Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Neškodní křiklouni?

Praha 3. dubna 2012 – Detektivové ÚOOZ obvinili devět osob, podezřelých především ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. 

          Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV ve spolupráci se specializovanými policejními útvary a policisty Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zadrželi několik osob podezřelých z příslušnosti či sympatií k extrémistické buňce neonacistů a radikálů. Díky vlastní operativní činnosti a výborné spolupráci, jak s kolegy na Karlovarsku, tak se zahraničními partnery, mají dnes detektivové ÚOOZ na stole mimořádně závažný materiál vypovídající o ideologickém protistátním boji extrémistů. Jedná se o dokument, který pracuje s myšlenkou možného poškození či likvidace konkrétních osob a objektů v ČR, které z pochopitelných důvodů není možné zveřejnit. Výsledkem takových násilných akcí by však bezpochyby bylo celkové ochromení činnosti státu.
 
Zatýkalo se koncem března
 
          V časných ranních hodinách dne 27. března 2012 bylo zadrženo celkem osm mužů a jedna ženave věkuod dvaadvaceti do sedmatřiceti let.Jako členové organizované skupiny se měli obvinění na různých místech České republiky dopouštět rozsáhlé trestné činnosti a část z nich se i osobně podílet na vzniku a založení neonacistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její dceřiné militantní organizace Combat 18.
          Podle obvinění tyto osoby zveřejňovaly a propagovaly své postoje a úmysly na internetových stránkách organizace, umístěných na zahraničním serveru. Prostřednictvím odkazů na volně přístupné internetové síti aktivně podporovaly rasovou nenávist, různé formy násilí s  tendencemi k terorismu, popírání holocaustu, vybízely k násilí vůči tzv. méněcenným rasám, určitým skupinám osob i jednotlivcům. Zvaly a tipovaly si nové členy organizace a udržovaly s nimi čilou komunikaci.
          Skupina měla také vyrábět a distribuovat propagační předměty neonacistické organizace a hudebních skupin, jejichž texty obsahují neonacistické prvky. Stejně tak měla svou činnost zaměřovat i na výrobu a distribuci oděvních svršků s  neonacistickou a nacistickou symbolikou. 
 
Od slov k činům?
 
          Členové skupiny měli aktivně plánovat takzvané „přímé akce“ proti odpůrcům, představitelům státu a demokratickému zřízení ČR. O těchto akcích informovali na internetových stránkách organizace. Návštěvník stránek se tak mohl dočíst o činnosti organizace, o ideologickém boji proti „systému“, proti demokratickému zřízení státu a jejím představitelům, ať už se jedná o představitele vlády, či Policie ČR.
 
První obvinění padla krátce po zadržení, další následovala
 
          Ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, přečinu hanobení národa, rasy, etnické a jiné skupiny osob, přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, byl obviněn zakládající člen (22) organizace Blood & Honour Division Bohemia z Prahy.
          Další členové organizované skupiny – žena (28) a muž (22) z Aše, muž (37) z Hodonína, muž (22) z Prahy a muž (28) ze Sokolova, byli rovněž obviněni ze založení, podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.
          Stejnému obvinění nyní čelí i muž (31) z Trutnova, který je však navíc stíhán i pro přečin hanobení národa, rasy, etnické a jiné skupiny osob a přečin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.      
          Obviněni ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka byli i dalším dva muži (32 a 22) z Aše.
 
Obvinění byla a budou dále rozšířena
 
          Detektivové ÚOOZ s výčtem obvinění či jednotlivých skutků rozhodně nehodlají skončit. Během prověřování trestné činnosti skupiny detektivové totiž zjistili skutečnosti, které zakládají důvodné podezření, že někteří její členové mohou mít na svědomí také trestnou činnost spojenou s dosud neobjasněnými žhářskými útoky. Konkrétně se jedná o úmyslně založený požár restaurace v Kunratickém lese v Praze 10 z konce loňského roku, a o úmyslně založený požár ubytovny v Aši, ke kterému došlo v únoru letošního roku.
          Na základě zjištěných poznatků byli proto dvaatřicetiletý člen skupiny a jeho o deset let mladší komplic, oba z Aše, obviněni i z obecného ohrožení. Měli to být právě tito dva místní muži, kteří s úmyslem založit požár vhodili „zápalné láhve“ naplněné hořlavinou do objektu ubytovny v Nádražní ulici.
          Další obvinění, které souvisí s případem požáru v Praze 10, lze očekávat v následujícím období. Z trestného činu poškozování cizí věci je totiž podle detektivů důvodně podezřelá dvojice dvaadvacetiletých členů organizace z Prahy. 
          S další trestnou činností, kterou detektivové ÚOOZ připisují organizaci Blood & Honour Division Bohemia, se setkali také obyvatelé Mariánských Lázní. V lednu letošního roku se ve městě objevily grafity, které svým zobrazením zmíněnou organizaci propagovaly a měly zastrašit místní obyvatele. Podle poznatků detektivů se tohoto skutku mohli dopustit další dva muži (oba 22) z Aše. Detektivové proto v nejbližší době požádají kolegy z Mariánských Lázní o spisovou dokumentaci k tomuto případu a zahájí trestní stíhání obou mladíků.
 
Od triček po zbraně
 
          Při následných domovních prohlídkách u obviněnýchdetektivové zajistili velké množství propagačních předmětů a textilií s nacistickou a neonacistickou symbolikou, které byly určeny k distribuci. Nalezeny a zajištěny byly ovšem i chladné zbraně, jako například nože, boxery či teleskopické obušky. Vysvětlit však budou muset členové Blood & Honour Division Bohemia i u nich nalezené, nelegálně držené, krátké a dlouhé střelné zbraně, návody k výrobě výbušnin, suroviny k jejich výrobě a průmyslově vyrobené prostředky k jejich iniciaci.
 
Vyšetřováni na svobodě
 
          Šest obviněných chtěli detektivové ÚOOZ stíhat vazebně. Návrh státního zástupce na uvalení vyšetřovací vazby Obvodní soud pro Prahu 1 sice akceptoval, ale, po složení písemného slibu obviněných, rozhodl o jejich dalším vyšetřování na svobodě.  
          Celým případem se detektivové ÚOOZ i nadále pečlivě zabývají. V případě prokázání viny hrozí obviněným, podle jednotlivého podílu na konkrétní trestné činnosti, tresty odnětí svobody v rozmezí od tří do deseti let.
          Věc dozoruje Obvodní státní zastupitelství Praha 1.
 
___________________________________
Blood & Honour Division Bohemia – sekce nejradikálnější militantní soudobé neonacistické organizace „Blood & Honour“ („Krev a čest“), kterou v osmdesátých letech dvacátého století založil ve Velké Británii vedoucí hudební neonacistické skinheadské skupiny Skrewdriver lan Stuart Donaldson. Původně byla založena jako rozsáhlá a výkonná distribuční síť rasistických a neonacistických materiálů mezi mládeží (navazuje na Hitlerjugend), a to hlavně v hudební oblasti. V řadě materiálů vyzývala i k násilným akcím. Název organizace je někdy zašifrován do číslice „28“. 
 
Combat 18 – teroristické a militantní křídlo. Vznikla na přelomu let 1991/1992 ve Velké Británii a postupně vznikaly její sekce či v divize v několika zemích, včetně ČR. Příslušníci této organizace realizovali řadu násilných a teroristických akcí. V soudobém pojetí hlásá C 18 koncept odporu bez vůdce – slouží jako symbol ultrapravicového terorismu.

vytisknout  e-mailem