Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nezodpovědná řidička měla štěstí v neštěstí

Červená blikající světla nejsou zeď. To si možná řekla řidička malého osobáku. 

Byl čtvrtek osmého září deset hodin dopoledne, kdy devětatřicetiletá řidička vjela na více kolejný železniční přejezd poblíž křižovatky ulic Vrážská a Na Betonce. Na tom by nebylo za normálních okolností nic zvláštního, pokud by už v tu dobu nebylo v činnosti výstražné zařízení železničního přejezdu. To totiž vizuálně i akusticky signalizovalo, že na přejezd už nemá nikdo vjíždět.

Navíc nastala další logická situace, a to ta, že takzvaně spadly závory. Ty samozřejmě řidičku na přejezdu „uvěznily“ a ona nemohla ani tam a ani zpátky. Naštěstí devětatřicetiletá žena zachovala poměrně chladnou hlavu a z přejezdu se snažila odjet, přičemž chtěla objet jednu ze závor. Avšak co čert nechtěl. Při poměrně „složitém“ manévru jí pravé kolo přední nápravy zapadlo do prohlubně poblíž kolejiště a tím byl veškeré snaze konec. Jak je ze záběrů bezpečnostní kamery zřejmé, projel přes železniční přejezd zanedlouho rychlík. Naštěstí po vzdálenější koleji.

Řidička ale určitě zaslouží pochvalu za to, že na nic nečekala a o vyvstalé situaci okamžitě informovala policisty linky tísňového volání 158. Ti neprodleně „rozjeli“ mašinerii postupů, přednastavených pro takové situace. Předně okamžitě o překážce na trati informovali výpravčího v železniční stanici Radotín a posléze vyslali na místo policejní hlídku. Na místo museli nakonec přijet i radotínští hasiči, kteří vozidlo z pasti zanedlouho vyprostili.

Situaci na celkové dramatičnosti nakonec ubral ten fakt, že sice vozidlo zůstalo zadní částí stát v kolejišti, ale jednalo se o kolej slepou a tudíž minimálně využívanou. Avšak to nemění nic na tom, že řidička neměla na přejezdu v danou chvíli vůbec co dělat.

Všeobecně platí, že jakmile jsou v činnosti červená výstražná světla, nemá žádný řidič, cyklista, nebo chodec na železniční přejezd vjíždět, či vcházet.

Stran tohoto přejezdu se navíc jednalo už o třetí takovou situaci za poslední rok.

Jednání řidičky policisté zadokumentovali a písemné podklady zašlou k dořešení celé situace příslušnému správnímu orgánu.

por. Mgr. Tomáš Hulan 10. 9. 2016

vytisknout  e-mailem