní motorové vozidlo Opel Kadett, které řídil třicetiletý muž z okresu Jičín, a to i přesto, že má Městským úřadem v Nové Pace vysloven do roku 2010 zákaz  řízení motorových vozidel. V  tomto případě se nedá řidič upřít  jeho drzost. V trestu  zákazu řízení  motorových vozidel je totiž  teprve od 7. července, tedy necelý týden.  Z tohoto důvodu mu bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a dále řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
Krádež lešení
Během uplynulého týdne vnikl  dosud neznámý pachatel  na soukromý pozemek ve Staré Pace, ze kterého následně odcizil několik kostek Haki lešení v hodnotě nejméně 10 tisíc korun. Kdo má krádež na svědomí, teď vyšetřují novopačtí policisté.  
nprap. Hana Klečalová

 

10. července  2009
Dopravní nehoda
Ve čtvrtek 9. července projížděl ve večerních hodinách šestatřicetiletý řidič nákladním vozidlem Dacia Double  v Nové Pace ulicí K Štiky. V daném úseku zřejmě vlivem nepřiměřené rychlosti nezvládl levotočivou zatáčkou, vjel do  oplocení a dále narazil  do sloupu veřejného osvětlení. Celková škoda byla vyčíslena na 75 tisíc korun. Při nehodě utrpěl řidič lehké zranění, se kterým byl převezen do Oblastní nemocnice v Jičíně. Zde se však dlouho nezdržel. Poté, co byl ošetřen a ležel na lůžku,   strhl si v nestřeženém okamžiku krční límec, odstranil infúzi, kterou měl zavedenou do žíly a z nemonice utekl. Jeho první kroky vedly do nedaleké restaruace, kde se posilnil několika dvanáctistupňovými pivy, která navíc proložil rumem. Po občerstvení odešel směrem  na autobusové nádraží, kde ho vypátrala policejní hlídka. Provedená dechová zkouška u něj v té době prokázala přes 2.4 promile alkoholu. V té době ještě muži zákona netušili, co je čeká. Po sepsání protokolu se totiž řidič  domáhal  odvozu domů. Nemohl  pochopit, že policie neprovozuje taxi službu.  A tak  mu nakonec nezbylo nic jiného, než jít pěšky. Jakmile dorazil kolem třetí hodiny ranní do svého bydliště, začal volat na linku 158 s tím, že jeho manželka a dítě není doma a on chce vědět, kde jsou. Takto mu to vydrželo až do rána, kdy se konečně unavil a přestal linku tísňového volán zatěžovat.
nprap. Hana Klečalová

 

29. června 2009
Odcizení mobilního telefonu v kempu na Pecce
Dne 22. 6. 2009 ve večerních hodinách oznámil osmnáctiletý mladík z Královehradecka, že mu byl z nezajištěného stanu v areálu kempu a koupaliště v obci Pecka odcizen jeho mobilní telefon, čímž mu měla být způsobena škoda ve výši 7.500,- Kč. Policisté ihned zahájili místní šetření, ale telefon se bohužel nepodařilo nalézt. Druhý den poškozený mladík telefonicky sdělil, že telefon byl již nalezen u kamaráda, který odjel z kempu dříve a omylem jej přibalil ke svým věcem.
 
Zapomnětlivý řidič z Vrchlabska
Dne 24 .6. 2009 natankoval v časných ranních hodinách pětadvacetiletý řidič z Vrchlabska  v Nové Pace u benzínové čerpací stanice benzín do svého osobního vozidla,  a poté z místa bez zaplacení odjel. Tímto svým jednání způsobil provozovateli škodu ve výši 100,- Kč.
 
Odcizení motorové nafty 
V noci z pátku na sobotu  27. června vnikl  dosud neznámý pachatel do areálu jedné z firem v obci Brdo, kde následně z pevně umístěné cisterny odcizil 380 litrů motorové nafty, čímž majiteli objektu způsobil škodu ve výši téměř 10.000,- Kč.
npor. Bc. Josef Kordík

 

22. června 2009
Vloupání do vozidla
Do motorové vozidla Peugeot Boxer, které bylo zaparkované ve volně přístupném  areálu kempu v obci Pecka se vloupal během noci ze čtvrtka na pátek 19. června dosud neznámý pachatel. Uvnitř následně odcizil dvě sportovní tašky s oblečením, tenisovými raketami a fotoaparátem. Celková škoda byla vyčíslena na nejméně 22 tisíc korun. Po pachateli pátrají novopačtí policisté.
nprap. Hana Klečalová
15. června 2009
Jízda pod vlivem alkoholu
V pátek dne 5.6.2009 v nočních hodinách v Nové Pace řídil jednačtyřicetiletý muž z Novopacka osobní motorové vozidlo Škoda Forman ve stavu vylučujicím způsobilost. Orientační dechovou zkouškou bylo u řidiče zjištěno přes jeden a půl promile alkoholu v krvi. Z tohoto důvodu se jmenovaný podrobil lékařskému vyšetření a odběru žilní krve. Nyní se bude muž zodpovídat z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Vloupání do rodinného domu v Nové Pace
Dne 7.6.2009 ve večerních hodinách přijali policisté oznámení o vloupání do rodinného domu v Nové Pace. Neznámý pachatel po vypáčení bočního okna u chodby vnikl do domu, který celý prohledal a následně zde odcizil finanční hotovost 400,- Euro a svazek klíčů. Tímto majitelům domu způsobil škodu ve výši 13.000,- Kč.
 
Převoz muže do psychiatrické léčebny
Dne 10.6.2009 v ranních hodinách policisté asistovali při převozu psychicky narušeného osmatřicetiletého muže z Novopacka do psychiatrické léčebny v Kosmonosích. Muž se v místě trvalého bydliště choval agresivně a proto lékař nařídil jeho převoz.
 
Odcizení osobního vozidla v Nové Pace
V noci ze 12. na 13.6.2009 dosud neznámý pachatel využil lehkovážné nedbalosti sedmatřicetiletého muže z Nové Paky. Ten ponechal na sídlišti zaparkované neuzamčené firemní vozidlo Mazda 323 s klíčky ve spínací skříňce. Zloděj tak měl jedinečnou příležitost automobil odcizit. Tímto byla způsobena škoda ve výši 20.000,- Kč.
npor. Bc. Josef Kordík

 

4. června  2009
Vloupání do rodinného domu v Nové Pace
Dne 29.5.2009 v Nové Pace dosud neznámý poberta v době od  07:00  do 15:00 vnikl po rozbití okna do rodinného domu, kde následně odcizil finanční hotovost a šperky, čímž jeho majiteli  způsobil škodu ve výši 68 tisíc korun.
 
Odcizení vozidla v Lázních Bělohradě
V noci z 29. na 30.5.2009 došlo v Lázních Bělohradě, v části Horní Nová Ves k odcizení osobního motorového vozidla Škoda Octavia 1.6, stříbrné barvy, které bylo původně zaparkováno na pozemku u rodinného domu. Majiteli vozidla byla tímto způsobena škoda ve výši 80.000,- Kč.
 
Údajné přepadení a okradení na nádraží ČD ve Staré Pace
Dne 30.5.2009 se na místní oddělení Policie ČR v Nové Pace dostavil sedmnáctiletý chovanec výchovného ústavu s tím, že v dopoledních hodinách měl být na nádraží ČD ve Staré Pace přepaden dvojicí mladíků, kteří mu měli odcizit finanční hotovost 200,- Kč. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že mladík peníze ztratil během cesty ve vlaku. Vzhledem k tomu, že nevěděl jak se dostat zpět do výchovného ústavu a z obavy z možných dalších následků, jej napadlo učinit smyšlené oznámení na policii, s tím, že předpokládal, že jej policisté bezplatně odvezou.
por. Bc. Josef Kordík

 

28. května 2009
Nález ručního granátu
Dne 22.5.2009 byl krátce po poledni na poli u Lázní Bělohrad mezi částí Byšička a Černínem nalezen ve vyvážce z místního rybníka ruční granát ruské výroby. Na místo byl přivolán pyrotechnik Krajského ředitelství policie Východočeského kraje, který na místě samém provedl odbornou  likvidaci odpálením.
 
Pohřešovaný muž a vloupání do chalup
Dne 23.5.2009 v dopoledních hodinách přijali policisté oznámení o vloupání do chalupy v katastru obce Zboží. Po příjezdu na místo a následné prohlídce předmětné chalupy našli v půdních prostorách sedmačtyřicetiletého muže z Vrchlabska, který se k vloupání doznal a dále doznal i další vloupání do objektů na Jičínsku a Lomnicku. Při dalším prověřování bylo policisty zjištěno, že tento muž je od začátku měsíce dubna pohřešován svojí rodinou. Z domu odešel, protože neunesl tíhu ze ztráty zaměstnání a toto také byla příčina jeho protiprávního jednání. Do objektů vnikal z důvodu obstarání potravin a z důvodu možného přenocování.
 
Požár nákladního vozidla s pouťovou atrakcí ve Staré Pace
Dne 25.5.2009 v brzkých ranních hodinách došlo ve Staré Pace, na odstavné ploše za viakuktem k požáru nákladního vozidla Liaz, který měl na ložné ploše umístěnou pouťovou atrakci Space gun. Po uhašení požáru Hasičským záchranným sborem z Nové Paky, byla majitelem pouťové atrakce vyčíslena škoda na částku 3.150000,- Kč. Jako nejpravděpodobnější příčina se její úmyslné zapálení.
 
Dezorientovaný muž na sídlišti v Nové Pace
Dne 25.5.2009 v podvečerních hodinách oznámila třiačtyřicetiletá žena, že v Nové Pace na sídlišti před prodejnou leží dezorientovaný starší muž, který špatně komunikuje. Po výjezdu na místo a ověření těchto skutečností byla muži poskytnuta první pomoc a na místo byla přivolána rychlá záchranná služba. Přivolaný lékař rozhodl o převozu dvaasedmdesátiletého muže do Oblastní nemocnice v Jičíně.
 
Vloupání do garáží v Nové Pace
V noci z 27. na 28.5.2009 došlo v Nové Pace nad sídlištěm k vloupání do několika garáží. Neznámí lapkové ukradli vše co jim přišlo pod ruku - nářadí, rezervní pneumatiky, součástky, malý motocykl apod. Majitelé garáží škodu předběžně vyčíslili na částku 80.000,- Kč
npor. Bc. Josef Kordík

 

19. května 2009
Zranění na motokrosové trati v Nové Pace
Dne 14.5.2009 v pozdních odpoledních hodinách došlo na motokrosové trati ve Štikovské rokli ke středně těžkému zranění čtrnáctiletého jezdce, který po skoku nezvládl svůj motocykl a upadl tak nešťastně, že byl přejet za ním jedoucím dalším jezdcem. Na místo byla přivolána letecká záchranná služba, která zraněného transportovala do Oblastní nemocnice v Jičíně. Cizí zavinění bylo na místě vyloučeno.
 
