Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nevybuchlá munice na Kolínsku? Nic neobvyklého

26. 8. 2013, 16:46 - Příběhy dvou nálezů staré nevybuchlé munice objevených během srpna rezonují Kolínskem. V Kostelci nad Černými lesy se naštěstí jednalo pouze o cvičnou munici, ale ke smrtelné nehodě mohlo dojít před několika dny u obce Ohaře. 

Muž u Ohařů nalezl nevybuchlý dělostřelecký granát ráže 120mm OF ruské výroby. "Pán tu munici donesl k silnici, jelikož se bál, že by místo později nenašel," vysvětluje mluvčí kolínské policie Věra Žídková. Tím sám sebe dostal do velice nebezpečné situace, jelikož bomba mohla být aktivní. Podle policejního pyrotechnika Pavla Studeného byla armádní výzbroj například z první a druhé světové války vyráběna velice kvalitně a je tak i po více než sedmdesáti letech stále funkční.

Při nálezu místo označit a volat 158
"Platí pravidlo se toho nedotýkat, nevyhrabávat ze země, nerozebírat nebo do toho mlátit," vysvětluje Žídková a dodává: "Nejlepší je zavolat 158 a počkat na příjezd policie a pyrotechnika. Ten rozhodne, co je vybuchlé a co není, co je nebezpečné a co nebezpečné není."
Pokud je výbušnina v lese anebo na veřejně dostupném místě, je dobré prostor nálezu viditelně označit a až poté jít volat policii. Tyto lokality se mohou nacházet v místech, kde není signál mobilního operátora, a proto bývá často nutné se od něj vzdálit. Na nepozornost by mohl doplatit nějaký domácí mazlíček anebo dítě.
Vlastní trhavina je sice stabilní, ale roznětky se časem mohou stát citlivější. "K nálezům na Kolínsku dochází tak jednou za dva měsíce, není toho příliš," popisuje situaci Žídková. Tento srpen je tak nadprůměrným měsícem a s nadcházející houbařskou sezonou můžeme počítat s přibývajícím počtem nálezů.

Autor: Jiří Kalát, Zdroj: http://kolin.5plus2.cz/30396/nevybuchla-munice-na-kolinsku-nic-neobvykleho
 

vytisknout  e-mailem