Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Neštěstí u jezu

Písek – Heřmaň – Nedělní koupání u jezu na řece Blanici skončilo tragédií. 

V neděli 9. června odpoledne vyjížděli všechny složky integrovaného záchranného systému k jezu U Karáska na řece Blanici v katastru obce Heřmaň. Horký den zde trávila skupina dospělých s dětmi.

Krátce po druhé hodině se idylka změnila v boj o život. Do řeky pod jezem skočily dvě děti, které se začaly topit, za nimi do vody skočily další dvě dospělé osoby, chtěly zachraňovat, ale také ony měly v řece problémy.

Tonoucím přispěchal na pomoc muž (příslušník Armády České republiky ve volnu), který poblíž obracel traktorem seno na poli. Vzal ze zemědělského stroje lano a skočil do vody. Postupně se mu podařilo, za přispění dalších svědků na břehu, vytáhnout tři tonoucí. Dospělého muže, který skočil do vody za dětmi, však unesl proud dál po řece. Zachránci společně muže vytáhli z vody ani 290 metrů od jezu, kde okamžitě začali s resuscitací, až do příjezdu záchranných složek. První byli na místě protivínští policisté, kteří použili k oživování také defibrilátor. S resuscitací pomáhali také protivínští dobrovolní hasiči, přiletěl záchranářský vrtulník, přijel lékař zdravotnické záchranné služby. Přes veškerou snahu a nasazení přítomných se však muže zachránit nepodařilo a lékař na místě konstatoval smrt utonutím.

Na místo neštěstí vyjížděli také profesionální hasiči. Psychologickou pomoc rodině poskytoval intervent hasičského záchranného sboru.

 

Poučme se všichni z této rodinné tragédie, vždy je třeba přistupovat ke koupání v přírodních vodách opravdu s respektem a opatrně. S letní sezónou budeme častěji trávit čas na koupalištích, u řek i jezů, nepodceňujme sílu vodního živlu.

Zachránci, který nezaváhal a dokázal z vody vytáhnout dvě děti i dospělou ženu, patří obdiv a slova uznání. Bezpochyby jim zachránil život.

 

por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová, pi.pis@pcr.cz

10. června 2019

 

vytisknout  e-mailem