Poskytnutí první pomoci
Dne 17.5.2009 krátce po půlnoci projížděla hlídka policie obcí  Bělá u Pecky, když jejich pozornost upoutaly dvě ženy, které se skláněly nad na zemi ležícím bezvládným mužem.Hlídka proto zastavila a dotázala se žen co se stalo. Ženy odvětily, že šly společně s dvaačtyřicetiletým druhem jedné z těchto žen z oslavy ze sousední vesnice, kdy po jednou muž vlivem opilosti upadl a zůstal bezvládně ležet na zemi. Hlídka ihned přivolala rychlou záchrannou službu a do jejich příjezdu prováděla oživovací úkony. Po příjezdu zdravotníků bylo oživování prováděno ještě 30 minut než se u muže podařilo obnovit srdeční činnost. Po té byl muž převezen do Oblastní nemocnice v Jičíně. Cizí zavinění bylo vyloučeno.
npor. Bc. Josef Kordík

 

12. května 2009
Neoprávněné založení skládky
Dne 6.5.2009 v odpoledních hodinách oznámil na policii v Nové Pace šestašedesátiletý muž z jičínska, že v lomu mezi obcemi Valdov a Hřídelec zjistil neoprávněné založení skládky. Následným provedeným šetřením se jako původce skládky podařilo zjistit osmadvacetiletého muže z Nové Paky, který nyní musí skládku na své náklady zlikvidovat. 
 
Jízda pod vlivem OPL v Lázních Bělohradě
Dne 11.5.2009 v odpoledních hodinách v Lázních Bělohradě, Dolní Nové Vsi řídil dvacetiletý mladík z Hořic své motorové vozidlo pod vlivem omamných psychotropních látek. Orientační zkouška slin byla pozitivní na Cannabis. Mladíkovi byl na místě zadržen řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem.
 
Pohřešování nezletilého syna
Dne 11.5.2009 v nočních hodinách oznámila starostlivá matka z Lázní Bělohrad, že pohřešuje svého nezletilého dvánáctiletého syna, který se včas nevrátil z návštěvy od svého strýce. Chlapec byl v pořádku policisty nalezen u svého strýce. Při cestě domů se mu poškodilo jeho jízdní kolo a proto byl nucen se vrátit zpět ke strýci, který však nevlastní telefon a proto nemohl matce podat o chlapci zprávu.
npor. Bc. Josef Kordík

 

2. května 2009
Neúspěšná příprava na pálení „čarodejnic“
Dne 29.4.2009 v odpoledních hodinách skupinka mladíků v Nové Pace v lesním porostu „Sopka“  pálila oheň, což neuniklo pozornosti všímavého občana, který toto oznámil na místné oddělení Policie ČR. Na místo vyjela nejen hlídka policie, ale i zásahové vozidlo místních hasičů. Po zjištění, že mladíci skutečně pálí oheň v zakázaném prostoru, byl tento hasiči uhašen. Naštěstí nedošlo k žádné škodě na majetku.
 
Vloupání do prodejen v Lázních Bělohradě
V noci z 28. na 29.4.2009 se neznámí lapkové vloupali do pěti prodejen v centru Lázní Bělohrad, kde odcizili různé finanční hotovosti, tabákové produkty, potraviny a různé oblečení. Svým řáděním způsobili majitelům či provozovatelům těchto provozoven škodu v celkové výši 80.000,- Kč.
 
Nenechavý mladík ze Staré Paky
Dne 1.5.2009 byly policisty zahájena úkony zkráceného přípravného řízení proti třiadvacetiletému mladíkovi ze Staré Paky, který se dopustil několika drobných krádeží na starších spoluobčanech. Dne 17.2.2009 ve Staré Pace využil nepozornosti osmasedmdesátiletého muže a tomuto odcizil mobilní telefon. Dne 30.4.2009 v Nové Pace opět využil nepozornosti osmaosmdesátilétého muže, kterému z peněženky odcizil finanční hotovost 1.800,- Kč a dále týž den v Nové Pace v nestřeženém okamžiku odcizil dvaačtyřicetiletému muži mobilní telefon a finanční částku 1.000,- Kč. 
 
Krádež motorové nafty z pracovních strojů v Roškopově
V noci ze 3. na 4.5.2009 neznámý pachatel v obci Roškopov vnikl do zemědělského objektu, kde u jedné z hal nezjištěným způsobem odstranil visací zámky a po té ze zde zaparkovaných traktorů a pracovních strojů odcizil 170 litrů motorové nafty a sadu stranových klíčů.
npor. Bc. Josef Kordík
 
27. dubna 2009
Vloupání do sklepní kóje
Teplé počasí a stále moderní cyklistista má zřejmě v poslední době vliv i na zvýšený počet krádeží jízdních kol, po kterých je neustále velká poptávka. Jeden z posledních případů řeší i policisté v Nové Pace, kde se dosud neznámý pachatel vloupal v noci čtvrtka na pátek 24. dubna do sklepní kóje v jednom z panelových domů v ulici K Hájku. Uvnitř následně odcizil pánské crossové jízdní kolo Apache černé barvy. Majitel vyčíslil jeho hodnotu na částku 12 tisíc korun.
nprap. Hana Klečalová
16. dubna 2009
Beseda na Základní škole v Nové Pace
V úterý 14. 4.2009 přijeli policisté z Obvodního oddělení v Nové Pace na besedu do místní I. základní školy v  Komenského ulici. Zde na ně čekalo na šest desítek žáků z prvního stupně školní výuky. Beseda byla nejprve  zaměřená na  činnost policie,  a to jak na místním oddělení, tak i na ostatních policejních útvarech. Dále se děti dozvěděly, jak se co nejbezpečněji pohybovat  po ulicích i silnicích, jaké jsou  zásady pro bezpečnou  jízdy na jízdním kole a jak má být kolo správně vybavené. Na závěr se dostalo i na  problém šikany a  mezilidských vztahů. Poté policisté odpovídali na různé otázky  a nakonec přišla na řadu i prohlídka policejního vybavení, a to  jak pro běžný výkon služby, tak i výstroj člena pořádkové jednotky. Kdo chtěl, mohl si některé z předvedených věcí vyzkoušet, což se setkalo s  velkým ohlasem. Beseda byla zakončena prohlídkou nového služebního vozidla. Žákům byl prostřednictvím jejich paní učitelky předán od policistů malý dárek, kdy se jednalo o různé školní pomůcky a propagační materiál s policejními motivy. V podobných akcích budou policisté nadále pokračovat.
pprap. Martin Čmuchal
14. dubna  2009

