Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Noční evakuace v Záběhlicích. V bytě sběratele se našlo velké množství munice

11. září 2017 V noci na pondělí našli policisté velké množství munice vydávající radioaktivní záření v bytě sběratele vojenských předmětů na Praze 10. Z domu bylo ještě večer evakuováno 26 lidí. Na místo dorazil i pyrotechnik a speciální tým, který zkoumal radioaktivní předmět. Lidé se mohli domů vráti až v ponděli večer. 

Policii volali příbuzní zesnulého sběratele, kteří vyklízeli byt v Želivecké ulici. Kolem 21. hodiny oznámili, že asi našli nášlapnou minu. Přivolaný pyrotechnik pak konstatoval, že předmět není nebezpečný a že se jedná o alternátor, což laik nemusí vůbec poznat.

Vyklizení domu trvalo do půlnoci 

Při další prohlídce bytu však policisté objevili vojenskou munici, která byla volně uložená po bytě. Pyrotechnik tak nařídil okamžitou evakuaci celého vchodu domu. Své byty tak muselo opustit 26 lidí.

Evakuace trvala přibližně do půlnoci a při ní pyrotechnik zahájil prozkoumávání nalezené munice. Při prohlídce byl objeven předmět vydávající radioaktivní záření. Podle pyrotechnika šlo o rudu, která se těžila na Příbramsku a o navigační přístroje. 

Muž neměl zbrojní průkaz

Náhradní ubytování potřebovalo jen několik lidí. Tito lidé byli ve volných městských bytech, které jsou pro podobné situace k dispozici. Ostatní byli u příbuzných a blízkých. Prohlídka bytu skončila až před 20 hodinou. Pyrotechnik zajistil veškerý nebezpečný materiál a policisté ukončili evakuaci. Lidé se mohli vrátit domů. V současné době probíhá odklízení maket a nefunkční munice z bytu. Sběratel neměl zbrojní průkaz a veškeré zbraně a munici podle policie přechovával protiprávně. 

Policie v pondělí prozkoumala dvě nemovitosti v Roztokách, patřící zesnulému sběrateli. Ani v jedné z nich však nebezpečnou munici neobjevila. Podle místních muž sbíral železný šrot a vše železné. 

Zdroj: http://prazsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/nocni-evakuace-v-zabehlicich-v-byte-sberatele-se-naslo-velke-mnozstvi-munice-20170911.html

Odkazy do noveho okna

Evakuace Záběhlice

Evakuace Záběhlice 

Detailní náhled

Evakuace Záběhlice

Evakuace Záběhlice 

Detailní náhled

Evakuace Záběhlice

Evakuace Záběhlice 

Detailní náhled

Evakuace Záběhlice

Evakuace Záběhlice 

Detailní náhled

Evakuace Záběhlice

Evakuace Záběhlice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem