Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důvěřuj, ale prověřuj

RYCHNOVSKO - Podvodníci za klávesnicí. 

Dva nejčastější případy podvodů přes sítě šetří policisté obvodního oddělení Dobruška.

Zboží, zaplacené předem přes účet, nikdy nedorazilo
Případ podle nechvalně známého scénáře zadokumentovali policisté v lednu. Doposud neznámý pachatel nabízel na internetových stránkách herní konzoli PlayStation 4 PRO za výhodnou cenu 6.000 korun. Na kontaktní emailovou adresu zareagoval zájemce a po získání informací k platbě poslal celou částku i s poštovným na účet inzerenta. Ten měl následující den zboží odeslat. Nákup ale skončil obdobně jako u jiných podvodů. Poškozený zboží doposud neobržel a prodávající podvodník zmizel stejně jako samotný inzerát.

Nakupování přes net bezpečně:
• Pokud můžete, přebírejte zboží osobně.
• Velmi pečlivě sledujte, jakým způsobem s vámi prodejce komunikuje, zda se podepisuje celým jménem.
• Zkuste prodejci zatelefonovat (podvodníci telefon nezvedají nebo uvádějí falešná čísla).
• Zadejte si jméno, e-mail nebo číslo účtu prodejce do Googlu a zjistěte si, zda se o něm nemluví v souvislosti s podvody.
• Nikdy nekupujte nic od uživatelů, kteří mají hodně negativních hodnocení, žádné hodnocení nebo velmi málo pozitivních hodnocení.
• Při jakýchkoliv pochybnostech odstupte od obchodu.

 

Podvodné vylákání údajů pro platby přes Messenger
Druhý případ, který policisté šetří, se týká podvodu na sociální síti. Neznámý pachatel vystupující pod běžným dívčím jménem, oslovil poškozeného s žádostí o jeho telefonní číslo. To mu jednatřicetiletý muž sdělil, protože se domníval, že komunikuje s osobou, kterou má uloženou v přátelích. Vstřícně reagoval i na žádost o ofocení a zaslání obou stran jeho platební karty a dokonce i zaslání PINu k platební kartě. Poškozený záhy zjistil, že se z jeho účtu uskutečnilo několik neoprávněných plateb za téměř 50.000 korun.

Bezpečná komunikace na sociálních sítích:
• V žádném případě nikomu – ani svým přátelům – nesdělujte prostřednictvím této komunikace čísla mobilních telefonů a nikdy čísla platebních karet pro potvrzení plateb (pro osoby s aktivovanými službami internetového bankovnictví).
• Pozor na zveřejnění svých kontaktů - pachatelé telefonní čísla zjišťují na stránkách sociálních sítí, zejména Facebooku.
• Pozor na falešné profily. Pokud vás někdo požádá o telefon, zavolejte dotyčnému zpět a ověřte si, zda skutečně jde o vašeho přítele.

Více informací ZDE.

por. Mgr. Alena Kacálková
10. února 2020
 

vytisknout  e-mailem