Vloupání do domu
Během noci ze soboty na neděli 12. dubna se vloupal dosud neznámý pachatel v Mlázovicích do rodinného domu. Dovnitř se dostal oknem, kde následně prošel chodbou až do kuchyně. Zde pak odcizil z pohovky peněženku s osobními doklady, finanční hotovostí a stravenkami. Majitelka vyčíslila celkovou škodu na částku nejméně 3 tisíce korun. Případ šetří policisté Obvodního oddělení v Nové Pace.

Vloupání do rekreační chalupy
Během posledních čtrnácti dnů se vloupal nedaleko Pecky dosud neznámý pachatel do jedné z rekreačních chalup. Poté, co vnikl oknem dovnitř, zjistil, že je v pasti. Dveře do jednotlivých místností byly totiž uzamčené, proto se vrátil ven. I přes tuto komplikaci se nevzdal a do domu se dostal střešním vikýřem. V podkroví pak odcizil starožitnou truhlu, skříň a další věci. Majitel vyčíslil celkovou škodu na částku nejméně 214 tisíc korun. Kdo má krádež na svědomí, teď vyšetřují novopačtí policisté.
nprap. Hana Klečalová

 
6. dubna  2009
Krádež vozidla
V pátek 3. dubna odcizil před šestou hodinou ranní dosud neznámý pachatel v Nové Pace dodávkové vozidlo Fiat Ducato, které bylo zaparkované před jedním z domů v Tulkově ulici. V době krádeže se v jeho nákladovém prostoru nacházel výtah na střešní krytinu, žebřík a elektrické nářadí. Majitel vyčíslil hodnotu vozidla spolu s odcizenými věcmi na částku nejméně 228 tisíc korun.
nprap. Hana Klečalová

 

2. dubna 2009
Dětská fantazie nezná mezí
Policie v poslední době přijímá více oznámení, která se nezakládají na pravdě nebo jsou z části smyšlená. Jeden z takových případů řešili i policisté na Novopacku. Vše začalo skutečným oznámením, které učinila matka desetileté dívenky. Školačka se jí svěřila s tím, že jí 20. ledna odpoledne oslovil v  Lázních Bělohradu řidič velkého osobního vozidla, který se jí dotazoval na název lázní. Přitom držel v ruce porno časopis a i přesto, že byla zima, byl od pasu dolů nahý. Nic jiného od ní nepožadoval a poté s vozidlem odjel. Případem se okamžitě začali zabývat policisté, kterým se i přes rozsáhlé pátraní nepodařilo řidiče ani vozidlo ustanovit. 
O necelé dva týdny později přibylo další oznámení. I v  tomto případě se jeho obětí měla stát desetiletá školačka. Dle jejího podání mělo na téměř stejném místě zastavit velké vozidlo, ze kterého vystoupili dva muži. Oba měli mít na sobě   pouze bílá trika a od pasu dolů byli nazí. Jeden z nich měl mít na hlavě kuklu s otvory pro oči a druhý zase šátek přes obličej. Jak dále uvedla, měli ji chytit za ruce a táhnout k vozidlu. Ona však duchapřítomně jedno z nich kopla pod koleno, načež oba svého jednání zanechali a vrátili se zpět do vozidla. Více se o ně nezajímala. S tímto nevšedním zážitkem se nejdříve svěřila své matce. Ta o celém případu informovala ředitele místní základní školy, který vzhledem k jeho závažnosti vše oznámil na policii. Během krátké doby to bylo již druhé oznámení, které znepokojilo místní občany. Rodiče měli z pochopitelných důvodů strach o své děti.
Policisté se i tímto případem od samého počátku velmi intenzivně zabývali. Prováděli šetření a typovali, kdo by mohl dívky takto děsit. Přitom vyslechli několik desítek osob. Jak se ale později ukázalo, vše dělali úplně zbytečně. Na základě provedeného šetření zjistili, že si vše dívka vymyslela, k čemuž se později sama doznala. Jak uvedla, svůj příběh postavila na nepříjemném zážitku své spolužačky, od které se dozvěděla veškeré podrobnosti. 
Policisté v těchto dnech případ dle trestního řádu odložili. Školačce sice za její bujnou fantazii žádný postih nehrozí, přesto by si z případu měli vzít ponaučení všichni, kteří se chtějí stát za každou cenu středem pozornosti.
npor. Bc. Josef Kordík

 

1.  dubna 2009
Havárie s úmrtím
V úterý 31. března havaroval z dosud nezjištěných příčin ve Staré Pace v Revoluční ulici šedesátiletý cyklista, který jel na jízdním kole Favorit. Na místo byl okamžitě přivolán lékař rychlé záchranné služby, který už bohužel konstatoval jeho smrt. K  jejímu přesnému určení byla nařízena zdravotní pitva.

