Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Neznámý muž se měl pokusit unést dítě přímo z kočárku

BRNO VENKOV: Případ měl překvapivé rozuzlení. 

Včera krátce před třináctou hodinou oznámila na tísňovou linku 158 devětadvacetiletá žena z Břeclavska, že poblíž obce Těšany se neznámý muž pokusil unést její roční dítě přímo z kočárku. Maminka s kočárkem jela po polní cestě, když u ní kousek za vesnicí měl zastavit stříbrný kombík a jeho řidič ženě sdělit, že má pěkné miminko, že by se mu takové hodilo. Poté se měl podle ženiných slov pokoušet dítě z kočárku vytáhnout, což se mu ale nepovedlo. Neznámý muž tedy do kočárku kopnul a odjel pryč. Podle popisu měl přibližně čtyřicetiletý muž na sobě mít kšiltovku a tmavou bundu, vysoký byl asi 175 centimetrů.

Hlídka policistů okamžitě přijela k oznamovatelce domů, aby od ní získala maximum informací k popisu pachatele a vozidla, kterým se pohyboval. Neprodleně začalo pátrání, do kterého se zapojily desítky policistů. Všechny hlídky v terénu byly cestou operačního střediska o této události informovány, byl jim předán popis podezřelého vozidla i jeho řidiče. Na místo vyjeli kriminalisté, k oznamovatelce jsme přivolali i policejní psycholožku pro poskytnutí krizové intervence. Vyrozuměna byla také letecká služba, která byla připravena v případě potřeby nasadit do pátrání vrtulník. Policisté také vydali pokyn, aby v místním rozhlase byla vyhlášena výzva případným svědkům, kteří si všimli pohybu pachatele, aby se ihned ozvali policii.

 

Sama oznamovatelka však přestala spolupracovat, odmítala kriminalistům ukázat místo činu a její výpovědi se začaly rozcházet. Stejně tak několik svědků potvrdilo, že si všimli ženy s kočárkem, jak prochází přes vesnici, nikdo však nezaznamenal pohyb popisovaného auta, které by jelo za ní. Žena se nakonec přiznala, že si celou věc vymyslela. Své nepochopitelné jednání vysvětlila tím, že chtěla, aby jí její příbuzný opravil kolečko u kočárku, které se jí rozbilo na polní cestě. K rozbitému kolečku přidala historku, že újmu na kočárku jí způsobil neznámý útočník, který do něj kopnul poté, co se mu nepodařilo unést její dítě. Příbuzní šokovaní tímto sdělením na ni naléhali, aby celou věc oznámila na policii a ona už od lži nechtěla couvnout. Její oznámení spustilo rozsáhlé pátrání a další úkony, do kterých se zapojily desítky policistů. Nebýt ženina výmyslu, mohli se věnovat jiným závažným případům. Devětadvacetileté oznamovatelce, která navíc na služebně nadýchala téměř dvě promile alkoholu, nyní za křivé vysvětlení hrozí v přestupkovém řízení až padesátitisícová pokuta.

 

mjr. Petra Vedrová, 30. 10. 2012

 

Zvukový záznam: kočárek_3010.mp3

vytisknout  e-mailem