Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Neznámý muž okradl seniory

ŽĎÁRSKO: Zloděj se vydával za pracovníka energetické společnosti 

Žďárští policisté prověřují případ krádeže finanční hotovosti, ke které došlo včera kolem jedenácté hodiny dopoledne ve Smetanově ulici ve Žďáře nad Sázavou. Neznámý pachatel zazvonil u rodinného domku, který obývá starší manželský pár a představil se jako zaměstnanec energetické společnosti. Seniorům sdělil, že jim jde zkontrolovat a vyměnit elektroměr. Protože však s sebou neměl potřebné nářadí, požádal o zapůjčení kleští. Následně vnikl i do domu, kde chtěl podle svých slov zkontrolovat kotel. Poté, co odešel, zjistili manželé, že jim z obývacího pokoje odcizil kabelku s finanční hotovostí 11 tisíc korun a navíc i zapůjčené kleště.
Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody.
 
Vzhledem k tomu, že senioři se bohužel poměrně často stávají oběťmi různých zlodějů a podvodníků, apelují policisté na jejich obezřetnost. Je velmi důležité nepouštět si do bytu a domu cizí osoby!
Senioři by neměli otevírat dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. V žádném případě by neměli neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Zvláště senioři žijící sami v rodinných domech by měli zamykat už vstupy na pozemek domu a dále být důslední v zamykání dveří vedoucích do domu. Mít zamčené vstupní dveře je vhodné i v době, kdy je senior v domě, samozřejmostí je uzamknout dveře vždy, když dům jeho obyvatel opustí, i kdyby to bylo jen na chvilku třeba na zahradu. Otevřít dveře je vhodné až po zjištění, kdo za nimi vlastně je, a to dotazem nebo pohledem z okna. Vstupní dveře do bytu je také velmi vhodné opatřit bezpečnostním řetízkem. Pachatelé, kterých je v mnoha případech větší množství, nemá senior šanci uhlídat, pokud mu už do domu vniknou.
V případě příchodu osoby, která vystupuje jako pracovník různých organizací, úřadů či služeb, by si měli senioři nechat předložit průkaz nebo ještě lépe zavolat na úřad nebo instituci, na kterou se odvolává. Po dobu ověřování údajů je nutné, aby neznámá osoba zůstala v každém případě před bytem a nedostala se do jeho vnitřních prostor. Možností je i přivolání příbuzných, přátel nebo sousedů, aby byli jednání přítomni.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
8. srpna 2014

vytisknout  e-mailem