Beseda se žáky na ZŠ Pecka Beseda na Základní škole Pecka
npor. Bc. Josef Kordík

  

30. března  2009
Řídil vozidlo, i když nemá řidičské oprávnění
V pátek 27. března kontrolovala v ranních hodinách policejní hlídka v Lázních Bělohradu osobní motorové vozidlo Škoda Forman, které řídil třicetiletý muž z Jihlavy. I když policisté několikrát řidiče vyzvali k předložení potřebných dokladů, přesto se jich nedočkaly. A není se ani co divit. Muž totiž není držitelem příslušného řidičského oprávnění. Z tohoto důvodu si ještě téhož dne vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Vloupání do stánku
Během noci ze čtvrtka na pátek 27. března se vloupal dosud neznámý pachatel v Lázních Bělohradu do prodejního stánku na náměstí. Uvnitř pak odcizil různé CD a DVD nosiče. Majitel vyčíslil celkovou škodu na částku nejméně 3 tisíce korun. Případ šetří novopačtí policisté.  
 
Příliš drahá káva
Na výborný nápad, jak získat peníze, přišel v sobotu 28. března v ranních hodinách devětadvacetiletý muž z Děčína. Napadlo ho totiž, že by mohl ukrást nějaké zboží v obchodě a to pak později prodat. A jak si usmyslel, tak také provedl. Volba padla na samoobslužnou prodejnu v Nové Pace na náměstí. Chvíli se procházel mezi regály a poté odešel do její zadní části. Zde pak odcizil dva balíčky kávy Nescafé expreso v hodnotě 334 korun, které si uschoval pod bundu. V tom okamžiku si ho všimla prodavačka, která už z něj nespustila oči. A udělala dobře. V prostoru pokladen pak muže spolu s dalšími prodavačkami zadržela a následně vše oznámila na policii. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že to není jeho první krádež. Vzhledem k tomu, že již byl v posledních třech letech za obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen, vyslechl si ještě téhož dne ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu krádeže, za což mu v případě prokázání viny, hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
nprap. Hana Klečalová
 
27. března 2009

Řídil, i když nesměl
Ve čtvrtek 26. března kontrolovala v odpoledních hodinách policejní hlídka v Nové Pace v Pivovarské ulici osobní motorové vozidlo Škoda Fabia, které řídil   šestadvacetiletý muž z okresu Jičín. I když policisté během kontroly několikrát řidiče vyzvali k předložení řidičského průkazu, přesto se ho nedočkali. A ani nemohli. Mladý muž má totiž rozsudkem Okresního soudu v Hradci Králové vysloven do roku 2010 zákaz řízení motorových vozidel. Z tohoto důvodu si ještě téhož dne vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a dále z maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

O několik minut později kontrolovala další policejní hlídka, v tomto případě v Lázních Bělohradu, osobní motorové vozidlo Peugeot 405, které řídil čtyřiačtyřicetiletý muž z Novopacka. Ten sice nejevil známky užití omamných a psychotropních látek, ale zase to z něj pro změnu „táhlo jako ze sudu“. Z jeho dechu byl totiž silně cítit alkohol, což také potvrdila provedená dechová zkouška, která u něj prokázala přes 1.5 promile alkoholu. A tak i jemu zakázali další jízdu a k tomu všemu mu ještě na místě zadrželi řidičský průkaz. 

V podvečerních hodinách oznámil na policii v Nové Pace mladý muž, že byl fyzicky napaden svým otcem. Jablkem sváru se v tomto případě staly špinavé boty a nakopnutý pes. Mladík policistům uvedl, že mu otec nařídil, aby si okamžitě čistil boty, což on ale neudělal. Na místo toho šel   ven, kde nakopl psa, který neposlouchal. To otce natolik rozčílilo, že ho   povalil na zem a několikrát ho udeřil. Nakonec měl syna pro nesplnění úkolu vyhodit z domu. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti občanskému soužití.

Po půlnoci odhalila policejní hlídka v Nové Pace dalšího hříšníka. V tomto případě se jednalo o dvaačtyřicetiletý muže, který řídil osobní motorové vozidlo Volkswagen Passat. Ten byl zase pro změnu pod vlivem alkoholu. Provedená orientační dechová zkouška u něj prokázala přes 0.6 promile alkoholu. I on přišel o řidičský průkaz a v další cestě pokračoval pěšky.
npor. Bc. Josef Kordík

 

25. března 2009
Vloupání do chalupy
Hořkou zkušenost se zlodějem má za sebou i majitel rekreační chalupy v  obci  Šárovcova Lhota, který našel v úterý 24. března v odpoledních hodinách svoji chaloupku otevřenou a uvnitř celou zpřeházenou. Hned mu bylo jasné, kdo má tak neskutečný nepořádek na svědomí. Během posledních několika týdnů si zřejmě jeho objekt vyhlédl dosud neznámý pachatel, který vnikl dovnitř, kde vše prohledal a přitom veškeré věci rozházel po pokojích.   Zda něco odcizil, zjistí majitel až po provedeném úklidu. V současné době byla škoda vyčíslena na 1 tisíc korun.
nprap. Hana Klečalová

19. března 2009

Podvodník nebo obchodník ?
Důvěřivosti lidí zřejmě využil třiatřicetiletý muž z okresu Teplice, který od pátku 13. března několikrát odebral v jedné z firem v Nové Pace kovový šrot s tím, že tento uhradí při posledním odběru v úterý 17. března. Pochopitelně tak neučinil a při poslední nakládce z místa bez zaplacení ujel. Ne však daleko. Pracovníkům firmy se zdálo jeho jednání podezřelé, a tak muže nedaleko Nové Paky zastavili a vše oznámili na policii. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvodu, kdy celková škoda byla vyčíslena na více než 40 tisíc korun. 

Spadla klec
Do nezáviděníhodné situace se dostal v  sobotu 28. února v ranních hodinách mladý muž v Nové Pace. V okamžiku, kdy procházel ulicí Jiřího Wolkera do něj zezadu strčil   neznámý pachatel. V důsledku toho upadl na zem, kde mu útočník zkroutil ruku a přitom po něm požadoval vydání peněz. Naštěstí kolem projíždělo osobní vozidlo, kterého se násilník lekl a svého jednání zanechal. Sice se mu podařilo utéct z místa činu, ale ne před spravedlností. Policisté na případu velmi intenzivně pracovali a na základě provedené šetření zjistili, kdo má zřejmě loupež na svědomí. Jedná se i jednadvacetiletého muže z okresu Jičín, kterému bylo v těchto dnech sděleno obvinění z trestného činu loupeže, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Jízda pod vlivem alkoholu v Nové Pace
Dne 13.3.2009 hodinu po půlnoci řídil v Nové Pace v Pražské ulici devatenáctiletý mladík ze Staropacka osobní motorové vozidlo Škoda Felicia po požití alkoholických nápojů. Po pozitivní dechové zkoušce byla mladíkovi policisty zakázána další jízda s vozidlem a byl mu na místě zadržen řidičský průkaz.

Jízda pod vlivem alkoholu v Lázních Bělohrad
V Lázních Bělohrad v Prostřední Nové Vsi dne 14.3.2009 krátce před půlnocí řídil místní padesátiletý muž osobní motorové vozidlo Citroen XM pod vlivem alkoholu. Po pozitivní dechové zkoušce muž odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem žilní krve a proto může nyní očekávat přísnější trest. 

Jízda pod vlivem alkoholu v Nové Pace

Silně podnapilý jednadvacetiletý mladík z Peckovska dne 15.3.2009 v brzkých ranních hodinách v Nové Pace v Pivovarské ulici řídil osobní motorové vozidlo VW Golf. Po pozitivní dechové zkoušce mladík odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem žilní krve. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz. Nyní bude chodit nějaký čas pěšky.

Maření výkonu úředního rozhodnutí
Dne 17.3.2009 krátce po půlnoci v Nové Pace v Pražské ulici řídil dvacetiletý mladík z Jilemnicka osobní motorové vozidlo Škoda Felicia, ačkoliv má tuto činnost zakázanou na základě soudního rozhodnutí. Nyní se bude zodpovídat z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.
npor. Bc. Josef Kordík

12. března  2009
Zatajení nálezu peněženky ve Staré Pace
V pondělí dne 9.března v odpoledních hodinách se osmnáctiletý student z Nové Paky vracel domů vlakem z Jilemnice. Při přestupování na nádraží ČD ve Staré Pace si zapoměl na sedadle ve vagonu svoji peněženku s finanční hotovostí kolem 12 tisíc korun. Když na toto po chvilí přišel a vrátil se zpět do vagonu, tak zde již peněženku nenašel. Nepoctivý nálezce si tak přišel na pěkné peníze.
Vloupání do čističky odpadních vod v Lázních Bělohrad
Nenechavý řemeslník se v noci z pondělí na úterý 10. března vloupal do stavební buňky v areálu čističky odpadních vod v Lázních Bělohrad, Dolní Nová Ves. Po odstřižení dvou visacích zámků u vstupních dveří z objektu odcizil různé nářadí .  Škoda dosáhla částky 13 tisíc korun.
Odcizení komponentů z městského internetu na Babáku
V úterý dne 10. března mezi jednou a druhou hodinou ranní neznámý elektrokutil rozpletl oplocení pozemku u vysílače na kopci zvaný Babák u silnice I/16. Vnikl na pozemek a z plastových beden na vysílači odcizil část internetového zařízení Městského internetu Nová Paka. Neodbornou manipulací zbylou část zařízení ještě poškodil. Způsobená škoda přesáhla částku 18 tisíc korun.
Poškození závory u železničního přejezdu v Šárovcově Lhotě
V úterý dne 10 března v době od 17.05 hodin do 17.15 hodin došlo v obci Šárovcova Lhota k poškození závory u železničního přejezdu. Při spuštěném rameni dosud neznámá osoba toto přivázala provázkem a gumovým kroužkem k podpěře. Při zvedání došlo k jeho rozlomení . Tímto byla způsobena škoda v minimální výši 5 tisíc korun.
npor. Bc. Josef Kordík
 
5. března 2009
Nezaplacení pohonných hmot v Nové Pace
V pondělí  23. února natankoval  v dopoledních hodinách dvacetiletý mladík z Vrchlabska v Nové Pace na  benzínové čerpací stanici  200 litrů motorové nafty do sudu, který měl uložený v zavazadlovém prostoru osobního vozidla Škoda Octavia combi. Po natankování z místa odjel, aniž by pohonné hmoty uhradil. Druhý den byl zadržen policisty na Českolipsku, kde se opět pokusil natankovat bez zaplacení. Nyní se bude zodpovídat z těchto a dalších obdobných skutků, kterých se dopustil na celém území republiky.

Krádež potravin v marketu v Nové Pace
Ve čtvrtek 26.2.2009 se v době oběda pokusil jednadvacetiletý mladík z okresu Jičín odcizit v  Nové Pace v místním marketu odcizit čtyři kusy salámu. Po průchodu pokladnou byl ještě v prodejně zadržen pokladní a na místo byla přivolána policie. Policistům byl mladík osobně znám, neboť toto nebyl jeho první prohřešek proti zákonu. Odcizené věci vrátil v neporušeném stavu  zpět na prodejnu, ale i tak se bude zodpovídat z trestného činu krádeže.

