Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Neúnavná „straka“ neznala mezí

Byť v minulosti hojně trestána, i tak se do krádeží pustila znovu. Teď jí hrozí až pětileté vezení. Nestali jste se i vy její obětí? 

Osmačtyřicetiletá žena je již zadržena, obviněna a stíhána vazebně. Důvody, proč je ve vazbě jsou především její „pestrá“ trestní minulost a také množství deliktů, kterých se před zadržením dopustila.

Zadržení této ženy provedli kriminalisté 2. oddělení obecné kriminalisty prvního policejního obvodu v polovině února letošního roku. Informovat o tomto případu můžeme ale až nyní, neboť trestná činnost osmačtyřicetileté ženy byla natolik rozsáhlá, že její evidování a dokumentování trvalo několik týdnů.

V celém případu šlo o to, že zmiňovaná žena „navštěvovala“ různá business centra, hotely, divadla a jiné objekty. Tam se vydávala například za náhradní uklízečku, kdy se díky této legendě dostala k takzvaným generálním klíčům ode všech kanceláří. A pak už měla cestu ke zbohatnutí volnou.

V kancelářích pak prohledávala zásuvky stolů, skříně, příruční trezory a další místa, kde se mohly nacházet jakékoli cennosti. Při tom brala vše, co mělo nějakou hodnotu. Přisvojovala si hotové peníze, spotřební elektroniku, ale nepohrdla byť jednou stravenkou na jídlo.

Tímto způsobem si, při celkem devětadvaceti zatím prokázaných případech, přisvojila věci v celkové hodnotě téměř osm set tisíc korun. Popsaného jednání se dopouštěla v období od srpna 2016 až do zadržení, tedy do poloviny února letošního roku.

Nutno zmínit, že si obviněná při své trestné činnosti počínala, nadneseně řečeno, jako fantom. Udeřila kdykoli a kdekoli. Kanceláře vykradla například v Dejvicích, Karlíně, Libni, na Proseku, ale také na Václavském náměstí. A o to bylo složitější ženu vypátrat a zadržet.

Podstatné na celém případu je, že se obviněná k některým případům sama doznala, jiné museli kriminalisté v rámci operativně pátrací činnosti takzvaně vyhledat a stíhané ženě prokázat. Proto je nasnadě otázka, zda už víme o všech krádežích, kterých se tato žena dopustila.

S ohledem na její trestní minulost, kdy už byla celkem dvanáctkrát trestně stíhána za majetkovou trestnou činnost, se detektivové důvodně domnívají, že se takovýchto krádeží mohla dopustit v mnohem větší míře, než se doposud podařilo zjistit.

Proto z tohoto míst prosíme každého, kde se mohl stát obětí této osmačtyřicetileté ženy, aby se kriminalistům druhého oddělení obecné kriminality prvního policejního obvodu přihlásil prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Obviněné za prokázané delikty hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na pět let. Ten jí může ale být navýšen až o 1/3, neboť s ohledem na její trestní minulost je žena vnímána jako recidivista.

por. Mgr. Tomáš Hulan 12. 4. 2017

vytisknout  e-mailem