Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nouzové přistání

     Dne 9. listopadu 2008 odstartoval v odpoledních hodinách z letiště v Jičíně jednatřicetiletý pilot v letadle Cesna 150. S letadlem směřoval přes Mnichovo Hradiště do Sazené.

    Mezi obcemi Březovice v okrese Mladá Boleslav a Mšeno, okres Mělník došlo u letounu k náhlému poklesu otáček motoru. Pilot se snažil závadu odstranit, ale toto se mu nepodařilo. Proto se rozhodl k nouzovému přistání. Vyhlédl si pole u obce Sedlec,ale záhy zjistil,že kvůli velmi zvrásněnému terénu není pro tento manévr vhodné. Pokračoval proto k obci Stránka, kde našel vhodnou plochu a přistál. Při přistání nedošlo k žádnému zranění , u letadla byla pouze poškozena vrtule a přední nastavitelná podvozková noha. Ihned po přistání vyrozuměl pilot majitele letecké školy a ten následně další orgány.

    Na místo se mimo jiné dostavil letecký inspektor, který určil jako pravděpodobnou příčinu závady zamrznutí leteckého paliva v karburaci letounu a uvedl, že nouzové přistání bylo od pilota správné rozhodnutí, kterým předešel možným škodám na majetku nebo na zdraví osob.

vytisknout  e-mailem