Jízda pod vlivem alkoholu ve Staré Pace
V sobotu 28. února řídil   před půlnocí osmadvacetiletý řidič z Nymburska  ve Staré Pace  osobní motorové vozidlo pod vlivem alkoholu, ve stavu vylučujicí způsobilost. Provedenou orientační dechovou zkoškou bylo u jmenovaného zjištěno přes dvě promile alkoholu. Z tohoto důvodu se jmenovaný dobrovolně podrobil odběru žilní krve. Nyní se bude zodpovídat z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Kapesní krádež v prodejně v Nové Pace
V pondělí dne 2.3.2009 krátce před polednem v Nové Pace v místní prodejně potravin dvě cizinky, ve věku  čtrnáct a dvacet devět let, zabavily pozornost čtyřiapadesátileté ženy z novopacka a třetí, ve věku pouhých deseti let,  této ženě z kabelky odcizila peněženku s finanční hotovostí a platební kartou. Po činu se daly dívky na útěk z prodejny. Jednu z nich, čtrnáctiletou, však poškozená za pomocí prodavaček zadržela ještě v prodejně. Zbylým dvěma se podařilo uprchnout i s lupem. Zadržená dívka byla přivolanou hlídkou odvezena na místní oddělení Policie ČR. Policie poté na základě záznamu z kamerového systému z prodejny rozjela pátrání po obou uprchlých osobách, které se podařilo po několika minutách zadržet na okraji Nové Paky a byly rovněž převezeny na místní oddělení. Na oddělení se dostavil záhy i otec nezletilých dívek, který tvrdil, že se mu ve městě dívky ztratily a že o jejich trestné činnosti nic neví. Prohlídkou zadržených osob se odcizené věci nepodařilo nalézt. Po provedených výsleších byly obě nezletilé děti propuštěny, neboť nejsou trestně odpovědné, a následně byly předány matce, která si pro ně přijela z Prahy. Zadržená devětadvacetiletá žena byla obviněna z předmětné krádeže peněženky. Třiatřicetiletý otec nezletilých dívek byl obviněn z ohrožování výchovy mládeže. Ve zkráceném trestním řízení byly oba předány Okresnímu soudu v Jičíně, který je ve středu  4. března  odsoudil k trestu vyhoštění na dobu pěti let, kdy do tří dnů musí opustit území naší republiky. Potěšujicí skutečností je, že poškozené ženě byla škoda v plné výši nahrazena.

Jízda bez řidičského oprávnění
Starosti se získáním řidičského oprávnění si nedělá čtyřiačtyřicetiletý muž z Nové Paky, který byl v pondělí dne 2. března  o půlnoci v Nové Pace přistižen hlídkou policie při řízení osobního motorového vozidla, bez tohoto oprávnění. V jeho případě se již jedná o opakovaný skutek, a proto musí počítat s přísnějším trestem.
npor. Bc. Josef Kordík

 

23. února 2009
Nález dělostřeleckého granátu
V pátek  20. února byli  v ranních hodinách přizváni  novopačtí policisté  k nálezu vojenské munice v obci Brdo. Šetřením bylo zjištěno, že při zemních pracech v jedné ze zdejších firem byl nalezen zkorodovaný dělostřelecký granát. Na místo byl přivolán pyrotechnik Krajského ředitelství policie Východočeského kraje, který prohlídkou zjistil, že se jedná o značně zkorodovaný nevystřelený dělostřelecký granát z 1. světové války ráže 38 mm. Pyrotechnik granát zajistil a převezl k odborné likvidaci.

Oznámení o vykradení domu
V pátek 20. února oznámila v odpoledních hodinách šedesátišesti letá důchodkyně z Nové Paky, že jí někdo vloupal do domu. Provedeným šetřením policistů však nebylo zjištěno násilné vniknutí do domu. Vzhledem k tomu, že seniorka  uváděla rozporuplné údaje k odcizeným věcem, kontaktovali  muži zákona   její  dceru, která vše uvedla na pravou míru.  Její matka totiž trpí  vzhledem k věku  výpadkami pamětí a utkvělými představami o dějích, které se nestaly.

Napadení před diskotékou v obci  Pecka
V brzkých ranních hodinách v neděli dne 22. února došlo v obci Pecka před místní diskotékou  ke slovní roztržce mezi skupinkou návštěvníků, která vyústila ve fyzickou inzultaci jednadvacetiletého mladíka z Trutnovska, který byl následně ošetřen v Okresní nemocnici v Jičíně. Případ šetří policisté jako  přestupek proti občanskému soužití.
npor. Bc. Josef Kordík
5. února 2009

Znečištění výloh v Nové Pace
V noci z úterý na středu na 4. února potřísnil dosud neznámý vandal ropným přípravkem na ošetřování podvozků motorových vozidel dveře a výlohu u jednéz restaurací v Nové Pace a dále vstupní dveře a výlohu u místního marketu. Majitelům objektů se naštěstí podařilo nečistoty  z větší části  odstranit  čistícími prostředky.  Škoda na majetku byla  předběžně vyčíslena na částku 3.000,- Kč.

Poškození dveří na toaletě v restauraci
Ve středu  4. února  rozbil v odpoledních hodinách  silně podnapilý mladík v jedné z novopackých restaurací  dveře na toaletě, čímž došlo k jejjich poškození v okolí zámku. Provozovatel restaurace  mladíka vyzval k uhrazení škody, což tento odmítl. Z tohoto důvodu byla na místo přivolána plicejní hlídka, která následně mladíka, vzhledem k jeho silné podnapilosti, převezla na Protialkoholní záchytnou stanici do Hradce Králové. Věc bude  řešena jako přestupek proti majetku.
npor. Bc. Josef Kordík

 

29. ledna 2009
Úspěšně zachráněný lidský život
V podvečerních hodinách včerejšího dne policisté zasahovali ve Staré Pace na železničním viaduktu, kde se čtyřicetiletý muž z Jičínska  rozhodl řešit své rodinné a psychické problémy  skokem z mostu dolů. Policisté zachovali chladnou hlavu a s mužem ihned navázali rozhovor, během kterého jej přesvědčili, aby od svého úmyslu upustil. Poté  muže z mostu odvedli a předali do péče lékaře z přivolané záchranné služby. Včasným a profesionálním zásahem se tak našim policistům podařilo zachránit již téměř zmařený lidský život.
npor. Bc. Josef Kordík

 

28. ledna 2009
Bujará oslava narození vnuka
V úterý 27. ledna byli v nočních hodinách  policisté přizváni Rychlou záchrannou službou Jičín k asistenci při ošetření podnapilého muže v prostoru sídliště v Nové Pace. Šetřením bylo zjištěno, že muž oslavoval v jedné z místních restaurací  narození vnuka, přičemž se uvedl do silné podnapilosti. Při cestě domů upadl na skleněnou vitrínu a drobně se pořezal na rukou. Poté co byl zdravotnky  ošetřen,  odvedli ho policisté domů, kde si ho převzala  manželka. Po vystřízlivění muž vyhledal majitele viríny a způsobenou škodu uhradil.

Bezpečně do školy
V rámci celorepublikového projektu „Bezpečně do školy“ vybrali policisté  spolu se strážníky Městské policie v Nové Pace rizikové přechody pro chodce, a to v Kotíkově ulici (u autobusového nádraží), ulici Legií (u Krakonoše) a Pražské ulice (pod ZPA). Na těchto přechodech budou každý pracovní den (s vyjímkou prázdnin), v době od 07.00 do 08.00 hodin, provádět nepřetržitý dohled smíšené  hlídky policistů a strážníků. Z tohoto důvodu doporučujeme školákům k cestě do školy využívat právě těchto přechodů pro chodce. 
npor. Bc. Josef Kordík
22. ledna 2009
Nedorozumění mezi bývalými manžely
Včerejšího dne ve večerních hodinách hlídka policie řešila v Nové Pace slovní roztržku mezi bývalými manžely. Po vyslechnutí obou zúčastněných bylo zjištěno, že se jedná o vzájemné nedorozumění po přílišném vzplanutí vášní. Věc byla na místě vyřešena oboustranou domluvou.
npor. Bc. Josef Kordík

 

2. ledna  2009
Za poškození pneumatik hrozí až dva roky vězení
V noci ze čtvrtka na pátek 2. ledna úřadoval dosud neznámý vandal ve Staré Pace, kde si v Tovární ulici vyhlédl dvě firem vozidla, u který následně prořezal pneumatiky. Majitel vyčíslil celkovou škodu na částku nejméně 78 tisíc korun. V případě prokázání viny hrozí pachateli za  trestný čin poškozování cizí věci až dva roky vězení. 

Kontrola chat a chalup 
 Podzim je dobou, kdy chataři a chalupáři postupně přestávají navštěvovat svá víkendová sídla a dny volna již tráví v pohodlí měst. A právě v těchto dnech se zaměřili policisté Okresního ředitelství v Jičíně spolu se služebními psy na kontroly všech rekreačních oblastí v rámci našeho okresu. Jedna z posledních se uskutečnila v neděli 16. listopadu na Novopacku. Muži zákona zde nejdříve zkontrolovali oblast Staropackých hor, a poté se přes Českou Proseč přemístili na Jahodnici. Při bližších prohlídkách místních chat nezjistili žádné nedostatky. Majitelé měli vše řádně zabezpečené a uklizené a ani v okolí jednotlivých objektů se nenacházelo žádné nářadí, které by mohlo posloužit k případnému vniknutí zloděje dovnitř. O provedené kontrole chaty byl její majitel obeznámen prostřednictvím letáku, který na místě policisté ponechali. A nejen to. Navíc se z něj chataři dozvěděli důležité informace a rady, jak si například objekt co nejlépe zajistit proti vniknutí nebo co dělat v případě, že dojde k vloupání.
A co by měli mít chataři a chalupáři vždy na paměti? V době jejich nepřítomnosti by nikdy neměli v rekreačních objektech ponechat elektroniku, různé nářadí jako vrtačky, motorové pily, starožitnosti a další, lehce zpeněžitelné věci. Ty totiž bývají ve většině případů terčem útoku zlodějů a dalších kriminálních živlů. Proto je vždy dobré odvézt je na zimu do bezpečí. Policie ČR totiž nemá tolik sil a prostředků, aby všechny rekreační objekty uhlídala.

Opuštěná chalupa přilákala zloděje 
Dlouhé čtyři měsíce, od září do konce roku 2008, zůstala opuštěná jedna z rekreačních chalup v Ústí u Staré Paky.  Toho  zřejmě využil dosud neznámý pachatel, které se do ní  vloupal. Uvnitř vše nejdříve  řádně prohledal a poté v obytné části  odcizil travní motorovou sekačku TDL 484 TR a dvě plechové dózy na potraviny. Majitel vyčíslil celkovou škodu na částku nejméně 6 tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté Obvodního oddělení v Nové Pace.

 

vytisknout  e-mailem