Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Noční můra všech strojvedoucích

TRUTNOVSKO - Ustlal si na kolejišti 

V neděli ráno 7. 10. 2012 vyjížděla několik minut před půl šestou hodinou ranní trutnovská policejní hlídka na místo křížení pozemní komunikace a železniční tratě, které se nachází v ulici Skřivánčí. Na linku operačního střediska Policie České republiky v Trutnově oznámil strojvedoucí osobního motorového vlaku, který jel ve směru od Svobody nad Úpou do Trutnova, že přejel jemu neznámou osobu ležící v kolejišti.
Policisté na místě provedeným šetřením zjistili, že strojvedoucí při projíždění levotočivé zatáčky zahlédl v kolejišti podélně ležící tělo, které i přes veškerou snahu a použití rychlobrzdy vlaková souprava přejela. V době, kdy strojvedoucí vystupoval z vlaku, aby zjistil, co se stalo, místem projížděla hlídka dopravních policistů. Muži zákona ihned běželi na místo, kde se v kolejišti nacházelo tělo, které leželo obličejovou částí směrem k železničnímu svršku. Poté, co se policisté pokusili tělo neznámé osoby otočit, „spáč“ se probral a začal s hlídkou komunikovat. Na místo bylo ihned přivoláno vozidlo rychlé lékařské pomoci, které čtyřiadvacetiletého mladíka převezlo s několika škrábanci do trutnovské nemocnice. Provedenou dechovou zkouškou bylo prokázáno 1,7 promile v dechu nezodpovědného muže.
Policie České republiky tímto žádá všechny občany, aby si uvědomili, ke kolika neštěstím ať již na železničních přejezdech, či v kolejištích každoročně dochází. Myslete na to, že sebemenší klopýtnutí či zdržení se mezi železničními pražci může mít nedozírné následky. Železniční souprava není automobil, který je řidič schopen zastavit na několika metrech. Vlaková souprava je i přes veškerou snahu strojvedoucího s ohledem na svou hmotnost a třecí plochu mezi koly a železničním svrškem schopna zastavit až po ujetí několika stovek metrů.
Shora uvedený „šťastlivec“ je důvodně podezřelý ze spáchání přestupku na úseku proti pořádku ve státní správě s odkazem na porušení ustanovení železničního zákona, za který může správní orgán uložit až několikatisícovou pokutu.
nprap. Bc. Udo Ertner
8. 10. 2012 ve 14:05

vytisknout  e-mailem