Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nikdy neplaťte poplatky předem

KLADENSKO – Žena chtěla refinancovat pohledávky. 

U nebankovních poskytovatelů a zprostředkovatelů se v České republice rozmohl trend podvodníků, jak z nešťastných lidí, kteří potřebují z jakéhokoliv důvodu řešit svou finanční situaci půjčkou či úvěrem. 

Jak to praktikují? Vybírají poplatky předem, vždy uvedou pádný důvod, proč by žadatel o půjčku měl zaplatit poplatek předem.

Podvodné praktiky, se neustále vyvíjejí, reagují na danou situaci na trhu a aktuální legislativu. Neexistují přesná pravidla podvodných praktik, je však dobré se naučit zachovat chladnou hlavu, a zjistit si podrobnosti a skutečnosti o tom co Vám je nabízeno.

Nejčastější důvody proč zaplatit poplatek předem

  • Váš úvěr byl schválen a nyní je potřeba zaplatit právníka aby vyhotovil úvěrovou smlouvu.
  • Vaše žádost byla schválena, nyní musíte zaplatit první splátku před podpisem smlouvy a na základě vaší platby bude vyplacena Vámi požadovaná půjčka, tato první splátka je záruka, kdybyste nespláceli.
  • Vaše půjčka je schválena, do tří dnů Vám přijdou peníze na účet, nyní zaplaťte provizi za vyřízení úvěru.

Podvodníci si dokážou vymyslet opravdu pádné důvody, aby žadatel o půjčku uvěřil a zaplatil. Opravdu nikdy nic neplaťte dopředu. Poskytovatel, který vám opravdu chce půjčit, si náklady a poplatky vždy strhává až z fyzicky vyplaceného úvěru. Výjimkou bývá odhad nemovitosti, ne každý poskytovatel má svého odhadce. Odhad nemovitosti, ale platíte odhadci, ne poskytovateli, tak jak to bývá i u bankovních hypoték.

Co se stane, když zaplatíte poplatek předem?

Už se nikdy nedovoláte a neuvidíte danou osobu, které jste zaplatili poplatek předem. A o své peníze přijdete a žádné půjčené peníze vám nebudou vyplaceny.

Smlouva o zprostředkování úvěru

Zprostředkovatel má právo na svou odměnu (provizi) za odvedenou práci, ve zprostředkovatelské smlouvě je vždy uvedeno, zda bude úvěr o provizi ponížen nebo navýšen. Dle smlouvy o zprostředkování jste povinni tuto odměnu uhradit zprostředkovateli.


Osmnáctiletá dívky z Kladna se dostavila na Obvodní oddělení Kladno – Kročehlavy, aby učinila oznámení o tom, že byla podvedena. Na přelomu dubna a května letošního roku po předchozí emailové komunikaci zaslala zatím nezjištěnému muži celkem čtyři platby v celkové výši 20.000,- Kč jako zálohu za refinancování pohledávek a vyřízení hypotečního úvěru. Do dnešního dne však podvodník nevyřídil slibovaný úvěr, s poškozenou ženou přestal komunikovat a poskytnuté finanční prostředky i přes urgence nevrátil.

Případ je prošetřován jako přečin podvodu a pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
11. května 2018

vytisknout  e-mailem