Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nová finta funguje

Kriminalisté z kapsa týmu začali používat zařízení, kterým zadokumentují krádež z pouhých několika desítek centimetrů. 

Počátkem tohoto týdne vyrazili kriminalisté prvního policejního obvodu do boje s kapsáři vybaveni novým zařízením. S ohledem na nadcházející sváteční období, které kapsáři vnímají jako své žně, je takové opatření logické a jednoznačně na místě.

Jedná se o dokumentační zařízení, se kterým kriminalisté vypadají jako běžní turisté. O to lépe se detektivové infiltrují do davu, který je pro kapsáře doslova živnou půdou.

Toto „dálkové“ monitorování je další devizou zmiňovaného zařízení. Pachatelé kapesních krádeží jsou totiž ve valné většině v tomto oboru recidivisté, kteří se s kriminalisty kapsa týmu už nejednou potkali a tak znají jejích tváře. Díky novému zařízení nyní ale kapsáři uvidí obličeje detektivů až ve chvíli zadržení. To také dokazuje vůbec první případ, který byl pomocí této technické „vymoženosti“ realizován.

Ten se odehrál v pondělí nedlouho po jednadvacáté hodině přímo uprostřed Staroměstského náměstí. Tam si čtyřiadvacetiletý mladík vyhlédl kabelku ženy, která se v danou chvíli věnovala více fotografování svých přátel.

Mladík během několika málo vteřin vyndal z ženiny kabelky peněženku, se kterou chtěl zmizet v davu. Takto obohacen ale ušel pouhé dva metry, když mu cestu zastoupili kriminalisté, kteří ho rovnou zadrželi. Celou kapsářovu akci, včetně jeho zadržení zaznamenali kriminalisté pomocí nového zařízení ze vzdálenosti pouhých několika málo desítek centimetrů.

Při dalším případu se, tentokrát kriminalistkám jedničkového kapsa týmu, podařilo zadokumentovat kapesní krádež, za kterou jsou nyní stíháni hned dva pachatelé.

Tato druhá událost se odehrála o den později, tedy pátého prosince ve tři čtvrtě na tři odpoledne v ulici Karlova. Zmiňovaní nenechavci se pokusili okrást nic netušícího muže o věci, které měl uložené v batohu na zádech.

Jak je již shora popsáno, oba případ případy jsou zaznamenány novou „zbraní“ kriminalistů kapsa týmu, což je bezesporu neoddiskutovatelný důkaz pro řízení před soudem.

Zadrženým hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na dva roky. V případě, že pachatel byl za takové jednání v období třech let zpětně již potrestán, hrozí mu o rok delší, tedy tříletý trest.

Zároveň chceme z tohoto místa apelovat na každého, aby při nákupech, nebo jen vycházce na vánoční trhy, věnoval maximální pozornost svým zavazadlům a kapsám, ve kterých máte své osobní věci. Chraňte je prosím tak, abyste se nestali obětí takových pachatelů, kteří jsou shora popsáni.

por. Mgr. Tomáš Hulan 7. 12. 2017

vytisknout  e-mailem