Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nic netušící chodec na místě zemřel

Mezi obcemi Úpice a Batňovice vyhasl lidský život 

V úterý navečer 6. 9. 2011 krátce před půl osmou vyjížděli  policisté trutnovského dopravního inspektorátu do Úpice, kde se po devatenácté hodině stala tragická dopravní nehoda. Mezi obcemi Úpice a Batňovice při průjezdu pravotočivé zatáčky dostal sedmnáctiletý řidič  s osobním motorovým vozidlem Ford smyk. Vyjel mimo vozovku na přilehlý chodník a srazil právě procházejícího chodce. Po srážce skončilo vozidlo na střeše v nedalekém příkopu.
 
I přes veškerou snahu lékařů, kteří na místě zasahovali, šedesátiletý pán na místě zemřel. Mladíka, který v době nehody seděl za volantem, policisté vyzvali k  dechové zkoušce a následné zkoušce na zjištění návykových látek v těle. Oba výsledky  prokázaly negativní hodnotu.

Muži zákona  lustrací řidiče zjistili, že mladík není držitelem řidičského průkazu pro žádnou ze skupin řidičského oprávnění.  Na automobilu byly registrační značky z jiného auta, které je již z registru vozidel vyřazeno. Pneumatiky byly rozdílných značek a rozměrů, navíc byly nadmíru opotřebené a tedy nesplňovaly podmínky pro provoz na pozemních komunikacích. Dokladu o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla se policisté rovněž nedočkali.

Na zjištění přesné příčiny uvedené tragické nehody budou intenzivně pracovat policisté Dopravního inspektorátu v Trutnově v úzké spolupráci s komisařem Služby kriminální policie a vyšetřování Trutnov, který si dokumentaci nešťastné události na místě převzal. 

Co k uvedené tragické události dodat. Sedmnáctiletý chlapec neměl za volantem co dělat, vozidlo nesplňovalo podmínky stanovené pro provoz na pozemních komunikacích a nic netušící chodec šel „pouze“ na procházku. Trestní zákoník v paragrafu 126 poukazuje na to, že na osobu mladší osmnácti let je stále nutno pohlížet jako na dítě. Vzhledem k věku podezřelého „dítěte“ ale musí každý občan, který je ve věku od patnácti do osmnácti let, brát v potaz, že je již trestně odpovědný za protiprávní jednání, které spáchá.
Každý, kdo si uvedený článek přečte, musí dojít k závěru, že se během jedné vteřiny radikálně změnil život všech rodinných příslušníků, jak oběti této tragédie, tak i samotného mladíka, který za volant usedl.
nprap. Udo Ertner
7. 9. 2011, 10:45

Odkazy do noveho okna

Trutnovsko

6. 9. u Úpice 

Detailní náhled

Trutnovsko

6. 9. u Úpice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem