Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nevítanou návštěvu rodinného domu zadrželi na místě činu přivolaní policisté

JIČÍNSKO - Teď jí hrozí tříletý pobyt za mřížemi. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoVe čtvrtek 17. října krátce po čtrnácté hodině přijali muži zákona oznámení o možném vloupání do novostavby rodinného domu v Sobotce.

Policisté spolu s přivolaným služebním psovodem provedli kontrolu celého objektu. Po chvíli v jedné z místností nalezli schovaného osmadvacetiletého muže, kterého na místě zadrželi. Do domu měl vniknout již ve středu 16. října za pomoci nalezeného klíče od vchodových dveří. Zde měl přespat a zkonzumovat nalezenou potravinu. Rovněž měl poškodit kuchyňskou linku a vnitřní zařízení domu.

Muž se tak měl dopustit přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, za což mu v případě prokázání viny hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

I v souvislosti s uvedeným případem policisté všeobecně doporučují jak lépe zabezpečit Váš dům před možným vloupáním:

  • řádné uzamykání vchodových dveří
  • zabezpečení přízemních oken domu pomocí mříží, bezpečnostních fólií, skel, uzamykatelných uzávěrů a kování
  • instalace bytových ovladačů zámku domovních dveří a videotelefonů
  • zasklení lodžií a balkonů
  • případná instalace kamerového systému
  • při delším pobytu mimo dům využít souseda nebo příbuzných k dohledu nad opuštěným domem, k výběru letáků ze schránek, zalití květin apod.

Ilustrační fotoIlustrační fotoNejenom této problematice se rovněž věnuje i nový projekt na ochranu majetku s názvem „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“ 

Výše uvedený projekt je především iniciován potřebou informovat veřejnost o nových trendech vloupání do obydlí, které se objevily i v České republice. Představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání. Má za cíl v co nejširším měřítku informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech řešení zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů. Hlavními nástroji projektu jsou mobilní aplikace pro občany „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody pro zabezpečení majetku. Ta je volně dostupná v App Store či Google Play. 

Více o projektu naleznete ZDE a ZDE.

nprap. Aleš Brendl
18. října 2019; 10:55

vytisknout  e-mailem