Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úplně zbytečné hledání

TRUTNOVSKO - Zaměstnalo desítky policistů a záchranářů. 

V neděli 31.1. jsme v podvečerních hodinách přijali oznámení od horské služby, která začala pátrat po 33letém muži. Pohřešování oznámila jeho přítelkyně, s níž a jejím bratrem byl muž v Krkonoších na výletě. Okolo 16. hodiny se však viděli společně naposledy. U Šmídovy vyhlídky nad Jilemnickou boudou se muž rozhodl vrátit k autu na Mísečky, kde se měli opět všichni sejít. Přítelkyně s bratrem pokračovali na Vrbatovu boudu. Po návratu z túry však muže v autě ani blízkém okolí nenašli. Jelikož byl jeho mobil nedostupný a v autě zůstala jeho peněženka, začala mít přítelkyně o něho strach a jeho zmizení nahlásila horské službě.

Okamžitě se rozjela pátrací akce. Záchranáři z horské služby opakovaně projížděli na čtyřkolkách a skútrech turistické stezky, po kterých se mohl s větší i menší pravděpodobností pohybovat. Policisté prověřovali výdejní okénka restaurací, otevřené prodejny i čerpací stanice po celém Špindlerově Mlýně. Následovalo prověřování nemocnic v našem kraji i v sousedním Libereckém. Hlídky prověřily nejbližší vlaková i autobusová nádraží, projížděly i silnice vedoucí od Míseček, obcházely  chalupy, zda se muž někde neubytoval. Obvolávali se jeho příbuzní a známí, zda o něm něco nevědí. Bylo prověřeno jeho bydliště v Kutné Hoře. Bohužel však vše bez kladného výsledku.

Až krátce před 23. hodinou přišla přítelkyni informace o zapnutí jeho telefonu. Hovory však přítelkyni vypínal a až své sestře telefon vzal a sdělil, že je v Praze, kde čeká na vlak do Kutné Hory. Na pražské nádraží byla okamžitě vyslána hlídka, aby ověřila, že se opravdu jedná o pohřešovaného muže a zda je v pořádku. Muž hlídce po ztotožnění překvapeně sdělil, že nechápe, proč jeho přítelkyně nahlásila jeho pohřešování. Pohádal se s ní a poté, co se rozdělili, schválně odjel pryč. Až když se dozvěděl, co se kolem jeho schválnosti odehrálo, o vyhlášené pátrací akci, se za potíže vyvolané jeho zmizením omluvil. Jakým způsobem se dostal do Prahy, však nesdělil.

Po necelých 5 hodinách usilovného a dá se říci, že i nebezpečného (v noci, v horách) hledání se pátrací akce mohla ukončit.

Do pátrací akce byly zapojeny téměř 3 desítky lidí - záchranáři z horské služby, policisté z Královéhradeckého, Libereckého, Středočeského kraje a z Hlavního města Prahy. Zaneprázdněni pátráním byli nejen přímo příslušníci v terénu včetně psovoda se služebním psem, ale i policisté na operačních střediscích a také piloti, kteří byli připraveni vrtulníkem vzlétnout.

Zhruba třicet zachraňujících, tedy policistů či členů horské služby, kteří v neděli večer tohoto lehkovážně chovajícího se muže v nepřízni počasí a obtížně přístupném terénu s vypětím sil hledali, by tak už v jeden okamžik nemohli být v případě nouze vysláni k jiné opravdové záchraně života či k další akutní události. 

Náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa k případu dodává: „Situaci, kdy se partneři na túře v extrémních zimních podmínkách rozdělí a jeden z nich si dokonce vypne telefon, považuji za veliké riskování. Bohužel se s tak výrazným porušením pravidel bezpečného pohybu v horách setkáváme velice často, a zvláště v současné situaci nouzového stavu se takový přístup stává u návštěvníků hor dokonce obyčejem“. Horská služba v loňském roce pátrala ve všech svých střediscích po 101 osobách. Nejvíce v Krkonoších (26 osob), následují Jeseníky (21), Beskydy (18), Jizerské hory (14), Šumava (10), Krušné hory (7) a Orlické hory (5).

V loňském roce jsme v Královéhradeckém kraji na základě oznámení na linku 158 pátrali po 342 lidech, což znamená téměř každý den jedna ztracená osoba. Jedná se o pátrání po lidech, o které mají strach a důvodnou obavu o jejich zdraví či život většinou jejich příbuzní či známí. Jsou to lidé, kteří hrozili sebevraždou, odešli z domova a nedali o sobě vědět, nepřišli do práce, ztratili se v lesích, horách apod. Také jsou mezi nimi i děti, které utekly z dětského domova, nebo vězni z vězení. Pokud se lidé v krátké době nenajdou, vyhlašuje se po nich celostátní pátrání a vkládají do databáze - odkaz zde.

Desatero zásad bezpečného chování při pohybu v horském terénu:

Použito ze stránek www.hscr.cz

  • Vždy pečlivě naplánovat trasu túry a vybavení na ni (nezapomenut na léky). Túru plánovat podle fyzické a psychické kondice         nejslabšího ze skupiny.
  • S předstihem získat co nejvíce informací o prognóze počasí, sněhové a lavinové situace.
  • Před odchodem na túru předat informace o trase a předpokládané době návratu. Tempo na túře zvolit podle nejslabšího ze skupiny.
  • Správně používat mapu, znát druhy značení turistických cest specifické pro jednotlivá pohoří.
  • Znát typy výstražných tabulí a jejich význam.
  • Nepohybovat se mimo značené cesty.
  • Mít s sebou lékárničku a v případě potřeby umět poskytnout první pomoc.
  • Znát kontakty na Horskou službu, nebo na Zdravotní záchrannou službu. Mít vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon.
  • Znát zásady chování pro případ zbloudění, pádu laviny, nebo zřícení v exponovaném terénu.
  • Nikdy nepodceňovat hory a nevystavovat nezodpovědným chováním do nebezpečí sebe ani ostatní.

Níže je přiložen leták se základními radami a doporučeními Policie ČR pro pohyb v neznámém terénu.

por. Iva Kormošová
5.2.2021, 8.00

vytisknout  e-mailem