Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nohu z plynu! - Aktualizace

KRAJ - Řidiče prázdnější silnice lákají k vyšší rychlosti. 

AKTUALIZACE: Velikonoční svátky sice výrazně poznamenal zákaz možnosti pohybu mezi okresy a další omezení v souvislosti s noouzovým stavem kvůli epidemii Covid-19, přesto však měli dopravní policisté na silnicích poměrně dost práce. Prázdnější silnice lákaly řidiče a řidičky k porušování pravidel i rychlejší jízdě, která ale ne vždy skončila šťastně. Kromě pokuty, kterých dopravní policisté rozdali ke čtyřem stovkám, třeba i rozbitým autem a nehodou se zraněním, jako například havárie jaguáru v pondělí 5.4.2021 na Trutnovsku, viz Jaguar narazil do stromu. Během uplynulého víkendu 2. až 5. 4. 2021 dopravní policisté zjistili celkem 389 přestupků, za něž motoristům souhrnně uložili sankce v celkové výši 240.100 korun. Z tohoto počtu víc než tři stovky (303) přitom náleželo překročení nejvyšší povolené rychlosti (214.800 korun).

Souhrn za uplynulý týden  od 29. 3. do 5. 4. odhalil ještě mnohem více hříšníků. Během této doby zákon o silničním provozu na pozemních komunikacích porušilo 777 řidičů a dopravní policisté rozdali pokuty za téměř půl miliónu korun (470.000 korun). Více než pět set řidičů nerespektovalo rychlostní limity (565), čtyři řidče přistihli policisté za volantem pod vlivem alkoholu, tři pod vlivem drog, jeden řídil bez platného řidičiského oprávnění. Dále kontroly odhalily tři přetížené nákladní automobily, jejichž řidiči museli složit na místě kauci (73.000 korun) a  přestupek bude po oznámení dál projednávat příslušný správní orgán. 

Dohledu nad bezpečnostní a pylnulostí silničního provozu se budou policisté věnovat i v příštích dnech a opět připomínají nutnost dodržování rychlostních limitů, vzájemné tolerance a nepřeceňování vlastních sil, ať už za volantem vozidla, či řidítky motocyklu, anebo jízdního kola.

kpt. Mgr. Eva Prachařová
6.4.2021 v 11.00 hodin

_________________________________________________________________________________________________________________

AKTUALIZACE: Během uplynulého týdne se na silnicích v Královéhradeckém kraji přestupku dopustilo 467 řidičů, z nichž 323 překročilo maximální povolenou rychlost. Rekordmanem minulého týdne byl 21letý muž, kterému 18.3. krátce po 19. hodině policisté v obci Blešno naměřili 110 km/h. Následoval ho 24letý řidič, který jel 19.3. krátce před 8. hodinou v Třebechovicích pod Orebem rychlostí 100 km/h. Oba přestupky jsme oznámili správnímu orgánu k dořešení, který jim může uložit pokutu 5 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců.
O uplynulém víkendu jsme zachytili pouze o 13 (153) řidičů méně, kteří rychlost porušili, než o předminulém víkendu.

por. Iva Kormošová, 22.3.2021, 10.00
________________________________________________________________________________________________________________
 

AKTUALIZACE: Dopravně bezpečnostní opatření, které probíhá soustavně od 5.3. a které je hlavně zaměřeno na dodržování maximální povolené rychlosti, stále ukazuje, že řidiči, přestože je všude na silnicích kvůli kontrolám vládních nařízení plno hlídek, stále nerespektují dopravní značení.
Od začátku akce policisté (5.-15.3.) zjistili u všech účastníků silničního provozu 741 přestupků. První místo zaujímá rychlost se 447 přestupky, následuje nepoužití bezpečnostních pásů či zádržných systémů 59, špatný technický stav 37 a držení hovorového zařízení 22. Za přestupky na místě policisté uložili pokuty ve výši téměř 457 tisíc korun a 36 přestupků předali správním orgánům. U 11 řidičů zjistili požití alkoholu a u 3 užití návykových látek. 5 řidičů řídilo se zákazem řízení.
Jen za uplynulý víkend (12.-14.3.)  jelo 166 řidičů rychleji než mělo.
Například na dálnici D11 ve směru na Hradec Králové v sobotu 13.3. naměřili řidiči osobního vozidla 209 km/h. V brzké době se bude 52letý muž zpovídat u správního orgánu, který mu může uložit pokutu 5 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců.

NEZAPOMÍNEJTE: Není důležité za jak dlouho kam dojedu, ale abych tam dojel. Počet výjezdů se musí rovnat počtu dojezdů. Dobrý řidič je  ten kdo jezdí bezpečně, předvídatelně a klidně. Z jeho jízdy musí být zřejmé, co v další chvíli udělá, aby neohrozil ostatní řidiče. Jízda má být plynulá, předvídatelná, bezpečná a ohleduplná.

por. Iva Kormošová, 16.3.2021, 10.30
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE: Od pátku do neděle v celém Královéhradeckém kraji policisté odhalili 111 řidičů, kteří překročili maximální povolenou rychlost. 102 řidičům policisté uložili na místě pokutu a dalších 9 přestupků oznámili správním úřadům. Na pokutách vybrali téměř 72 tisíc korun.
Nejvyšší překročená rychlost byla naměřena u řidiče, který v Novém Městě, kde je maximální povolená rychlost 50 km/h, jel rychlostí 97 km/h. Dalším místem, kde řidiči často překračují rychlost je sjezd z dálnice (viz původní zpráva zde), kde policisté řešili 17 řidičů.

por. Iva Kormošová, 8.3.2021, 11.30
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Silnice, kde je v posledních dnech klidnější a plynulejší provoz, lákají některé řidiče k rychlejší jízdě. Svou riskantní jízdou omezují nebo ohrožují další účastníky silničního provozu. Jen za včerejší den jsme na operačním středisku přijali oznámení o 13 dopravních nehodách a v posledních dnech zaznamenali několik přestupků týkající se převážně překročení nejvyšší povolené rychlosti. O rekordmanovi, který překročil rychlost o téměř 100 km/h jsme informovali minulý týden zde.
Obdobnou situaci jsme na silnicích řešili i při loňském jarním nouzovém stavu.

Upozorňujeme řidiče i další účastníky silničního provozu, že policisté i v době omezení volného pohybu osob mezi okresy, které kontrolují společně s vojáky a celníky, dohlížejí ve vyšší míře i na dodržování pravidel silničního provozu, tedy hlavně na kontrolu nejvyšší povolené rychlosti, která bývá jednou z nejčastějších příčin všech dopravních nehod.

Policisté se budou na porušování pravidel silničního provozu zaměřovat na celém území Královéhradeckého kraje 24 hodin denně.

Dostupné statistiky dopravních nehod jsou k dispozici přehledně zde

por. Iva Kormošová
4.3.2021, 10.45

Odkazy do noveho okna

rychlost

13.3., D11 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem