Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Neukáznění řidiči

Alkohol za volant rozhodně nepatří 

 
Neukáznění řidiči
            Je spousta faktorů, které ovlivňují, zda se vrátíme z cest domů v pořádku. Nepřízeň počasí sehraje mnohdy velkou roli stejně jako agresivita některých řidičů. Rychlá jízda, nebezpečné předjíždění, nepozornost, nevěnování dostatečné pozornosti řízení motorového vozidla a stres, pak jsou často příčinou dopravních nehod. Všichni dobře víme, že oběťmi jsou často nevinní lidé, kteří jsou buď velmi vážně zranění a nesou si do dalšího života nejen stres z prožité situace, ale také doživotní tělesné postižení. Mnohé dopravní nehody končí tragicky a další nevinní se domů ke svým blízkým již nikdy nevrátí.
             Alkohol je samostatnou kapitolou ve výčtu zavinění dopravní nehody. Kapitolou, která by vůbec nemusela existovat, kdyby ti co za volant motorových vozidel usedají, nikdy před jízdou nepili alkohol. Ten pak v kombinaci s předešlým výčtem faktorů ovlivňujících jízdu je nebezpečnou zbraní. Alkohol za volantem již připravil o život mnoho účastníků silničního provozu, kteří by se před jízdou nikdy nenapili. Ne vždy se podaří policistům svou každodenní činností takové řidiče zadržet a tím jejich další nebezpečnou jízdu překazit. Zde je pár konkrétních případů, kdy se to však podařilo a možná tak policisté zachránili i lidský život. Opilým řidičům další jízdu zakázali. Ti pak mnohdy přijdou o své řidičské oprávnění. Je řada takových, kteří však ani takovýto zákaz nerespektují.
 
Policisté Obvodního oddělení během dvou dnů takovéto nezodpovědné řidiče zadrželi hned dva:
 
V půl deváté večer dne 18. února v obci Všenory v ulici U Silnice policisté kontrolovali osobní motorové vozidlo zn.Peugeot 307. Řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných k provozu motorového vozidla a k řízení. U čtyřiatřicetiletého řidiče byla provedena také zkouška na přítomnost alkoholu. Přístroj ukázal pozitivní hodnoty a to 1.77 promile alkoholu. Další kontrolou policisté zjistili, že muž řídil i přesto, že Okresní soud pro Prahu západ mu vydal rozhodnutí se zákazem řízení všech motorových vozidel v délce osmnácti měsíců. Toto rozhodnutí nabylo právní moci teprve v prosinci loňského roku. Své vozidlo musel řidič zabezpečit před odcizením a je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu Ohrožením pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
            Další nezodpovědný řidič byl kontrolován policisty Obvodního oddělení Řevnice také v obci Všenory v ulici U Silnice jen o den dříve v odpoledních hodinách. Policisté zkontrolovali nejen jeho vozidlo zn. Škoda Octávia, ale také provedli kontrolu u řidiče na přítomnost alkoholu nebo jiné omamné látky. I tento řidič usedl za volant po předchozím požití alkoholu. Naměřená hodnota při první kontrole byla 1,37 promile v dechu. Při opakované kontrole byla hodnota 1,56 promile alkoholu v dechu. Tento řidič se rovněž dopustil trestného činu Ohrožování pod vlivem návykové látky.
 

vytisknout  e-mailem