Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Neváhali a zachraňovali!

VSETÍNSKO: Ocenili jsme čtyři lidi, kteří zachraňovali při vážné dopravní nehodě.  

V úterý 17. prosince došlo na vsetínské radnici k dojemnému setkání účastníků dopravní nehody, která se stala 15. října v brzkých ranních hodinách na ulici Jasenická ve Vsetíně. Starostka Bc. Iveta Táborská s místostarosty a vedoucím územního odboru Vsetín plk. Mgr. Bohdanem Varyšem ocenila čtyři zachránce, kteří před příjezdem složek Integrovaného záchranného systému vyprostili z vozidla dvě zraněné ženy, a tím napomohli k záchraně jejich života. Setkání se zúčastnily i dvě zachráněné ženy z havarovaného auta.
 
V osudné ráno jela pětičlenná osádka vozidla zn. Citroёn Xsara po noční směně z firmy nacházející se v areálu bývalé Zbrojovky směrem do centra Vsetína. Vozidlo řídila dvacetiletá řidička ze Vsetína, která z dosud nezjištěných příčin vyjela v levotočivé zatáčce vpravo, kde přes obrubník vjela na travnatou plochu a poté najela na betonovou konstrukci mostu přes potok Červenka, do jehož koryta se vozidlo následně převrátilo na střechu. Při dopravní nehodě bohužel zemřel pětatřicetiletý muž, čtyři ženy byly těžce zraněny.
 
Bezprostředně po havárii zastavily na místě dvě cyklistky Lenka Tomková, která ihned vytočila linku 155 a Jarmila Ondrůšková, jež bez váhání slezla do koryta potoka poskytnout zraněným první pomoc. Do koryta potoka k havarovanému vozidlu přiběhl za okamžik z nedaleké autobusové zastávky Zdeněk Krchák a po chvíli i Pavel Smolík, kteří pomáhali Jarmile Ondrůškové s vyprošťováním osob. Lenka Tomková čekala na mostku na příjezd rychlé záchranné služby, což bylo velmi nutné k tomu, aby mohla záchrannou službu navigovat na místo dopravní nehody. Z cesty totiž havarované vozidlo nebylo vůbec vidět a podle oznamovatelky proběhlo několik telefonátů mezi ní a dispečerem na lince 155 ohledně upřesnění místa dopravní nehody. Paní Tomková sdělila, že bylo pro ni velmi těžké čekat na mostku a „jenom“ se dívat, jak žena se dvěma mladými muži vyprošťuje z auta zraněné osoby, ale věděla, že je důležité na záchranku čekat a navést ji na místo havárie.
 
Když se dostali tři zachránci do koryta potoka k havarovanému autu, ze kterého se hodně kouřilo, slyšeli velké sténání zraněných. Vůbec nevěděli, kolik lidí se v autě nachází, protože tam byla velká tma. Nejprve vyprostili z vozidla oknem dvaadvacetiletou ženu z Halenkova, která seděla vzadu za spolujezdcem. Vytahovali ji nohama napřed, a když se ji podařilo vyprostit ven, pomohli jí na břeh, kde ji usadili. Zraněná žena silně krvácela z hlavy, byla při vědomí, komunikovala, ale byla v šoku. Pak se vrátili k autu vyprošťovat další osoby. Snahou bylo vytáhnout z auta šestatřicetiletou ženu ze Vsetína, která seděla vzadu za řidičkou. Žena byla podle svědků v autě hodně zaklíněná, byla celá zkroucená, z rozbitého zadního okna byla venku asi tak po ramena a obličej měla ve vodě. Pánové se snažili držet zraněné ženě hlavu nad vodou, aby se neutopila, což se moc nedařilo, protože korytem teklo hodně vody a vzhledem k zaklínění ženy nebylo možné jí hlavu nad vodou držet. Trojice záchranářů vyhodnotila, že musí ženu z vozidla za každou cenu vytáhnout, aby se neutopila. Vyprošťování se nedařilo, protože zraněná žena měla v autě zaklíněnou nohu. Po nějaké chvíli se zachráncům podařilo ženu z auta vytáhnout ven. Měli obavy s ní více hýbat, proto s ní zůstali v korytě potoka a čekali na příjezd rychlé záchranné služby. Mezitím odbíhala Jarmila Ondrůšková na břeh k již vyproštěné dvaadvacetileté ženě z Halenkova, která byla v silném šoku, zvracela a chtěla z místa odejít. Pak už na místo přijela rychlá záchranná služba, která se postarala o zraněné osoby a společně s hasiči o vyprošťování dalších osob z vozidla.
 
Velitel zásahu hasičů i zasahující lékař rychlé záchranné služby se shodli, že přítomní svědci reagovali velmi pohotově a iniciativně, a že svým včasným zásahem a rozhodným přístupem velkou měrou napomohli k záchraně života šestatřicetileté ženy ze Vsetína.
 
Obě ženy a dva mladí muži duchapřítomně a s velkou dávkou osobní odvahy zasáhli ve chvíli, kdy šlo o záchranu lidských životů. Z místa havárie odešli téměř všichni mokří, špinaví a oblečení měli potřísněné od krve, ale pomoc brali jako samozřejmost. Plk. Mgr. Bohdan Varyš ocenil u zachránců, že dokázali poskytnout pomoc zraněným ve tmě, ve vodě a v zimě a že si v takového vypjaté situaci dokázali rozdělit role a fungovali jako zkušený záchranářský tým.  
 
Starostka Iveta Táborská, místostarostové a vedoucí územního odboru Vsetín plk. Mgr. Bohdan Varyš zachráncům  Lence Tomkové, Jarmile Ondrůškové, Zdeňku Krchákovi a Pavlu Smolíkovi vyjádřili obdiv za to, jak se v tak těžké situaci zachovali a za jejich čin jim poděkovali. Dvěma ženám, které jely v havarovaném autu, popřáli rychlé uzdravení a brzký návrat do normálního života.
 
 
20. prosince 2013, por. Mgr. Lenka Javorková
                                                                                                                             
.
Odkazy do noveho okna

Ocenění

Ocenění 

Detailní náhled

Ocenění

Ocenění 

Detailní náhled

Ocěnění

Ocěnění 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem