Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nevíte kdo volá? Zavěste.

Dnes ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Jan Noga společně s ředitelem pro vnější vztahy ze společnosti Telefónica O2 Czech Rebuplic Jiřím Šuchmanem představili preventivně – informační kampaň pod názvem „Nevíte kdo volá? Zavěste.“ 

Podle nejnovějších statistik za 9 měsíců letošního roku se stalo oběťmi podvodníků, pachatelů krádeží a loupeží přes 5.650 seniorů. „Z našich analýz je patrné, že si útočníci vybírají fyzicky slabší oběti, využívají jejich důvěřivosti a bezbrannosti“ uvádí plk. JUDr. Jan Noga, ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování a dodává: „tato trestná činnost se v posledních letech stává kriminologickým fenoménem, v jehož rámci zaznamenáváme zvyšování organizovanosti a brutality pachatelů“. Terčem útoků se nejčastěji stávají ženy (2.907 osob).
 
Do konce září letošního roku registrovala Policie České republiky přes sedmset případů okradených seniorů, kde škoda dosáhla téměř 25 mil. Kč. Alarmující je ovšem to, že se zvyšuje počet podvedených seniorů. Ve značném množství případů první kontakt ze strany zlodějů probíhá prostřednictvím telefonu. Na základě těchto skutečností spustila Policie ČR spolu se společností Telefónica O2 Czech Republic preventivně - informační kampaň na ochranu seniorů pod názvem „Nevíte kdo volá? Zavěste.“, která probíhá již od začátku října.
 
Akce upozorňuje na nebezpečí spojené s telefonáty od neznámých osob, způsoby, které pachatelé používají při podvodech, a zároveň přináší tipy, jak se proti podvodníkům bránit. Osud starší generace nám není lhostejný, proto jsme se rozhodli oslovit společnost Telefónica O2 Czech Republic s žádostí o podporu naší kampaně, která šíří povědomí o možných nástrahách kontaktu s neznámými lidmi. „Telefónica O2 dlouhodobě podporuje seniory s nabídkou nejrůznějších produktů, čímž se je snažíme dostat více do středu dění a naučit právě tuto ohroženou věkovou skupinu využívat moderní technologie ke svému pospěchu a ochraně.,“ říká Jíří Šuchman, ředitel pro vnější vztahy ze společnosti Telefónica O2 Czech Republic a dodává: „V provozu je bezplatná bezpečnostní linka O2 s číslem 800 130 027, kde si můžete ověřit totožnost našich zaměstnanců v případě, že s vámi jednají jménem naší společnosti.“ Tato kampaň má informovat nejen seniory, ale i širokou veřejnost. Leták s podrobnými informacemi o tom, jak se účinně chránit, je distribuován od října ve všech značkových prodejnách a zároveň je součástí říjnového vyúčtování všech majitelů pevných linek.
 
Policie České republiky se této trestné činnosti intenzivně věnuje. „Během posledních let jsme vyhlásili několik bezpečnostních opatření v rámci služby kriminální policie a vyšetřování, které jsou zaměřeny na oblast kriminality páchané na seniorech“ uvádí plk. Noga a dodává: „na opatření, navazují a doplňují ji další preventivní a informační projekty a kampaně policie.“ Specifikou kriminality páchané na seniorech je využívání legend (záminek), pod kterými pachatelé vylákají od seniorů peníze, nebo se snaží zjistit, kde mají úspory uložené. V drtivé většině případů o své celoživotní úspory senioři přicházejí.
 
V průběhu analýzy poznatků jsme vytvořili 25 základních kategorií legend, které pachatelé používají. V letošním roce pachatelé nejčastěji využili legendu „Služby“ (148 případů), následuje legenda „Příjmy“(104 případů). Výrazněji vzrostl počet případů pod legendou „Příbuzní“ (109 případů). A jak k tomu konkrétně dochází? Svou oběť si pachatel vytipuje podle telefonního seznamu. Osudné se seniorům stává jejich křestní jméno. Anastázie, Antonie či Rozálie jsou jména, která se dnes často dětem nedávají. V tomto okamžiku má pachatel téměř jistotu, že jde o staršího člověka. Pak už jen stačí vymyslet zajímavý a dojemný příběh, kterým starého člověka osloví. Většina seniorů této legendě neodolá a požadované peníze bez problémů vydá.
 
Za zmínku stojí několik úspěšných případů, které byly v minulosti byly realizovány v  České republice, ale i v zahraničí. V rámci bezpečnostního opatření, které Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR vyhlásil v roce 2005 byla odhalena velmi nebezpečná organizovaná skupina pachatelů z České a Polské republiky. Během 63 případů v průběhu roku 2005 a 2006 si 4 pachatelé přišli na 8,5 mil Kč. Realizace akce „VNUK“ pokračovala v roce 2006 i v Polsku, kde bylo rozšířeno stíhání organizátora této trestné činnosti. Tomu však předcházela spolupráce a realizace případů na Slovensku, v Polsku, SRN a Belgii. Ve třetí fázi akce bylo rozšířeno stíhání o další podvody, kterých se skupina během uvedených let dopustila.
 
K úspěšně objasněným případům však neodmyslitelně patří prevence a informování veřejnosti o nebezpečí, které jim hrozí. Doufáme, že se nám společnými silami podaří zvyšování této trestné činnosti omezit.
 
 
 
                                                                                              pplk. Mgr. Pavla Kopecká
 

vytisknout  e-mailem