Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová Dohoda s Bílým kruhem bezpečí

Dne 29. května 2013 byla podepsána Dohoda mezi Policií České republiky a Bílým kruhem bezpečí, o. s. o poskytování pomoci obětem trestných činů a osobám zvlášť traumatizovaným trestnými činy. 

U příležitosti únorového Evropského dne obětí zločinu nabídl Bílý kruh bezpečí, o. s., (BKB) prostřednictvím své prezidentky Mgr. Petry Vitoušové policejnímu prezidentovi plk. Mgr. Martinu Červíčkovi rozšíření spolupráce mezi Policií ČR a BKB v oblasti zprostředkování pomoci obětem trestných činů.
 
Dohoda nově určuje okruh obětí, kterým policie nabízí zprostředkování pomoci BKB. Původní Dohoda z 13. srpna 2010 se omezovala jen na zprostředkování pomoci obětem (včetně pozůstalých) úmyslného násilného trestného činu s následkem smrti nebo těžké újmy na zdraví a trestného činu znásilnění. Nová dohoda nabídku zprostředkování rozšiřuje na všechny oběti trestných činů definované zákonem č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů a o změně některých zákonů, a dále o osoby trestným činem zvlášť traumatizované, jako jsou např. svědci či další blízké osoby oběti.
 
Obě dohody navazují na interní předpis policejního prezidenta o systému psychologické pomoci obětem trestných činů a obětem mimořádných událostí, který předpokládá uzavírání dohod s externími organizacemi o spolupráci při poskytování pomoci obětem, a to jak na celostátní, tak krajské úrovni. 
 
Prezidentka BKB Mgr. Petra Vitoušová byla také hostem celostátního semináře policejních psychologů, který se konal ve dnech 23. a 24. května 2013. Policejním psychologům, ale i krizovým interventům systému pomoci obětem a členům týmů posttraumatické intervenční péče přiblížila obsah nové dohody, perspektivy další spolupráce mezi policií a BKB a některá klíčová ustanovení zákona o obětech trestných činů.
 
 
plk. Mgr. Vladimír Voska
vedoucí psycholog
Policejní prezidium ČR
10. června 2013

vytisknout  e-mailem