Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Noční let v ohrožení skončil vyloučením cestujících z přepravy

Zásahová jednotka vyvedla opilé pasažéry z letadla. 

Policisté z ruzyňského letiště včera před půlnocí zasahovali na palubě letounu mířícího do Říma. Asi deset minut po třiadvacáté hodině vyjížděli policisté na nástupní plochu k letadlu, kam si policejní posilu přivolal kapitán letounu, protože jeden z cestujících byl pod vlivem alkoholu a nerespektoval pokyny posádky. Třiačtyřicetiletý Čech se choval velice arogantně a vůbec ho nezajímala skutečnost, že ohrožuje pravidelný odlet letadla. Nicméně po krátké domluvě se muž podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu a tou mu policisté naměřili více než 1,8 promile. Pasažér pak přestal s hlídkou spolupracovat, vulgárně nadával kapitánovi letadla a snažil se dostat zpět na palubu. Kapitán proto rozhodl, že muž nebude dále v cestě do Říma pokračovat a vyloučil ho z přepravy. S ohledem na skutečnost, že muž odmítal s hlídkou spolupracovat, byl agresivní a choval se v rozporu s výzvami policistů, policisté ho nakonec museli zajistit, na ruce mu nasadili pouta a zamířili s ním na nedalekou služebnu.
 
Během tohoto incidentu však z letadla vystoupili muž a žena, kteří společně se zajištěným mužem popíjeli před nástupem do letadla a začali pokřikovat na zasahující policisty. Hrubým a nevybíravým způsobem slovně napadali posádku letadla, jak stewarda, tak i kapitána. Ten nakonec rozhodl o vyloučení z přepravy i u těchto dvou osob. Hlídka si na pomoc přivolala posily, která dorazila téměř okamžitě a v ten moment začal i druhý muž zintenzivňovat svoje verbální útoky na policisty a vše směřovalo k napadení hlídky. Ta ho proto pomocí donucovacích prostředků rovněž zajistila a sedmatřicetiletému muži nasadila pouta.
 
Z letadla navíc vystoupila i čtvrtá osoba a společně se svojí kamarádkou začaly hystericky křičet na policisty s tím, že odlétají na víkend do Říma a protože měl let zpoždění, všichni trávili čas čekáním v salonku, kde požívali alkohol. První žena se nakonec z ničeho nic rozeběhla a chtěla se za každou cenu dostat zpět na palubu letadla. Policisté tak zajistili i tuto, jednačtyřicetiletou ženu. To oba zajištěné pasažéry pohoršilo a začali kolem sebe silně kopat, až si odřeli nohy do krve. Odmítali se uklidnit a jejich agresivita se stupňovala, navíc jejich partnerky se snažili napadnout hlídku a přitom se jedna z nich odřela o přechodový plech nástupního tunelu.
 
Čtyři zajištěné osoby nakonec skončily na ruzyňské policejní služebně, kde jim policisté naměřili od 1,26 do 1,8 promile alkoholu v dechu. Během eskorty a při pobytu na oddělení se čtveřice chovala vulgárně, pokřikovala, znemožňovala hlídkám provádět policejní úkony a policistům tykala. Policisté nechali všechny čtyři osoby vystřízlivět, poté je propustili a stanovili termín podání vysvětlení. S ohledem na skutečnost, že jsou podezřelí ze spáchání přestupku neuposlechnutí výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci, se za svoje jednání budou zpovídat příslušnému správnímu orgánu, který jim uloží pokutu.
 
plk. Mgr. Kateřina Rendlová – 2. 10. 2015
 

Ilustrační fotografie k tiskové zprávě naleznete zde:

Odkazy do noveho okna

Oddělení mobilního zásahu (OMZ znak)

Oddělení mobilního zásahu (OMZ znak) 

Detailní náhled

Zásahová jednotka - Ruzyně

Zásahová jednotka - Ruzyně 

Detailní náhled

Zásahová jednotka v letadle

Zásahová jednotka v letadle 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem