Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nespláceli úvěry

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Brali si úvěry a věděli, že splácet je nebudou. 

V těchto dnech sdělili uherskohradišťští kriminalisté obvinění ze spáchání trestných činů podvod nebo úvěrový podvod pachatelům čtyř případů této majetkové kriminality. Obvinění lidé si vzali úvěry i přesto, že věděli, že je nebudou moci splácet. Někteří z nich při sjednávání smluv navíc lhali, když uváděli, že jsou zaměstnaní.

Čtyřiapadesátiletá žena z Uherského Hradiště se v létě roku 2008 rozhodla řešit své zadlužení a celkově špatnou finanční situaci dalšími půjčkami. V rozmezí tří letních měsíců roku 2008 uzavřela sedm smluv se dvěma finančními společnostmi i přesto, že věděla, že půjčené peníze nebude schopna splácet. V jednotlivých smlouvách si půjčila po 30, 20 nebo 10 tisících korunách. Z dohodnutých měsíčních splátek uhradila vždy jen pár. Celkově způsobila dvěma společnostem škodu 125 tisíc korun. Kriminalisté ji obvinili ze spáchání trestného činu podvodu, za což jí ze zákona hrozí až tři roky vězení.

V únoru 2009 si padesátiletá žena z Uherského Hradiště zavolala na zákaznickou linku finanční společnosti a zažádala o úvěr 60 tisíc korun. Do smlouvy zalhala, když uvedla, že je zaměstnána a má stálý příjem. Společnost jí peníze vyplatila, ale žena uhradila jen část splátek a dosud dluží společnosti dvě třetiny půjčených peněz. Před několika dny byla obviněna ze spáchání trestného činu úvěrového podvodu, za což zákon ukládá až dva roky vězení.

Obvinění ze spáchání úvěrového podvodu neunikla ani pětačtyřicetiletá žena z Kunovic, která před třemi lety v létě podepsala úvěrovou smlouvu na 30 tisíc korun. V ní podepsala, že je zaměstnaná a má stálý měsíční příjem, z něhož bude schopna úvěr splácet. To ovšem byla lež. Navíc podvádějící žena zaplatila jen první dvě splátky.

Před Vánoci 2009 si pětatřicetiletý muž z Uherského Hradiště chtěl koupit ledničku. Neměl na to peníze, tak se v obchodě ve Starém Městě dohodl, že si na nákup vezme úvěr. Uzavřel úvěrovou smlouvu ve výši 13 tisíc korun, v níž nepravdivě uvedl, že pracuje v pojišťovně a má stálý měsíční příjem. Dosud z úvěru splatil jen jednu splátku. I on byl v těchto dnech obviněn ze spáchání úvěrového podvodu.

Z těchto nedávných obvinění je vidět, že podvádět při sjednávání úvěrů, a to jakýmkoliv způsobem, se z dlouhodobého hlediska nevyplácí! Pachatelé kromě toho, že škodu budou muset nějakým způsobem uhradit, si od policistů vyslouží obvinění ze spáchání trestného činu. Podvodem se myslí jak jakékoliv lhaní při sjednávání úvěrové smlouvy nebo i to, že člověk vzhledem ke své situaci od začátku ví, že nebude schopný úvěr splácet.


 

14. únor 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem