Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Noční zátah na alkohol

Českobudějovičtí policisté zahájili víkend v jihočeské metropoli, pročesáváním restaurací a barů a zjišťováním mladistvých osob pod vlivem alkoholu. (Hl. schránka 974 221 116) 

Alkohol III Alkohol III
Alkohol II Alkohol II

      Policisté v Českých Budějovicích v noci z pátku na sobotu, od 22:00 do 02:00 realizovali represivně - preventivní projekt, zaměřený na zjištění požívání alkoholických nápojů, omamných a psychotropních látek, mladistvými osobami, které pak následně páchají trestnou činnost. 
    Zhruba šest desítek policistů, rozdělených na šest skupin, vždy v jednom časovém okamžiku, provedlo kontrolu vytypovaných provozoven na území metropole. Policistům se tak povedlo, vždy najednou, zkontrolovat šest restauračních či barových zařízení ve městě. Všechny skupiny se pak dle předem stanoveného harmonogramu, přesunuly do šesti dalších objektů. Policisté do opatření zapojili i pracovnice OSPODU při Magistrátu města České Budějovice.
     Při celé akci se policisté zaměřili především na dodržování zákazu prodávání či podávání alkoholu osobám do 18 let. Kontrolované osoby mladší 18 let, podrobili policisté testu na přítomnost alkoholu v dechu. Při pozitivním zjištění alkoholu, pak policisté pátrali po osobě, která alkohol nalila či opatřila. Zjištěné protiprávní jednání, převážně obsluhujícího personálu či kamaráda provinilce, policisté zadokumentovali. Alkoholem ovlivněný mladistvý pak byl, cestou pracovnic OSPODU, předán rodičům do mnohdy nekompromisních a pádných rukou...
     V rámci této relativně krátké akce zjistili policisté 17 mladistvých osob pod vlivem alkoholu, ve většině případů se jednalo o dívky. Policisté prověřili během noci 14 provozoven. Nejvyšší naměřená hodnota u jedné z podnapilých dívek byla 1,2 promile. Nejmladší hříšnice byla ve věku 16 let. Policisté čtyři zjištěné přestupky předali k vyřízení správnímu orgánu. Během akce policisté zadrželi také osobu v pátrání a na protialkoholní záchytnou stanici umístili muže, který v podnapilém stavu bránil policistům při akci. Policisté jej tak viní z neuposlechnutí výzvy. 
     Akce přinesla jednoznačné výsledky a také nekompromisně ukázala, že tato problematika musí být neustále nejen v hledáčku policistů, ale i ostatních odpovědných subjektů.

vytisknout  e-mailem